WSSAT – West Sweden Street Art Trail
Västsverige är ett område som har en helt unik samling av gatukonst, med fler än 250 muralmålningar och annan urban konst. WSSAT – West Sweden Street Art Trail – är en hemsida som guidar dig till den världsledande konsten som finns samlad i regionen. Här kan du läsa mer om verken och konstnärerna, få en överblick över området och få tips om hur du kan åka på din egen personliga gatukonstsafari!
Att just Göteborg, Borås och omgivande städer i Västsverige fått ett så rikt utbud av gatukonst beror på flertalet framgångsrika konstprojekt som har lockat internationella och svenska konstnärer. Ett urval av det som har bidragit med verk till WSSAT är: Sätt Färg På Göteborg, Artscape 2016 Göteborg, Artscape Saga, MUMA. No Limit Borås (2014, 2015 & 2017), No Limit: Artscape Edition, Hammarkullen Urban Art 2017, Röda Sten, Art Made This och Trollhättan Street Art Festival.
Artscape – offentlig konst som utmanar reklambudskapen
Gatukonst har blivit en vanligare och mer accepterad form av offentlig konst i Göteborg på senare år; och det är främst tack vare festivalen Artscape som varit här i flera omgångar: 2016, 2019, 2021 och 2022. Artscape vill inspirera människor, göra konsten tillgänglig för fler och utmana reklambudskapen som dominerar våra städer.
Resultaten går att uppleva i flera olika stadsdelar, där allt ifrån husfasader och innerväggar, till murar, gångtunnlar och berg har målats. Kommer du hit med flyg möts du av D*Face målning på Landvetter, som han skapade inför Göteborgs och Borås 400-årsjubileum som en del av Artscape 2021.
Porträtt från verkligheten i Frölunda
I Frölunda samsas verklighetsbaserade personporträtt på höghus och mer fantasieggande, abstrakt konst. De flesta av graffitimålningarna i detta område tillkom under Artscape 2016, och skapades av konstnärer från bland annat Kanada, Göteborg och Malmö.
Fantasifulla former i Majorna
Den Göteborgsbaserade konstnären Ollio är numera välkänd långt utanför sin hemstad. Under Artscape 2016 fick några av hans lekfulla former liv på en vägg på Bruksgatan i Majorna. 2021 fick Majorna ytterligare ett Artscape-konstverk i form av den ryska konstnären MaryQ:s målning på Bangatan, nära Stigbergstorget.
Samarbeten och stora målningar i Biskopsgården
I Biskopsgården finner du den fantastiska målningen Where Trees Don’t Grow, skapad av konstnären Yash, som även skapat konst i andra svenska städer såsom Ljusdal, Filipstad och Stockholm. De övriga målningarna i Biskopsgården pryder olika husfasader och vid Jättestensskolan har konstnären SCEB skapat en målning tillsammans med skolans elever.
Det nyaste konstverket hittar du på Sjumilahallen, där Max Sansing färdigställde sin muralmålning Sweet Freedom i september 2021.
Djuriskt och abstrakt i centrala Göteborg
I de centrala delarna av Göteborg finns det gatukonst lite överallt. Detta gäller inte bara graffitimålningar utan även exempelvis mosaik och skulpturer. Konsten pryder bland annat elskåp, väggar, dörrar, husfasader och idrottsplatser.
Stadens största markmålning, som skapades av Ea ten Kate, Valeria Montti Colque och Ollio under hösten 2019, hittar du utanför Världskulturmuseet.
– Vi har länge velat göra ytan mer inspirerande och välkomnande genom att synliggöra museets verksamhet även på utsidan, sa Karl Magnusson, stabschef vid Världskulturmuseerna, i samband med invigningen.
Äventyrligt och ståtligt i Hammarkullen
I Hammarkullen hittar du några av de större och ståtligare gatukonstverken. På lägenhetshusfasader kan du beskåda färgglada målningar gjorda av bland annat Animalitoland, Eine och Sens.
I Hjällbo, en bit därifrån, ville konstnären Ligisd involvera hela området i att skapa en målning på Hjällbobron.
Färgstarkt porträtt i Bergsjön
Gatukonstnären, illustratören och spelutvecklaren Elina Metso målar helst porträtt, ofta kvinnor eller androgyna karaktärer med mycket färg. På Rymdtorget i Bergsjön kan du spana in hennes målning som skapades under Artscape 2016.
Surrealistiskt och slingrigt i Härlanda
I östra Göteborg, vid Härlanda fängelse, skapades två muralmålningar under Artscape 2016. Den ena är Henrietta Kozicas slingrande mystiska skog på Kulturhuset Kåken, och den andra är Ana María Ortiz surrealistiska djurhybrider bredvid fotbollsplanen.
Kyligt och drömskt i Partille
I Partille finns en isande kylig målning föreställande den nordiska vildmarken i sin absoluta essens. Aurora Borealis är ett konstverk skapat av Smug under Artscape Saga 2019, som berättar historien om en ensam vandrare i ett snötäckt nordiskt landskap.
Artscape Saga bjöd in konstnärer från hela världen att skapa muralmålningar i området runt Göteborg. Resultatet blev 23 fria tolkningar av klassiska folksagor och myter från olika länder och 11 målningar som skapades tillsammans med de boende i respektive område, där alla bjöds in att vara en del av den kreativa processen.
23 km konst
Som en del av Göteborgs 400-årsjubileum har en 23 kilometer lång sträcka, från Blå stället i Angered till Röda sten, kantats med konst. Arbetet började med den internationella konsttävlingen Gothenburg Art 21 som arrangerades 2017, där vem som helst kunde skicka in bidrag och hela världen fick vara med och rösta. De mest röstade bidragen gick vidare till en jury som valde ut tio guldvinnare och två diamantvinnare.
Guldvinnarnas bidrag målades upp av deltagare i sysselsättningsprojektet Sätt färg på Göteborg och diamantvinnarna, franske Isaak Barreda och Göteborgsbaserade Llefen Carrera, fick själva komma hit och måla upp sina verk. Du kan se Barredas The lost paradise på Nylösevägen i Gamlestaden och Carreras Nature’s dust på Södra Larmgatan. Under våren 2021 målades ytterligare verk längs sträckan, av konstnärerna Amanda Karlsson, Anna Brag, Hanna Kastell Lundberg, Jonatan Tinnert, Onofrio Chillemi, Alexandra Nildén, Kim Demåne och Lukas Ryqueme.
Vill du upptäcka mer?
På Streetartcities hittar du de allra flesta graffitimålningar som finns i Göteborg, och övriga städer i världen också. Där ser du var de olika konstverken finns, vem som skapat dem och när.