Fira Göteborg där du är

På grund av coronapandemin har det stora jubileumsprogrammet flyttats till 2023. Men det finns gott om möjligheter att fira Göteborg där du är – titta på jubileets sändning från den 4 juni, baka jubileumsbakelsen, dansa jubileumsdansen, sjung med i jubileumslåten och mycket mer.

Baka Göteborgs jubileumsbakelse – en somrig kreation på mördegsbotten med mazarinfyllning och passionsfruktsmousse.

Hela det digitala jubileumspaketet, och mer information om de olika jubileumssatsningarna, hittar du på 400-årsjubileets egen webbplats.

Fem personer från fem stadsdelar i staden
Lär känna göteborgarna i utställningen Göteborg berättar. Credit: Stefan Edetoft

Utställningen Göteborg berättar på Gustaf Adolfs torg

Den 4 juni 2021 öppnade jubileumsutställningen Göteborg berättar på Gustaf Adolfs torg. Här ryms en mångfald av berättelser från hela staden.

Stadsmuseet har intervjuat ett tvärsnitt av Göteborgs befolkning i åldrarna 6–97 år. Fotografen Stefan Edetoft har tagit uttrycksfulla porträttbilder i miljöer de intervjuade själva har valt ut. Berättelserna ger en bild av staden idag, men berättar också om sådant som varit och vad som kan bli. Varje uttalande öppnar en möjlig berättelse om Göteborg, och tillsammans bildar de en historia om vår samtid.

Spana in några av Göteborgs mest ikoniska föremål och byggnader i utställningen Grejen med Göteborg.

Utställningen Grejen med Göteborg på Göteborgs stadsmuseum

Bingolotto, gröna kaniner, miljonprogram eller en halv special? I Stadsmuseets kommande basutställning om 1900-talets Göteborg – Grejen med Göteborg – får du frossa i de mest älskade, ikoniska och uttjatade göteborgsgrejer och upptäcka sidor av staden som du inte trodde fanns. Med utgångspunkt i några av Göteborgs mest ikoniska föremål och byggnader, i sällskap av en kör av röster ur historien, undersöks frågan: vad är egentligen grejen med Göteborg?

Utställningen öppnade den 4 juni 2021 och är den sista pusselbiten i utställningsvarvet genom stadens 400-åriga historia, som startar i museets populära 1600-talsutställning Göteborgs födelse och slutar i samtiden.

Pilgrimsleden Göta älv återinvigs

Den 5 juni 2021 välsignade Göteborgs stifts biskop återinvigningen av Pilgrimsleden Göta älv, en populär vandringsled som börjar vid Masthuggskyrkan i centrala Göteborg. Du kan välja mellan att vandra olika etapper av leden eller att fortsätta hela vägen till Nidaros (Trondheim) i Norge. När du lämnar stadskärnan och vandrar genom Göta älvdalen kommer du att upptäcka ett fantastiskt landskap där människor bott i över 7000 år. Upptäck ett unikt kulturarv från bronsåldern, järnåldern, vikingatiden och medeltiden.

Spana in den 21 kilometer långa konstvandringen som knyter ihop olika delar av Göteborg. Kim Demåne är en av konstnärerna. Credit: Nontokozo Tshabalala

Två nya gatukonstprojekt

Det finns massor av unik gatukonst i Göteborg och under 2021 har ännu fler konstverk skapats. Artscape 2021 består av sex stora muralmålningar och ett flyttbart konstverk av lokala och internationella konstnärer som D*Face från London, Kalouf från Lyon och MaryW från St Petersburg. Sätt färg på Göteborg är ett socialt konstprojekt som förbinder de östra och västra delarna av staden genom en 21 kilometer lång konstvandring. Läs mer om de olika projekten och se var konstverken finns i vår gatukonst-guide.

Cava, kapsylöppnare och målarbok

Inför 400-årsjubileet har en lång rad jubileumsprodukter tagits fram av olika aktörer. Bland annat kan du skåla i jubileumscava från Oriol Rossell, öppna flaskor med kapsylöppnaren Räkan formgiven av Elsa Boman och sätta färg på olika Göteborgsmiljöer i Patrik Bergs målarbok. Du hittar samtliga produkter, och information om var du kan köpa dem, på 400-årsjubileets webbplats.

Sätt färg på Göteborg i illustratören Patrik Bergs målarbok. Credit: Magnus Selander

En katalysator för stadsutveckling

Precis som när Göteborg firade 300 år används 400-årsjubileet som en katalysator för utveckling. Då, för hundra år sedan, byggdes Liseberg, Svenska Mässan, Götaplatsen och flera av de institutioner som vi idag tar för givna. År 2023 kommer att bli ett händelserikt år, men jubileet kommer också att ha bidragit till den långsiktiga utvecklingen av staden.

Inför arbetet med 400-årsjubileet fick göteborgarna själva dela med sig av sina tankar och önskemål om hur de vill se staden utvecklas och ur dessa växte ett antal verkliga projekt fram. Till exempel föddes idén till badet och bastun i Frihamnen ur dialogen med göteborgarna.