Fiskekrogen

Det här anrika huset på Lilla Torget har huserat såväl legendariska dansrestaurangen Commerce som Göteborgs första kinakrog, men sedan 1972 är det fisk och skaldjur som gäller. Här kan du njuta av klassisk skaldjursplatå, hummersoppa och fiskbullar.

Sjöbaren

I den pittoreska stadsdelen Haga ligger denna avslappnade och uppskattade kvarterskrog med enkla och välsmakande rätter som varierar efter säsong och tillgång. Den charmiga innergården, omringad av stadsdelens typiska landshövdingehus i trä, är en favorit på sommaren. Fullsatt? Testa systerkrogen i Lorensberg med samma namn.

Sjömagasinet

I det som en gång var Ostindiekompaniets lagerhus ligger en av Göteborgs mest berömda fiskrestauranger och närmare vattnet än såhär går det inte att komma. Allt som oftast kommer världsartister som Bruce Springsteen eller Mick Jagger på besök.

Ceviche – Taste of Peru

Att gå på fiskrestaurang i Göteborg kan vara mer än skaldjursplatå och fisksoppa. På Hisingen, i Kville saluhall, ligger inget mindre än en peruansk cevicheria som serverar hemlandets paradrätt – citrus- och chilimarinerad fisk, sötpotatis, rostad majs och koriander – tillagad av dagens fångst från fiskhamnen. En bit av Sydamerika i Göteborg, helt enkelt.

Hasselssons matlucka

Den populära pop up-restaurangen serverar klassiska fisk- och skaldjursrätter i ett street food-format, där du hittar rätter som fish and chips, fiskburgare och moules frites. Pop up-restaurangen finns nu både i Majorna och vid Läppstiftet.

Luckans fisk & skaldjur

När Strömmingsluckan vid Magasinsgatan stängde var många rädda att den goda strömming med mos som serverats där nu var ett minne blott. Men icke, sedan ett par år tillbaka finns “Luckan” även på Mariaplan, där i form av en traditionell fiskaffär kombinerat med lunchservering, och strömmingen kommer att dyka upp på lunchmenyn med jämna mellanrum.

På Magasinstorget kan du njuta av Fiskbar 17:s nyskapande fisk- och skaldjursrätter. Credit: Fiskbar17

Fiskbar 17

Fisken är tillbaka på Magasinstorget! Fiskbar 17 erbjuder havets läckerheter till humana priser. Njut av fisk och skaldjur från Västkusten, med inspiration från hela världen, tillagat i street food-anda. Lokalen är intim och mysigt stimmig. Skulle det vara helt fullt på lunchen går det bra att plocka med sig maten.

Restaurang vRå

Japanska smaker och traditioner möter svenska råvaror i den här intima sushi- och råmatsrestaurangen på Clarion Hotel Post, med plats för endast 40 gäster. Ekologiskt, säsongstänk och hållbarhet är ledord för Sofia B. Olsson och hennes köksteam, och deras menyer och rätter avnjuts med fördel med ett glas sake.

Koizen Omakase Room

I en av Göteborgs vackraste stadsdelar, på en tvärgata till populära Linnégatan, ligger Koizen Omakase room. Omakase är en japansk fras och innebär att gästen lämnar beställningen i kockens händer. På Koizen Omakase room innebär det innovativa och välbalanserade delikatesser, som utgörs av fräscha råvaror. Med andra ord, här utlovas fröjd till den sushisugne!

Hoze

Ännu mindre och ännu mer exklusivt är det på Stigbergslidens hyllade sushipärla Hoze, som bland annat kan stoltsera med en mästarklass-utmärkelse i White Guide. Kocken José Cerda har sex sittplatser längs en bardisk och bjuder på en skiftande avsmakningsmeny som varje sittning utformas fritt av kocken själv enligt det japanska konceptet omakase. Det kanske säger sig självt att du måste boka i god tid?