Barnvagnar i kollektivtrafiken

Det är nästan alltid lätt att resa med barnvagn i kollektivtrafiken i Göteborg. Bussar och spårvagnar har dedikerade barnvagnsplatser, och många är så kallade “lågvagnar” som är på samma plan som trottoaren. Däremot är det lite svårare att ta sig av och på de äldre spårvagnarna som har en brant trappa upp till sätena – då behöver du ett par extra händer för att lyfta upp och ner barnvagnen. Alla barn mellan 0-6 år reser gratis med Västtrafik. Läs mer här.

Credit: Frida Winter/Göteborg & Co

Småbarnsvänliga aktiviteter

På Liseberg har alla i familjen roligt. Kaninlandet är ett särskilt område för barnen och Lisebergskaninernas eget universum med barnattraktioner, serveringar, butiker och spel. Där finns också ett amningsrum med skötbord, mikrovågsugn och lekhörna (skötbord finns i anslutning till alla toaletter i parken). Har du glömt blöjor finns det extra att få på Gästservice.

Många av Göteborgs museer har både familjevänliga aktiviteter och lekfulla utställningar. På den permanenta utställningen Tillsammans på Världskulturmuseet kan barn och familjer utforska olika sätt att leva tillsammans.

Universeum är ett populärt besöksmål för barn i alla åldrar, men lekrummet Jobbis på nedre våningen vänder sig särskilt till de allra minsta barnen. Där finns också ett kök med mikrovågsugn och sittplatser. På Miniversum kan dessutom de yngsta besökarna hitta vägen till en hållbar värld genom lek och lärande.

I Göteborg har Alfons Åberg sitt alldeles egna kulturhus, fullt av olika aktiviteter för nyfikna barn. Det kreativa huset har öppet alla dagar och är kostnadsfritt för barn upp till ett år.

Parken Slottsskogen är ett perfekt mål för en dagsutflykt med utomhusaktiviteter. Här ligger Göteborgs största lekplats Plikta i en spännande miljö med fantasirika lekredskap, plats för picknick, träning och grillning. I det röda huset på lekplatsen finns mikrovågsugn, skötbord och toaletter som alla besökare får lov att låna.

På andra sidan parken, vid Azaleadalen och Pingvinhuset, finns en naturlekplats som är uppbyggd som en äventyrlig skogsstig där man får träffa olika djur och insekter och lära sig mer om naturen. Precis bredvid lekplatsen ligger det barnvagnsvänliga Café Azalea. Missa inte heller att besöka Barnens Zoo och ponnyridningen som är öppet april–september.

Stadsbiblioteket vid Götaplatsen är en utmärkt plats för småbarnsföräldrar att ta en paus i stadsmyllret. Den stora barnavdelningen har möjligheter till lek och läsning för de allra minsta – på mängder av olika språk! Det finns dessutom gott om plats att parkera barnvagnen utanför, och i kaféet en trappa upp finns mikrovågsugn och barnstolar att låna, utöver en god och nyttig lunch- och fikameny.

Familjevänlig fika

De allra flesta kaféer i Göteborg är barnvänliga, med barnstolar till utlån och plats för barnvagnar. Men några kaféer är extra anpassade och populära bland småbarnsfamiljerna: 

  • Kedjan Condeco har kaféer runt omkring i centrala Göteborg. Menyn är till stora delar vegetarisk och hälsoinriktad, och kaféerna har skötrum och barnstolar till de små.
  • Planera in en fika eller lunch på Världskulturmuseets kafé och restaurang Tabla, som har god lunch och fika, samt generösa utrymmen och bra faciliteter för barnfamiljer.
  • På ovanvåningen av kaféet da Matteo på Magasinsgatan 17 finns en lekhörna såväl som skötbord.
Barnens museum. Foto Kristin Lidell

Barnens museum på Göteborgs Stadsmuseum

I utställningen Barnens museum på Göteborgs Stadsmuseum finns mycket att utforska och göra. Kom och klättra i höghus, kryp i tunnlar, bygg en borg eller skyskrapa, gunga i Eriksbergskranen eller varför inte ta med morfar på en spårvagnstur? Barnens museum är mest populärt i åldrarna 0-5 år men även äldre barn är varmt välkomna.

Knattegatt på Sjöfartsmuseet. Foto: Kristin Lidell

Knattegatt på Sjöfartsmuseet

I en lugn och mjuk miljö som påminner om en undervattensvärld kan de yngsta besökarna (0-3 år) krypa, kana, känna, titta och lyssna på havet. I Knattegatt uppmuntras små upptäckare att utforska havet med alla sinnen. Rummet har utformats av studenter från Child Culture Design vid HDK-Valand, Högskolan för konst och design, som utgått från de små barnens behov.

Trapphuset på hotell Liseberg Grand Curiosa i Göteborg.
Liseberg Grand Curiosa i Göteborg är Sveriges mest fantasifulla familjehotell. Credit: Liseberg/Petter Fällström

Barnvänliga hotell

I Göteborg hittar du ett flertal hotell som passar barn, och som till och med är godkända av dem. Fantasifulla Grand Curiosa Hotel, som är nöjesfältet Lisebergs alldeles egna hotell, har till exempel blivit godkänd av en testpatrull bestående av barn som kvalitetssäkrat hotellet. Andra hotell som passar hela familjen är centralt belägna Gothia Towers, som med sina 1200 rum är ett av Europas största. Quality Weaver och Clarion Mektagonen är också barn- och familjevänliga hotell som ligger en liten bit utanför stadskärnan.

Appar och guider

Det finns flera appar och guider som tipsar om aktiviteter för barn och familjer i Göteborg:

  • Lekplatsen Göteborg – i denna app hittar du till 150 av Göteborgs lekplatser, och kan läsa om vad de erbjuder samt vilken som är närmsta hållplats. Appen är gratis och finns att ladda ner till Android och iPhone.