Upptäck Göteborgs historia och kultur genom en guidad tur! Under Göteborgs Jubileumsfirande hittar du flera olika guidade turer i staden som tar med dig på en spännande resa genom Göteborgs gator och gränder. Nedan kan du botanisera dig i några utvalda turer men även läsa dig vidare för att se hela utbudet.

1. Göteborgs historiska inre

Varför byggdes Göteborg som en befäst stad och hur bidrog en kärlekshistoria på 1800-talet till Göteborgs Konstmuseum? Detta och mycket mer får du veta under den guidade turen och vandringen Göteborgs historiska inre, som tar med dig på en resa från när staden grundades 1621 ända fram till nutid. Läs mer om den guidade turen här.

2. Jubileumstur från Stenpiren till Göteborgs skärgård

Under jubileumsfirandet 2023 kommer Styrsöbolaget köra 9 jubileumsturer från Stenpiren till några av öarna i Göteborgs skärgård. Under turen kommer det att finnas en guide ombord som berättar om skärgården och Göteborgs historia på både svenska och engelska. Väl framme blir det ett festligt mottagande!

3. Göteborg runt på 80 minuter

Det blir en magisk resa genom tiden från Göteborgs födelse under början av 1600 talet till och med utvandringen till Amerika i början av 1900 talet. Skådespelare gestaltar längs vägen olika karaktärer och framför scener från olika tidsperioder. Genom hela resan följer ni med en guide, en tidsresenär som berättar om stadens intressanta historia.

4. Guidade turer med Göteborgs stadsmuseum

Göteborgs stadsmuseum slår på stort med både visningar och stadsvandringar för att fira Göteborgs 400-årsjubileum. Följ med på Jubileumsvandring från Stora Hamnkanalen till Hagakyrkan och hör om hur bränder format staden och hur kanalerna var stadens livsnerv. På Stadsvandring: Skansberget kan du ta del av spännande historier från mäktiga Skansen Kronan, och för den äventyrslystna och historieintresserade familjen finns den guidade turen Familjevisning: Äventyr på Carolus Rex som tar dig med på en resa till Göteborgs höga murar där soldater förr i tiden spejade efter fienden. Alla visningar och guidade turer är kostnadsfria men behöver förbokas.

5. Musikalisk vandring på Brännö i Lasse Dahlquists fotspår

På Brännö Brygga vandrar ni i Lasse Dahlquists fotspår upp över ön. Tillsammans med musikerna Per Umaerus, gitarr, och Lasse Gustavsson, fiol och dragspel, får du njuta av sång och musik kopplat till platserna ni besöker. Utöver Lasse Dahlquists hus ser ni bland annat Langegården där Lasses morfar bodde. Promenaden avslutas med fika på Brännö Värdshus där ni tar del av Lasse Dahlquist-rummet och njuter av mer musik. Läs mer om den guidade turen här.

6. Jubileumsutställningen 1923

Den guidade turen om Jubileumsutställningen tar med dig på en vandring genom historien tillbaka till 1923, där vi går genom området där den största delen av Jubileumsutställningen som genomfördes 1923 låg. Vi tittar på det som finns kvar och berättar även om och visar bilder på det du inte längre kan se. Läs mer om den guidade turen här.

7. 1900-talets stilar och stadsplaner

Den här vandringen tar oss genom några vitt skilda byggnadsstilar och stadsplaner från hela första halvan av 1900-talet. Som Hemnet fast på riktigt. Vi börjar i Göteborgs kulturella centrum, Götaplatsen med sina monumentalbyggnader, och går uppåt förbi eleganta Lorensbergs villastad, nedre Johannebergs klassicism. övre Johannebergs funktionalism, via Chalmersområdet över till den nationalromantiska oasen Landala Egnahem för att avsluta vid ett tidstypiskt torg från åren runt 1950. Läs mer om den guidade turen här.

8. Hittaut Göteborg – guida dig själv genom staden!

Hittaut är en gratis friskvårdsaktivitet där du med hjälp av karta (på papper eller i appen) ska finna checkpoints. Det finns checkpoints i fyra olika svårighetsnivåer och de är placerade i stadsmiljö, parker, bostadsområden och tätortsnära skogar. Upptäck platser, lär dig läsa karta och få motion i ett! Den 6 juni har du möjlighet att lära dig mer om Hittaut i Göteborgarnas vardagsrum i Kronhuset.