Ta en spårvagn mot nordost till den bubblande stadsdelen Gamlestaden (i folkmun “Gamlestan”) som präglas av landshövdingehus och en internationell atmosfär. Det som en gång var ett industriellt centrum håller nu snabbt på att förvandlas till något annat, när nya restauranger, mikrobryggerier och vintage-butiker flyttar in i de gamla tegelröda fabriksbyggnaderna.

Credit: Tina Stafrén

Lokalproducerade drycker i Slakthusområdet

Göteborg har blivit en stad att räkna med när det kommer till hantverksöl, och ett av bryggerierna finns i Slakthusområdet bredvid Gamlestadstorget. Spike Brewery (tillfälligt stängt) gillar att experimentera med nya smaker och varje helg bjuder de in till barhäng och olika events i brygghuspuben. För de som hellre dricker vin finns nyöppnade stadsvineriet Wine Mechanics, med en vinbar, en restaurang med lokalproducerade ostron och ett smakprovningsloft. Nej, vindruvorna är inte odlade här i området, men som ägarna påpekar: det är väl inte malt och humle heller?

Rollin’ Bistros Backyard är inhyst i ett gammal pannrum i Gamlestans fabriker.

Välfyllda second hand-butiker och färgstarka marknader

En kort promenad från Gamlestadstorget ligger Easy Living, 180 kvadratmeter butiksyta fylld med noggrant utvalda nordiska och europeiska designmöbler och inredningsobjekt. Här hittar du också Rollin’ Bistros Backyard som har fokus på streetfood, smash-burgare, välsvarvade cocktails, lokal öl och japansk barmat.

Åk vidare till Bellevue, två hållplatser längre bort, för att utforska Stadsmissionens och Holmens marknads secondhandaffärer. Därefter kan du njuta av en falafel från någon av matvagnarna utanför. Kvibergs marknad, vid hållplatsen Kviberg, är en stor marknad med allt från kuriosa, verktyg och kläder, till frukt, grönsaker och blommor. När du ändå är i Kviberg, varför inte prova på längdskidåkning i Skidome på Prioritet Serneke Arena? Här kan du åka skidor året runt på en lätt kuperad bana. Utrustning går att hyra på plats.

Credit: Peter Kvarnström

Internationella smaker och svenska fikafavoriter

Enligt ryktet ska Hornsgatans Hing Wa vara en av Sveriges bästa kinesiska restauranger. Köket är kantonesiskt med rätter från Guangdong-provinsen. Den anonyma exteriören döljer en riktig pärla, och hit vallfärdar många av stadens kinesiska invånare. Al Habesha, på Brahegatan, har tagit det bästa av etiopisk matkultur till Göteborg, och på Artillerigatan bjuder irakiska Nergiz Kebab på krispig falafel och grillat kött i en speciell sorts tunt bröd, nybakat såklart. Picknickväder? Välj take away och klättra upp till Bunkebergets härliga utsiktsplats. Brahegatans klassiska konditori Cederleüfs & Svenheimers är en populär mötesplats för Gamlestadsborna och där hittar du ett brett utbud av fikabröd.