Finalhelgen ägde rum 31 augusti–3 september, och bestod av flera stora evenemang. Några av dessa kände man igen från tidigare år, såsom Kulturkalaset och Frihamnsdagarna. Andra var unika inslag som endast skedde denna jubileumssommar, så som Jubileumsparaden och Göteborgsvarvet Marathon.

Credit: House of Vision/Göteborg & Co

Göteborgs Kulturkalas, 1-3 september

Göteborgs Kulturkalas var en självklar del av finalhelgen. Under tre dagar kunde du uppleva folkvimmel, god mat och skön stämning. Stadsfestivalen är dessutom alltid gratis med ett brett program som passar alla smaker och åldrar. I år kunde man bland annat uppleva artisterna A36, danska D-A-D, Danela Rathana, kända Tiktok-profiler och många fler. Maten stod Street Food Festivalen för och Sveriges bästa foodtruck korades. Extra kalasstämning var på plats med anledning av stadens 400-årsfirande.

Avslutningskonsert med Miriam Bryant

3 september intog den älskade göteborgsartisten Miriam Bryant scenen på Kungstorget i centrala Göteborg. Hon stod för den avslutande spelningen för både Göteborgs Jubileumsfirande och Göteborgs Kulturkalas. Konserten började kl 21.00 och var gratis och öppen för alla.

Jubileumsparaden, 2 september

Jubileumsparaden var ett festtåg som avgick från Gustafs Adolfs Torg, fortsatte längs Kungsportsavenyn och avslutades på Götaplatsen. En underhållande och inkluderande parad med göteborgare i alla åldrar samt representanter från olika områden i staden, som dans, musik, scenkonst, teknik och näringsliv. Åskådarna fick uppleva Göta Lejons Ungdomsorkester, live-jazz, gamla Volvobilar från Volvo Museum, roliga inslag med studenter från Chalmers och mycket mer. Tillsammans hyllade vi Göteborgs olika milstolpar, landmärken och framtidsvisioner!

Ö-festen på Ringön, 2 september

Ö-festen på Ringön är en del av Göteborgs 400-årsjubileum och Göteborgs Kulturkalas. Under finalhelgen förvandlades området till en stor gatufest med marknad och livespelningar. Men nytt för denna jubileumssommaren var att man kunde uppleva Ö-festen digitalt, genom Gothenburg Island Festival. Förutom att ta del av live-streamad musik gick det att skapa sin egen avatar, ta del av kortfilmer, konst- och spelupplevelser.

Jubileumsfyrverkeri till musik, 2 september

Under lördagen på finalhelgen, 2 september, avfyrades ett unikt jubileumsfyrverkeri till tonerna av musik med koppling till Göteborg. Musikfyrverkeriet skjöts av klockan 22.00 och kunde ses och höras bra från kajkanten mot Göta älv framför Göteborgsoperan.

Göteborgsvarvet Marathon, 3 september

Dubbelt så långt, dubbelt så kul! Göteborgsvarvet Marathon 2023 löpte längs delar av Göteborgsvarvets ordinarie bana, men också nya vägar genom Göteborg. Den 3 september 2023 var det dags för tusentals löpare att uppleva staden längs den 42 195 meter långa banan. Start i Slottsskogen och mål på Slottsskogsvallen.

Frihamnsdagarna, 31 augusti – 2 september

Frihamnsdagarna återkom för tredje året i rad och fyllde Bananpiren med kultur, panelsamtal, debatter, musik, food trucks, second hand, aktiviteter och utställare. Evenemanget var öppet för alla och hade fri entré.