Gården på Bangatan 10. Credit: SVT

Bangatan 10

Det här gamla tegelhuset byggt år 1900 har helt klart sett bättre dagar. Men kanske är det delvis den slitna fasaden som gjort huset till en perfekt inspelningsplats för filmer och tv-serier som Tom of FinlandUpp till kampIrene HussDet mest förbjudnaCall Girl och Vår tid är nu. Efter att ha försökt övertala fastighetsägaren om att göra nödvändiga reparationer, gick Göteborgs Stad in och tvångsförvaltade byggnaden 2014–2017, för att förhindra rivning. Förhoppningsvis kommer den nu att få stå kvar i många år framöver, och bidra till Bangatans speciella karaktär. Fotot här nedanför visar en scen från den populära tv-serien Vår tid är nu, där en av huvudrollsinnehavarna, Calle, bor just på den här gården. Säsong 1 och 2 av serien finns på SVT Play.

Hållplats: Stigbergstorget
I närheten: 

Bang matbarOceanen

Adam Pålsson i rollen som Ted Gärdestad. Credit: Ola Kjelbye ©2017 StellaNova Film

Hôtel Eggers

Björn Borg och Ted Gärdestad är väl knappast främmande namn för någon i Sverige, oavsett hur intresset för tennis och musik ser ut. De flesta har nog också sett att de båda kändisarnas liv nyligen hamnat på vita duken. Men det färre kanske känner till är att båda dessa långfilmer delvis spelats in på anrika Hôtel Eggers vid Centralstationen. Till exempel efterfesten i Ted – för kärlekens skull som utspelar sig efter den kaotiska konserten på Liseberg, där artisten fick fly vilda fans ut genom ett fönster.

Hållplats: Centralstationen
I närheten: Yalla Habibi

Foto: TV4

Ramberget

Berättelsen om Johan Falk är kanske det mest uppenbara exemplet på film i Göteborg. I de 20 filmerna som gjorts om den fiktiva polisen kan du se karaktärerna jaga varandra genom Victoriapassagen, skjuta skarpt i Nordstan och ta ett glas på Notch på Viktoriagatan 3. Ta en spårvagn över till Hisingen och klättra upp på Ramberget, där Johan Falk träffar infiltratören Frank Wagner för att utbyta information. Utsikten över Göta älv är fantastisk härifrån, och väl värd varenda steg upp till toppen.

Hållplats: Ramberget, Vågmästareplatsen
I närheten: Leilas bageriDuy-Tan

Foto: Linda-Maria Birbeck/Acne Drama AB

S:ta Birgittas kapell

En av Göteborgs mest berömda artister, Håkan Hellström, fick sin egen film för ett par år sedan i form av Känn ingen sorg (2013), som baseras på stjärnans texter och musik. I filmen figurerar en lång rad välkända Göteborgsmiljöer, bland annat Dicksonska palatset, Stora Teatern, Andra Långgatan och Café Publik. S:ta Birgitta kapell, i kulturreservatet Klippan, är också en viktig inspelningsplats. Men vi nämner inga detaljer, ifall du inte sett filmen än …

Hållplats: Vagnhallen Majorna
I närheten: Ångbåtscaféet Eduard MelinVäxtverket