Hur började allt egentligen?

– Folk öppnade 2014 som krog och bar, och i samband med det ingick man avtal med Folkteatern (Folk ligger i direkt anslutning till Folkteatern reds.anm) att vi fick använda Foajescenen. Så vi började boka band, DJ’s och live-set. Jag började ganska kort därefter arbeta för Folkteatern också, så jag bokar all musik för dem och Folk.

Restaurang, bar och scen Folk
Credit: Jonas Larsson

Vad letar du efter när du bokar?

– Vi vill fylla en funktion i stan, komplettera inte konkurrera. Det finns ingen mening att göra något samma sak som någon annan redan gör bra. Om vi bokar ett rockband så är det rock som ingen annan snappat upp eller bokat, är det en jazz-akt så är det något som är utanför de scener som finns. Vi vill komplettera stan och göra den till en intressantare plats.

Är det det som är grejen med Folk?

– Ja men det är det nog. Jag har jobbat i andra verksamheter där bokningar har varit mer styrda efter olika förutsättningar, här är det friare. Det är nog det som gör oss unika, att vi sticker ut med våra bokningar. Att det finns lite ”edge”. Allt behöver inte vara tillgängligt, det får gärna vara lite motstånd och lite jobbigt, och osäkert.

Restaurang, bar och scen Folk
Credit: Jonas Larsson

Hur är det arbeta med musik i Göteborg?

– Jag är ju själv musiker och jag har alltid tyckt att det har varit grymt. Det finns scener för alla genrer i Göteborg. Det finns också en gör det själv-kultur, och mer samarbete mellan aktörer inom musiken. Jämfört med Stockholm, där jag också bott, så tycker jag att det är mycket mindre hierarki och större gemenskap här.

Joachim Nordwall på restaurang, bar och scen Folk
Credit: Jonas Larsson

Vad är ditt bästa minne från Folk?

– Det är svårt att välja ett, det har varit så många bra kvällar! Men den bästa typ av kväll är väl när man märker att det är många som upptäcker ett nytt band, att man ser det där utbytet mellan musiker och publik. Om jag tvingas välja en konsert så skulle jag säga den första konserten med ”Träd gräs och stenar”. Många andra undrade varför jag bokade ”såna gubbar”, men jag hade på känn att det var något på gång. Och det blev fantastiskt. Fullt, och spannet i publiken var från 18-åringar till en gubbe långt över 80+, det var häftigt.

Restaurang, bar och scen Folk
Credit: Jonas Larsson

Hur fungerar det att samarbeta med en teater?

– Det fungerar skitbra, det blir ju enklare i och med att jag arbetar för både Folk och Folkteatern, men det gäller att se till att logistiken fungerar. En dag kan börja med en aktivitet i foajén, följt av en föreställning på lilla scen, sen en föreställning på stora scen, och efter det konsert och dj-set. Då gäller det att man har planerat så att allt klaffar!

Restaurang, bar och scen Folk
Credit: Jonas Larsson

Hur ser framtiden ut för Folk?

– Vi är sugna på att dra igång allt igen när det öppnar upp, det ser vi fram emot. Området där vi ligger, runt Järntorget, utvecklas mycket just nu. Det byggs ju bland annat ett hotell precis här ovanför. Jag tycker det är jätteroligt och man kan ju bara hoppas att det berikar området kulturellt såväl som mat och dryckesmässigt. Stan har ju flyttats åt det här hållet, allt finns här!

Läs mer om Folk och se kommande evenemang på Folks platssida: