Frihamnen är en urban miljö som knyter ihop båda sidorna av älven mitt i city. Området, där den industriella känslan fortfarande är påtaglig, är under utveckling och ett steg i taget formas en ny miljö för boende, arbetsplatser, grönska och innovation: en plats där det gamla och det nya möts.

Allmänna badet i Jubileumsparken.

Jubileumsparken

Jubileumsparken är en del av Göteborgs 400-årsjubileum och det första steget i utvecklingen av Frihamnen till en tät innerstad där social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet är fokus. I Jubileumsparken finns Allmänna Badet, bokbytarbås, lekplatsen Berget, “sandstranden” Playan, den unika bastun samt rollerderbybana, seglarskola och simskola. I Jubileumsparken är tillgänglighet och inkludering ledorden: här finns något för alla, och alla är lika välkomna.

Inne på badområdet huserar också Café Fluss som erbjuder mat och dryck, musik och dj:s, även efter att själva badet har stängt om kvällarna!

Aktiviteterna i Jubileumsparken är resultatet av göteborgarnas önskemål och ett exempel på hur invånarna är med och formar stadens utveckling.

Park 113/Porto Libre

Park 113 är kajskjulet där till exempel Experimentverkstaden slår upp portarna för barn i alla åldrar och främjar deras nyfikenhet och upptäckarlust under Vetenskapsfestivalen. Här hålls även event och utställningar av olika slag.

Under sommaren är det här som bar- och foodtruckkollektivet Porto Libre erbjuder en avslappnad mötesplats och nöjesarena med mat, dryck, musik och happenings, både i och utanför hangaren. Matmässigt ligger fokus på ett vegetariskt och veganskt utbud. Där bjuds in till dagsfester och event som yoga, kaffetävlingar och gäst-foodtrucks, och nytt för sommaren 2018 är att prisbelönta kaffebaren Alkemisten också finns på plats samt att det finns en boulebana inomhus.

Volvo Ocean Race vid Bananpiren.

Bananpiren

Bananpiren, eller Södra Frihamnspiren som den också heter, har blivit en av Göteborgs hetaste nöjesarenor. I Kajskjul 5, paviljongerna och på det stora pirområdet avlöser eventen varandra: här hålls mässor, festivaler, konserter och sportevenemang, och nattklubben Puerto Latino har blivit ett permanent inslag sommartid.

2015 vimlade det av båtar och besökare här när Volvo Ocean Race ordnade folkfest mitt i stan, och i juni 2018 var det dags igen när Bananpiren åter tog emot de stora kappseglingsbåtarna för det sista stoppet innan finalsträckan till Holland.

Det händer mer längs älven!

På östra sidan om Göta Älvbrons hisingsfästen ligger Ringön, ännu ett anrikt hamnområde där nya spännande verksamheter växer fram, exempelvis Vega Bryggeri, ett av stadens mikrobryggerier som gör hantverksöl och ICIA – Institute for Contemporary Ideas and Art. Till Ringön kommer du enklast med spårvagn (hållplats Frihamnen) eller cykel.

Fortsätter du västerut från Frihamnen, gärna med buss 55, den tysta bussen som drivs med 100 procent förnybar el och går mellan Johanneberg Science Park (Chalmers) och Lindholmen Science Park, hittar du fler spännande aktiviteter och intressanta besöksmål på Lindholmen och Eriksberg. Lindholmen Street food market, arkitektoniskt spännande Kuggen och Slottsberget, Dome of VisionsÄlvrummet och Ostindiefararen Götheborg är några av dem.