Jubileumsfirandet inleds med Göteborgs Jubileumsfestival 2–5 juni och följs av Prototyp Göteborg med staden som utställning 2 juni–3 september, samt ett pärlband av firande med jubileumssatsningar, 100-åriga institutioner med mera. Det hela avrundas med en final, där bland annat Frihamnsdagarna och Göteborgs Kulturkalas kommer att få en extra jubileumsprägel.

Läs mer om allt som händer under Jubileumsfirandet på goteborg2023.com

Bild med människor på festival.
Festivalen äger rum i Frihamnen. Foto: Happy Visuals/Göteborg & Co

Göteborgs Jubileumsfestival

2–5 juni 2023 blir det en stor folkfest vid området i Frihamnen. Upplev Göteborg på första parkett vid vattnet, i sällskap av musik, mat, aktiviteter och överraskningar. En fest fylld av göteborgarnas idéer, öppet och tillgängligt för alla. Fler nyheter och programpunkter kommer att släppas löpande. Tillsammans firar vi att staden fyllt 400 år!

Prototyp Göteborg

I samband med Göteborgs Jubileumsfirande sommaren 2023 blir stadens offentliga rum till en utställningsarena under namnet Prototyp Göteborg, som riktar blicken mot möjligheter, lösningar och utmaningar i utvecklingen mot en hållbar stad. Huvudområdet för Prototyp Göteborg är ett gångstråk som sträcker sig från Frihamnen och Ringön, över Hisingsbron till Centralenområdet och Kronhuskvarteret. Längs med stråket kommer det finnas en rad platser och aktiviteter att upptäcka, till exempel Jubileumsparken med det nya hamnbadet, den marina kolonilotten Flytevi, aktivering av Kajskjul 113 och mycket mer. Programmet tjuvstartar redan den 1 juni med en halvdag som fokuserar på cirkulärt byggande. Bland de bokade föreläsarna finns bland annat Nicholas Duxbury Ransome från Lendager i Danmark, som kommer att berätta om deras mångåriga arbete med att hitta nya metoder för att bygga hållbart. Läs mer om programmet här.

Entrén till nöjesparken Liseberg.
Liseberg är en av de platser som fyller 100 år 2023. Foto: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Platser som fyller 100 år

Förutom att staden har ett 400-årsjubileum, firar flera av Göteborgs allra mest folkkära och älskade platser 100 år 2023. Liseberg, Botaniska trädgården, Göteborgs konstmuseum, Akvariet på Sjöfartsmuseet, Slottsskogsvallen, Göteborg konsthall, Göteborgs Naturhistoriska Museum, Götaplatsen och Avenyn byggdes alla till den stora Jubileumsutställningen 1923.

Läs mer om “100 år i Göteborg” på goteborg2023.com

Jubileumskompassen – en utställning och mötesplats

I Bältesspännarparken i Göteborg kommer också “Jubileumskompassen” att upprättas och hålla till under hela firandet. Där får du reda på hur vägen fram till jubileet har sett ut, vad jubileet har genererat, samt massor av tips om upplevelser du kan ta del av under själva firandet. Här finns dessutom en liten scen, massor med inspiration och guidade turer.

Jubileumskompassen är öppen varje dag 27 maj – 3 september.

Måndag–tisdag: 12:00 – 16:00

Onsdag–fredag: 15:00 – 19:00

Lördag–söndag kl. 11:00 – 15:00

Stängt: 7, 11, 23, 24 juni samt 31 augusti

Göteborgs Jubileumsfinal

31 augusti–3 september avrundas firandet med bland annat Göteborgs Kulturkalas, Frihamnsdagarna och Göteborgsvarvet Marathon.

Pläden “Rosenlundsverket” av Fine Little Day är en av de officiella jubileumsprodukterna som tagits fram till 400-årsfirandet.

Cava, plädar och målarbok

Inför 400-årsjubileet har en lång rad jubileumsprodukter tagits fram av olika aktörer. Bland annat kan du skåla i jubileumscava från Oriol Rossell, värma dig med ullplädar och sjalar från Fine Little Day och sätta färg på olika Göteborgsmiljöer i Patrik Bergs målarbok. Du hittar samtliga produkter, och information om var du kan köpa dem, på 400-årsjubileets webbplats.