Ända sedan Göteborg grundades 1621 har här funnits bryggerier och under Ostindiska kompaniets dagar på 1700-talet exporterades mycket av ölen ut i världen. På 16- och 1700-talen lade bryggare som George Carnegie grunden till en näring som skulle bli viktig för många göteborgare (för den sightseeing-intresserade finns Carnegiebryggeriet imponerande tegelhus fortfarande bevarade i området Klippan).

Efter många framgångsrika århundraden innebar 1990-talet slutet för den storskaliga ölproduktionen i Göteborg. Pripps, som då var Göteborgs enda bryggeri köptes upp av Carlsberg som lade ner verksamheten i Göteborg 2001.  

Göteborg är Sveriges ölhuvudstad

Under början av 2000-talet började en ny era i Göteborgs ölhistoria. Det har sedan starten med Dugges bryggeri 2005 blivit en renässans för småskaliga och lokala hantverksbryggerier, och antalet ökar hela tiden i Göteborg.

Det finns ett 40-tal bryggerier i Göteborg och den närliggande regionen och många av dem driver också restauranger, bryggeripubar och tap rooms där du kan prova den lokala och färskbryggda ölen. På Gothenburg Brewers Guilds hemsida hittar du många av Göteborgsregionens småskaliga hantverksbryggerier.

Hantverksbryggerier i Göteborg

Spike Brewery driver restaurang och tap room i slakthusområdet i Gamlestan, strax norr om centrala Göteborg. Credit: Jonas Larsson

Spike Brewery

Spike Brewery ligger i det gamla slakthusområdet i Gamlestaden, där även det urbana vineriet Wine mechanics håller till. Spikes tap room är öppet fredag och lördag, och serverar ett roterande utbud av deras färska öl från tapp, god mat och musik.

Dugges bryggeri

Dugges är ett av Göteborgs mest välkända bryggerier, och det som startade stadens rika flora av hantverksbryggerier. Numera håller Dugges till i Landvetter öster om Göteborg, men de har också ölpuben Dugges Pils på Plantagegatan i Linnéstaden. På Dugges Pils är det öl både i kranarna – och i inredningen där man bland annat tagit tillvara på krossade glasflaskor till mosaiken på bardisken.

Beerbliotek

Beerbliotek huserar i ett industriområde i utkanten av Majorna och drivs av sex vänner från olika delar av världen. Deras filosofi är att, förutom att ha ett fast sortiment, hela tiden brygga nya sorter – många bara en gång. Det har lett till att det utvecklats ett helt bibliotek av öl. Deras tap room är öppet fredagar och lördagar.

Stigbergets bryggeri

Stigbergets bryggeri började sin verksamhet för att göra god och lokal öl till restaurang Hagabion i Linnéstan. Nu har bryggeriet vuxit rejält med tillverkning både i Partihallarna och på Ringön – där de också ha en bryggeribar. Bryggeriet har också en egen restaurang och ölpub i Majorna – Stigbergets Shangri-La.

Majornas bryggeri

Majornas bryggeri är ett småskaligt hantverksbryggeri vid Chapmans torg i området Majorna. Här kan du njuta av hantverksöl från deras eget och andra lokala bryggerier, tillsammans med vällagade vegetariska rätter. De ordnar även ölprovningar och bryggerivisningar där du får lära dig mer om öltillverkning.

Oceanbryggeriet

Oceanbryggeriet är ett av Göteborgs mest välkända bryggerier. Namnet skvallrar om grundarnas inspiration från havet och etiketterna bär ofta göteborgska symboler som fiskargubbar och hamnkranar, och en ale bär självklart namnet Glenn no 5. Oceanbryggeriet har en restaurang vid Åbytravet i Mölndal där du kan prova deras sortiment och mumsa på pubmat.

Vega bryggeri

På bryggeriet, restaurangen och ölbaren Vega kan du uppleva massor av spännande öler bryggda på traditionellt vis, och rökt mat i alla dess former. Restaurangen har även en uppskattad scen där spelningar ibland arrangeras, med alltifrån lokala till internationella band. Här finns dessutom ett tap room med bryggeriets öler på kran.

Två feta grisar

Bryggeriets namn kommer från jus två glada grisar som bökade runt i en hage intill bryggeriets första källarlokal. Idag ligger bryggeriet på Ringön och här välkomnar man besökare för lunch (vissa dagar), kvällsservering och ölprovningar.

