Redbergsteatern är hem till Gbgimpro.

Över 20 år av teater vid Redbergsplatsen

Redbergsplatsen är en myllrande mötesplats där spårvagnar och bussar samsas med cyklister och fotgängare bland göteborgstypiska landshövdingehus, lokala butiker och restauranger. En liten bit runt hörnet är det betydligt lugnare. Där, på sidogatan Örngatan, ligger Vuxenskolan och Redbergsteatern, hem till Gbgimpro. Martin Gustafsson sitter på en av publikstolarna som vetter mot scengolvet och berättar om hur allt började.  

– Här har det spelats teater sen 90-talet, fast det var inte under namnet Gbgimpro från början. Det var gruppen Teaterhjulet som startade upp verksamheten, och medlemmar från Teaterhjulet var sen med och grundade Gbgimpro 2005. När de började var det föreställningar här ungefär en gång i månaden, men nu har vi ökat till att köra fredag varje vecka.

Martin Gustafsson, konstnärlig ledare på Gbgimpro.

Fullmatat vårprogram med fokus på humor

Gbgimpro består av en fast ensemble på åtta personer. Utöver det har man nyligen knutit till sig två ”houseteams” (en form av husband i impro-form), under namnen Arsenik och Turbulens, som både uppträder på egen hand och medverkar i föreställningar tillsammans med den fasta ensemblen. Skådespelarna utmanas i en rad genrer, med drama, musik och komedi på schemat. Det finns mycket att se fram emot i vårens fullmatade program. 

– Vi har gått mer och mer mot ett program inriktat på humor. I vår har vi har till exempel Comedy nights, som är ett sketch-format inspirerat av Saturday Night Live och den amerikanska improvskolan från New York och Chicago. Men med det sagt så har vi även andra föreställningar, till exempel Freeplay, som drar mer åt det dramatiska hållet. Freeplay är en pjäs i två akter, helt utan manus, där skådespelarna varken känner till scenografi, kostym eller rekvisita på förhand! Och så måste jag bara nämna Backstory, en thriller-liknande historia där vi inleder med att improvisera fram slutet och sen arbetar oss bakåt. Det blir utmanande men väldigt roligt!

Gbgimpro har både humor och allvar på schemat. Credit: Stéphane Maréchal

Från livestreams till live på riktigt

Precis som hela kulturbranschen så drabbades Gbgimpro av pandemirestriktioner och inställda föreställningar. Men som många andra så valde Gbgimpro att ställa om snarare än att ställa in.

– Vi lade inte ner helt utan körde en del livestreamade föreställningar. Det funkade okej men var också utmanande, inte minst att få de tekniska bitarna på plats. Några populära föreställningar fick vi tyvärr ställa in, bland annat Improvision, som vi brukar köra på Stora teatern. En impro-variant av Melodifestivalen, där skådespelarna och musikerna improvisera fram bidragen, och sen röstar publiken om vem som vinner. Vi planerar att ta upp den igen! Man märker ju generellt att det finns ett sug efter att göra saker nu när restriktionerna slopats och vi har verkligen sett fram emot att träffa publiken fysiskt igen.

Du kan bekvämt slå dig ner utan att riskera att bli en del av föreställningen.

Så funkar det på impro

Det finns många olika typer av impro-föreställningar, och en vanlig fördom bland personer som aldrig besökt en impro-teater är att publiken oundvikligen blir indragen i skådespelet. Det stojas, stimmas och helt plötsligt tvingas man upp på scenen. Men så är det inte, åtminstone inte på Redbergsteatern.

– Nej, vi har en interaktion med publiken så till vida att de ibland får komma med förslag på en plats eller en titel i en föreställning, men mer än så är det inte. Kommer du hit kan du luta dig tillbaka och njuta av underhållning utan att vara rädd att bli en del av den.

Att improvisera fram en sammanhängande scen, eller för den delen en hel pjäs, kräver självklart en stor dos skicklighet. Framför allt handlar det om att lyssna.

– Många tror nog att det handlar om att vara kvick och rolig och leverera punchlines. Men då är det lätt att man inte tar in vad medspelarna säger. Då blir det inte bra. Man måste bygga vidare på varandras idéer och skapa en scenisk värld tillsammans. Det gäller att lyssna på varandra.

Teaterhjulet startade teaterverksamheten på Redbergsteatern 2002.

Gbgimpro vill fortsätta att utvecklas

Gbgimpro har nyligen adderat två houseteam och vårens schema bjuder på föreställningar varje fredag. Men gruppen vill gärna fortsätta utvecklas och växa.

– Vi samarbetar med Vuxenskolan, det här är deras lokaler, och det fungerar bra. Men vi har bara möjlighet att vara på Redbergsteatern en gång i veckan. Vi skulle gärna addera någon mer scen för att kunna ha ännu fler föreställningar. Sen så kommer vi också att utveckla ett nytt format där vi spelar sketcher vars manus har tagits fram via tidigare impro-föreställningar. Det är ett grepp som jag tror kan vara en väg för att få upp folks ögon för hur impro är en utmärkt skola för manusförfattare, så som stand-up ses idag.  

Redbergsteatern är bara en av många scener att besöka i Göteborg.

Mer scenkonst i Göteborg

Gbgimpro och Redbergsteatern är bara en a många scener i Göteborg där det spelas teater och komedi. Här samsas stora scener med mindre teatrar och frigrupper på spelplatser över hela stan.

– Det finns mycket att se! Jag önskar att jag gick på ännu mer, men en favorit att besöka är Backa Teater, jag tycker att de har väldigt hög kvalitet på det mesta de gör. Jag såg en riktigt bra enmansföreställning på Teater Jaguar för ett tag sedan också, och för några dagar sen såg jag ”Känn Ingen Sorg” på Göteborgsoperan.

Läs mer

Gbgimpro erbjuder föreställningar varje fredag på Redbergsteatern. Läs mer om Gbgimpro och vårens schema på deras hemsida eller deras platssida.