Jubileumsfirandet inleds med Göteborgs Jubileumsfestival 2–5 juni och följs av Prototyp Göteborg med staden som utställning 2 juni–3 september, samt ett pärlband av firande med jubileumssatsningar, 100-åriga institutioner med mera. Det hela avrundas med en final, där bland annat Frihamnsdagarna och Göteborgs Kulturkalas kommer att få en extra jubileumsprägel.

Läs mer om allt som händer under Jubileumsfirandet på goteborg2023.com

Bild med människor på festival.
Festivalen äger rum i Frihamnen. Foto: Happy Visuals/Göteborg & Co

Göteborgs Jubileumsfestival

2–5 juni 2023 blir det en stor folkfest vid området i Frihamnen. Upplev Göteborg på första parkett vid vattnet, i sällskap av musik, mat, aktiviteter och överraskningar. En fest fylld av göteborgarnas idéer, öppet och tillgängligt för alla. Tillsammans firar vi att staden fyllt 400 år.

Första artistsläppet, plus en helkväll med Way Out West

Det blir storslagen festival med kunglig glans i juni när Göteborg firar 400 år. Nu släpps de första artisterna i det fullmatade musikprogrammet, Hooja, Sigrid, Sarah Klang och Jens Lekman & Burnstein Orchestra. Dessutom programsätter Way Out West en av kvällarna på det stora festivalområdet i Frihamnen som har fri entré och är öppet för alla åldrar.

Prototyp Göteborg

Under hela sommaren kan du besöka Prototyp Göteborg – staden som utställning, 2 juni–3 september. Huvudområdet är ett gångstråk som sträcker sig från Frihamnen, till Ringön och över Hisingsbron till Centralenområdet och Kronhuskvarteret, där besökarna guidas genom en stad i förändring. Prototyp Göteborg riktar blicken mot utmaningar i staden och lyfter initiativ och lösningar som arbetar aktivt för att accelerera hållbar omställning.

Entrén till nöjesparken Liseberg.
Liseberg är en av de platser som fyller 100 år 2023. Foto: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Platser som fyller 100 år

Förutom att staden har ett 400-årsjubileum, firar flera av Göteborgs allra mest folkkära och älskade platser 100 år 2023. Liseberg, Botaniska trädgården, Göteborgs konstmuseum, Akvariet på Sjöfartsmuseet, Slottsskogsvallen, Göteborg konsthall, Göteborgs Naturhistoriska Museum, Götaplatsen och Avenyn byggdes alla till den stora Jubileumsutställningen 1923.

Läs mer om “100 år i Göteborg” på goteborg2023.com

Jubileumskompassen – en utställning och mötesplats

I Bältesspännarparken i Göteborg kommer också “Jubileumskompassen” att upprättas och hålla till under hela firandet. Där får du reda på hur vägen fram till jubileet har sett ut, vad jubileet har genererat, samt massor av tips om upplevelser du kan ta del av under själva firandet. Här finns dessutom en liten scen, massor med inspiration och guidade turer.

Göteborgs Jubileumsfinal

31 augusti–3 september avrundas firandet med bland annat Göteborgs Kulturkalas, Frihamnsdagarna och Göteborgsvarvet Marathon.

Pläden “Rosenlundsverket” av Fine Little Day är en av de officiella jubileumsprodukterna som tagits fram till 400-årsfirandet.

Cava, plädar och målarbok

Inför 400-årsjubileet har en lång rad jubileumsprodukter tagits fram av olika aktörer. Bland annat kan du skåla i jubileumscava från Oriol Rossell, värma dig med ullplädar och sjalar från Fine Little Day och sätta färg på olika Göteborgsmiljöer i Patrik Bergs målarbok. Du hittar samtliga produkter, och information om var du kan köpa dem, på 400-årsjubileets webbplats.