Naturen kring Göteborg är verkligen fantastisk! Här finns djupa skogar, forsar, sjöar, hav och höga berg. Dessutom är den gratis, öppen dygnet runt och så nära att den är nåbar med kollektivtrafiken. Den är helt enkelt så bra att fler borde upptäcka den.

Det var därför Fredrik och Karin startade Det vilda Göteborg. De ville inspirera barnfamiljer att hitta på roliga äventyr i fin natur – på hemmaplan. Det finns visserligen mängder av fantastiska platser att besöka. Men om du bara ska välja några få, tipsar de lite extra om de här!

Credit: Fredrik Schenholm

1. Barnvagnsvandra i djungeln!

Mellan Hjällbo och Angered ligger ganska oväntat en hel djungel. Så ser det nästan ut i alla fall.  Här slingrar sig Lärjeån fram med brunt vatten. Den kantas av mängder av träd som antingen står med rötterna ner i leran eller ligger nedfallna och täckta av mossa. Vem som helst kan börja fantisera om att en krokodil eller papegoja ska dyka upp…

Här kan du vandra längs ån, nere i den ravin som vattnet skapat. Det är en vandring på cirka sju kilometer och stigen är lätt att gå. Det funkar fint med barnvagn förutom i slutet, närmare Angered, där du får lyfta uppför ett par trappor. Efter dem kommer du till Lärjeåns trädgårdar. Här finns odlingar och ett kafé där du kan få äta av det som vuxit i trädgårdslandet. En fin avslutning på vandringen!

Hitta hit:

Vandringen går mellan Hjällbo och Angered. Stigen börjar vid parkeringen i slutet av Bollplansgatan i Hjällbo (enklast är att söka efter adressen i kartan på din telefon). Här finns en informationsskylt. Närmsta hållplats är Hjällbo. Stigen är märkt med orange skyltar och ”Lärjeleden”. Från parkeringen går du över bron och tar sedan vänster. Följ därefter de orangea skyltarna. Mot slutet av vandringen kommer skylten  ”Lärjeåns trädgårdar”, gå då rakt fram, ta sedan vänster när du kommer ut på stora vägen och gå mot cafét Lärjeåns trädgårdar. Angered centrum, och spårvagn hem, hittar du om du går runt cafét, går mot Ica maxi och genom köpcentret ut på andra sidan. 

Credit: Fredrik Schenholm

2. Paddla i Vättlefjäll – ett riktigt coolt äventyr

Det här är ett av de coolaste göteborgsäventyr vi testat. Vättlefjäll är ett sällsynt vackert naturområde, precis vid Angered. Rätt otippat att man så nära staden kan hamna i ett landskap fullt av sjöar, skogiga små öar och trånga kanaler med träd som hänger över vattnet. Man kan hitta sin egen lilla vik, stanna och bada, eller göra upp eld vid något av alla vindskydd. Det är nästan helt tyst, man märker inte av trafiken eller stadens brus. Häftigast är det att paddla genom de trånga passagerna som går mellan sjöarna. Förutom det tänker vi inte tipsa om någon speciell rutt, det är bara att sätta sig i kanoten och paddla i den riktning man känner för.

Att paddla kanot är ett perfekt familjeäventyr. Vem som helst klarar av det, kan du inte innan, så lär du dig efter hand. Du kan paddla ett par timmar, eller en hel helg. Ett litet barn kan sitta mitt i kanoten och titta på vattnet medan de vuxna paddlar. Dessutom är det otroligt billigt, en barnfamilj får plats i en enda kanot, att hyra den en heldag kostar inte mer än knappt två hundralappar. Då ingår flytvästar och allt annat som behövs.

Hitta hit:

Vättlefjäll är ett naturreservat utanför Angered. Det är ett stort sjösystem med både vandringsleder och kanotuthyrning. Kanoter hyr du via Kanotpool Vättlefjäll, tänk på att ringa och boka i förväg. Kanotpoolen ligger i Vättlestugan, nästan i slutet av Kryddnejlikegatan (enklast är att söka efter adressen i kartan på din telefon). Här finns parkering och informationsskylt. Närmsta hållplats är Kryddnejlikegatan.

Credit: Fredrik Schenholm

3. Upptäck världen under ytan

Alltså. På riktigt. Det går inte att beskriva undervattensvärlden för någon som inte sett den själv. Det är inte bara det att det är otroligt vackert, det är dessutom en sällsam känsla att glida runt i ett tyst hav, under ytan, kika på tången som vajar och plocka en snäcka från botten.