O/O Brewing

O/O Brewery (som fått sitt namn efter grundarna Olle and Olof) är ett av Göteborgs mest hypade bryggerier. Vill du provsmaka deras öl, kan du bege dig till bryggeriets egen ölbar på Bangatan 22, ett stenkast från Stigbergstorget.

Poppels bryggeri

Poppels växer så det knakar och har förutom sitt tap room och restaurang i Jonsereds anrika fabriksmiljö, också öppnat ett Citybryggeri i samma hus som Scandic Central. På denna centrala ölpub och restaurang får man plats för 170 sittande gäster, och serverar en hållbar och mestadels vegetarisk meny.

Göteborgs Nya Bryggeri

När Pripps i Göteborg stängdes 2001 började några av de före detta anställda drömma om att starta ett eget bryggeri i samma lokal. 2015 blev det verklighet i form av Göteborgs Nya Bryggeri. Precis intill bryggeriet ligger Göteborgs Bryggerimuseum som visar en utställning om stadens ölhistoria med mängder av historiska föremål.

Sad Robot Brewing

Sad Robot brygger en spännande blandning av öl (för en post-apokalyptisk framtid, sägs det). Kliv in i bryggeriet på Hisingen och beställ en dystopisk öl och en bit mat från baren som ligger mitt bland jästankar och bryggverk.

Hantverksbryggerier i Göteborgs skärgård

Göteborgs skärgård består av öar både norr och söder om inloppet till Göta älv som rinner genom Göteborg. De norra öarna når du med bilfärja från Lilla Varholmen i Torslanda i norra Göteborg. De södra öarna nås genom personfärja från Saltholmen.

Barlind Beer

Barlind Beer är ett småskaligt bryggeri som startade 2015 av Jonas Barlind på Björkö i Göteborgs norra skärgård. Efter att ha arbetat flera år som kemist sadlade han om till bryggmästare. Barlind håller ibland ölprovningar i samarbete med Restaurang Seaside i Björkö hamn.

Hönöbryggeriet

Hönöbryggeriet är ett hantverksbryggeri på Hönö i Göteborgs norra skärgård. Både ölen och dess design ska kännas precis som skärgården – här upptäcker du sol, hav, måsar och doften av tjärad märling.

Rörö öl

Rörö öl är ett litet bryggeri på ön Rörö i Göteborgs norra skärgård. Bryggarna vill ta tillvara på skärgårdsbornas tradition av hantverk och samtidigt hylla dem som älskar Rörös karga klippor och unika natur. På bryggeriets hemsida finns det till exempel en guide till med tips för besökare till ön.

Hantverksbryggerier strax utanför Göteborg

Beerium

Ta pendeln tio minuter norrut från Göteborg och utforska Surte-bryggeriet Beerium. Deras bryggeribar håller öppet mellan februari och november och du kan även boka in en privat aw eller ölprovning.

Electric Nurse

Electric Nurse är en av pionjärerna bland hantverksbryggerierna Göteborg. Deras historia – och namn – startade 2012 när en sjuksköterska och en elektriker möttes i sin kärlek till öl. Deras hantverksöl bryggs nu i Landvetter och går att prova på flera ölpubar i Göteborg.

Odd Island Brewing

Odd Island Brewing  håller till i Lindome söder om Göteborg. Bryggeriet startades av Daniel Svensson och Peter Iwers från metalbandet In Flames efter att de båda hade lämnat turnélivet bakom sig. Odd Islands tap room och restaurang håller öppet fredag-lördag med besök från olika lokala foodtrucks.

En Aleigen Brewery

Bryggeriet En Aleigen är ett familjeägt och familjedrivet bryggeri med hjärtat i Kungälv norr om Göteborg. Deras tap room The Mothership är öppet en till två lördagar i månaden, håll utkik i deras sociala medier.

Rådanäs bryggeri

I en gammal helikopterhangar vid Landvettersjön öster om Göteborg ligger hantverksbryggeriet Rådanäs. Här bryggs det öl av många olika sorter och variationer, och vill du prova utbudet kan du boka en bryggerivisning med ölprovning.

Ahlafors bryggerier

I det gamla 1800-talsspinneriet i Ale norr om Göteborg, ligger Ahlafors bryggeri. Här brygger man öl med gamla traditioner. Ahlafors har ett tap room i form av Rulleriet, som serverar unika öl som kanske bara erbjuds vid ett enda tillfälle. Rulleriet samarbetar även med olika foodtrucks.