Vårblommor i Göteborgs Botaniska Trädgård.
Vårblommor i Göteborgs Botaniska Trädgård. Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Vår

Som i andra delar av landet är det som om att göteborgarna ler lite extra när solen visar sig och värmen återvänder. Uteserveringarna öppnar officiellt den 1 april och då spelar det ju ingen roll om det är kallt eller varmt, det är helt enkelt utefika som gäller. Göteborg har gott om kaféer av alla slag, från italienska kaffebarer till klassiska konditorier, så du har chans att hitta din helt egna favorit.

Ett tydligt vårtecken är när de gröna kaninerna på Liseberg siktas igen i slutet av april. När Valborg välkomnar våren går Chalmers Kortegen av stapeln i centrum och majbrasor eldas flitigt längs hela västkusten. Även om det inte är uttalat så är den informella utmaningen till synes att ha en större brasa än grannen.

Två klassiska höjdpunkter i maj är det regnbågsfesten West Pride och löparfesten Göteborgsvarvet som lockar stor publik till Göteborg.

Favoritkvarter: Järntorget & Långgatorna och Majorna

Under våren blomstrar så klart hela staden, men varför inte satsa på att utforska Järntorget och Långgatornas uteserveringar och Majornas fikautbud i väst? Apropå blomstra så är körsbärsblomningen på Järntorget alltid ett säkert vårtecken.

En småbåtshamn på Brännö i Göteborgs skärgård.
Ön Brännö i Göteborgs skärgård i sommarskrud. Credit: Steampipe Production Studio

Sommar

Det är lätt att förälska sig i Göteborgs ljumma sommarkvällar och soliga dagar i skärgården. Klippor och salta stänk, hör sommaren till och du kan åka på samma kollektivtrafiksbiljett hela vägen till skärgårdsöarna.

Mitt i sommaren intas stan av glada ungdomar från hela världen under Gothia Cup och Partille Cup mitt i sommaren och augusti är festivalernas månad med både Way Out West och Kulturkalaset. Då kokar och bubblar hela stan av musik, festyra och kultur.

Favoritkvarter: Avenyn

Varför inte satsa på att utforska paradgatan Avenyn under de varma månaderna? Här finns gott om uteserveringar och under Göteborgs kulturkalas sprudlar gatan lite extra med underhållning och konserter vid Götaplatsen. Det är även den perfekta årstiden för skärgårdsäventyr.

Pumpor framför ett hus i parken Trädgårdsföreningen i Göteborg.
Upplev härliga höstfärger i stadsparken Trädgårdsföreningen. Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Höst

När Göteborgsträden tappar sina gulnade löv trappas kulturutbudet upp med utställningar, shower och konserter. Hösten inleds med den årliga Bokmässan och i samma veva går hummerpremiären av stapeln, alltid den första måndagen efter 20 september.

Även stadens butiker laddar upp inför skolstarten och i slutet av oktober håller Liseberg höstlovsöppet. Då har parken genomgått en gastkramande förvandling till Halloween på Liseberg.

Favoritkvarter: Innerstaden 

Innerstadens kvarter med sina småbutiker och mysiga kaféer är det perfekta valet för härliga höstdagar. Här finns även gott om trevliga hotell i alla prisklasser som gör att du kan promenera från Göteborgs centralstation direkt dit och sedan utforska staden till fots.

Vy över snötäckta hustak och Älvsborgsbron i Göteborg.
Vintervy över snötäckta hustak i Majorna. Credit: Peter Kvarnström

Vinter

När Jul på Liseberg slår upp portarna i mitten av november är det startskottet för marknader och adventsfirande, men officiellt invigs Julstaden Göteborg i början av december varje år. Då kläs Göteborg i ljus och staden bubblar av aktivitet med underhållning, julskyltade butiker och spännande julmarknader, både i klassisk och modern form. När nyårsraketerna smällt av är det dags att frossa i film och kultur på Göteborg Film Festival.

Favoritkvarter: Evenemangsstråket

Under Jul på Liseberg är det perfekt att hålla sig kring evenemangsstråket vid Korsvägen. Det är då nära till den stora julmarknaden och nöjena i parken, men även Universeums regnskog och Avenyns bar- och restaurangutbud.