Jubileumsfirandet inleds med Göteborgs Jubileumsfestival 2–5 juni och följs av Prototyp Göteborg med staden som utställning 2 juni–3 sep, samt ett pärlband av firande med jubileumssatsningar, 100-åriga institutioner med mera. Det hela avrundas i samband med bland annat Frihamnsdagarna och Göteborgs Kulturkalas med en extra jubileumsprägel.

Läs mer om allt som händer under Jubileumsfirandet på goteborg2023.com

Publik på festival utomhus
Credit: Peter Kvarnström

Göteborgs Jubileumsfestival

2–5 juni 2023 blir det en stor folkfest vid området runt Frihamnen. Upplev Göteborg på första parkett vid vattnet, i sällskap av musik, mat, aktiviteter och överraskningar. En fest fylld av göteborgarnas idéer, öppet och tillgängligt för alla. Tillsammans firar vi att staden fyllt 400 år..

Prototyp Göteborg

Under hela sommaren kan du besöka Prototyp Göteborg – staden som utställning, 2 juni–3 sep. Huvudområdet är ett gångstråk som sträcker sig från Frihamnen, till Ringön och över Hisingsbron till Centralenområdet och Kronhuskvarteret, där besökarna guidas genom en stad i förändring. Prototyp Göteborg riktar blicken mot lösningar och utmaningar i staden och lyfter initiativ som arbetar aktivt för att accelerera hållbar omställning.

Läs mer om Prototyp Göteborg på goteborg2023.com

Entrén till nöjesparken Liseberg.

100 år i Göteborg

Förutom att staden har ett 400-årsjubileum, firar flera av Göteborgs allra mest folkkära och älskade platser 100 år 2023. Liseberg, Botaniska trädgården, Göteborgs konstmuseum, Akvariet på Sjöfartsmuseet, Slottsskogsvallen, Göteborgs Konsthall, Göteborgs Naturhistoriska museum, Götaplatsen och Avenyn byggdes alla till den stora Jubileumsutställningen 1923.

Läs mer om “100 år i Göteborg” på goteborg2023.com

När augusti övergår i september avrundas firandet med bland annat Göteborgs Kulturkalas, Frihamnsdagarna och Göteborgsvarvet Marathon.

I centrala Göteborg kommer också en mötesplats etableras med inspiration för att upptäcka stadens jubileumssatsningar. Det blir en scen med program i mindre format med innehåll både för den som är på besök och för den som vill uppleva och lära sig mer om sitt Göteborg.

Pläden “Rosenlundsverket” av Fine Little Day är en av de officiella jubileumsprodukterna som tagits fram till 400-årsfirandet.

Cava, plädar och målarbok

Inför 400-årsjubileet har en lång rad jubileumsprodukter tagits fram av olika aktörer. Bland annat kan du skåla i jubileumscava från Oriol Rossell, värma dig med ullplädar och sjalar från Fine Little Day och sätta färg på olika Göteborgsmiljöer i Patrik Bergs målarbok. Du hittar samtliga produkter, och information om var du kan köpa dem, på 400-årsjubileets webbplats.

Tre utställningar med olika perspektiv på hälsa


Under 2022 fokuserar400-årsjubileet sitt arbete på ”Hälsa”. I samarbete med bland annat Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborgs universitet och ABF visas tre olika utställningar på det mobila utomhusgalleriet Hela stadens galleri.

Utställningarna synliggör och bidrar med olika perspektiv på hälsa: åldrande, arbete och psykisk ohälsa. I samband med utställningsperioderna kommer det att arrangeras en mängd aktiviteter där hälsoperspektiven fördjupas såsom seminarier, samtal och workshops.

Att bli synlig, 28 okt 2022–jan 2023. Konstutställning med tema psykisk ohälsa och kreativt skapande. Verken är skapade av psykiatripatienter från de två konstateljéerna på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Utställningen kureras av Stefan Karlsson och Inez Edström,