Har du snorklat i Thailand och tycker att västkusten inte riktigt är värt besväret? Vi tycker att du har fel. På rätt platser kring Göteborg kan man uppleva över tio meters sikt och klart vatten, färgglada växter och fiskstim på nära håll.

Ett fint ställe är Hummerviken på Öckerö. Bottnen är full av stora stenbumlingar, många olika tångarter, fiskar och krabbor. Det enda du behöver är badkläder och ett cyklop. Snorkel gör det ännu roligare. Hummerviken passar lite äldre barn, eftersom det inte finns strand eller trappa för att ta sig i vattnet.

Ett annat tips är att följa en snorkelled. Det är en undervattensled som markeras med små bojar och gör snorklingen ännu roligare. Vid varje boj kan man dyka ner till en platta med bild och text som berättar om livet under ytan. Du hittar en sådan led vid badplatsen på Amundön, som ligger söder om Göteborg. Amundön är förresten ett toppenställe att snorkla på överhuvudtaget. Här finns både klippor och badstegar för äldre barn, och en fin sandstrand för yngre. När vi ändå tipsar är faktiskt hela Amundön värt ett besök, promenaden runt ön är fantastisk.

Hitta hit:

Enklast är att söka efter Hummerviken, Öckerö i kartan på din telefon. Den ligger i slutet av Norgårdsvägen på Öckerö. Närmsta hållplats är Kärrviksvägen.

Fler fina snorkelställen:

  • Ersdalen på Hönö
  • Hällsvik på Öckerö

Fler snorkelleder:

  • Sandviken på Höno
  • Ersviken på Rörö 
  • Klarvik på Björkö
  • Nötholmen på Vrångö
  • Badplatsen på Stora Amundön
Credit: Fredrik Schenholm

4. Utforska klättrarnas paradis

Här i Utby finns också några av Sveriges bästa klätterklippor. Om du går hit på sommarhalvåret ser du garanterat klättrare. Synd att det nästan bara är de som upptäckt den här häftiga delen av Göteborg. När barnen lekt färdigt bland stenblocken tar ni stigen uppför bergen. Det blir en upplevelse i sig, med fantastiska utsiktsplatser. Belöningen kommer där uppe, Bergsjön är en härlig badsjö. Ta ett dopp!

Hitta hit:

Klätterlandskapet ligger i Utby, med höga klippor upp mot Bergsjön. Från Frimästaregatan tar du vänster in på Kanngjutaregatan (enklast är att söka efter adressen i kartan på din telefon). Vid Kanngjutaregatan brukar det finnas parkeringsmöjligheter och här hittar du stigen som går in i skogen. Först går den utmed skogsbrynet och husen och sedan uppåt. I början finns de stora klippblocken. När du fortsätter längs stigen delar den sig, gå då bara uppåt eller rakt fram så kommer du till Bergsjön.

Credit: Fredrik Schenholm

5. Regnskogsfeeling en minut bort

Ungefär en minut från busshållplatsen, Sahlgrenska, biltrafik och bullrande stadsmiljö ligger en liten, liten regnskog. Eller i alla fall något som ser ut som det. Här rinner en vindlande bäck, det växer skyhöga träd och är vilt och övervuxet. En oas mitt i staden, som på våren är fullkomligt översållad av vitsippor. 

På kartan heter området Vitsippsdalen, och är en del av Botaniska trädgården och Änggårdsbergen. Stigen går som en slinga på båda sidor om bäcken, men här kan du också sitta på en bänk och bara vara. Området är inte stort. Det övergår obemärkt i det mycket större, och vildare, Änggårdsbergen. Det är svårt att fatta att Änggårdsbergen ligger så centralt i Göteborg. Här finns skogar, bäckar, sjöar och  en ljunghed som till och med har havsutsikt.

Hitta hit:

Vitsippsdalen ligger vid Botaniska trädgården. (Enklast är att söka efter Botaniska trädgården i kartan på din mobil.)

Gå från Botaniska trädgårdens huvudingång, upp genom parken, och ta vänster efter några hundra meter, strax före restaurangen. Där ser du stigen som går in bland träden till Vitsippsdalen. Det finns flera informationsskyltar med karta. Närmsta hållplats är Botaniska trädgården.