Göteborg Film Festival 2023 – Skandinaviens största filmfestival

Det är äntligen dags för årets stora filmfest i Göteborg. Mellan den 27 januari och den 5 februari äger den 46:e upplagan av Göteborg Film Festival rum runtom på stadens biografer, men även digitalt och erbjuder en uppsjö av galapremiärer och minnesvärda filmupplevelser.

Varje år reser festivalens programgrupp jorden runt för att välja film att ta till Göteborg – och under tio dagar visas uppemot 200 filmer från ett 80-tal länder. Att ta hela världen till Göteborg har alltid varit festivalens motto, men festivalen arbetar även med att vara en språngbräda ut i världen för ny nordisk film där den nordiska tävlingen, Dragon Award Best Nordic Film erbjuder ett högklassigt startfält. Under festivalen hittar du inte bara film utan även en invigningsfest, ett 40-tal seminarier, konserter, konst, workshops och en mängd andra aktiviteter.  

“Fabiana” är 2023 års vinjettfilm på Göteborg FIilm Festival och visas före varje filmvisning.

Årets teman och vinjettfilm

Under våren 2022 utlyste Göteborgs 400-årsjubileum och Göteborg Film Festival en tävling där vinnaren skulle få utforma den mest sedda filmen på Göteborg Film Festival 2023: vinjettfilmen. Vinnaren blev Fabiana i regi av Johanna St Michaels och Kristina Meiton.

Huvudfokus under 2023 års upplaga Göteborg Film Festival är “Homecoming“, och filmerna som visas inom detta tema utforskar berättelser om hemkomst och vad som utgör ett hem.

Ett annat tema är festivalens egen hemstad, Göteborg! Med anledning av Göteborgs 400-årsjubileum kastar festivalen nytt ljus på stadens filmhistoria, och visar nio filmer som utspelar sig i Göteborg – bland annat Ruben Östlunds Gitarrmongot, Babak Najafis Sebbe från 2010 och dokumentären Göteborgsepoker.

Fakta om Göteborg Film Festival 2023

Göteborg Film Festival pågår mellan 27 januari – 5 februari och lockar omkring 250 000 besök varje år. Under festivalperioden visas runt 200 filmer från 80 länder på omkring 750 visningar.

Foto: Draken/Folketshus

Järntorget & Långgatorna

Ett stenkast ifrån Göteborg Film Festivals huvudbiograf Draken hittar du Järntorget och de fyra Långgatorna. Här kan du botanisera bland second hand butiker, njuta av det avslappnade nattlivet, ta en öl med goda vänner, utforska de charmiga vinbarerna, eller äta en bit mat på någon av de många restaurangerna som finns i området.

Foto: Copyright: Per Pixel Petersson/Göteborg & Co

Rosenlund & Kungshöjd – restaurangkvarter vid vattnet

Även Rosenlund och Kungshöjd ligger nära festivalhubben Draken, hit har göteborgarna vallfärdat för färsk fisk i hundratals år. Numera erbjuder Rosenlund en uppsjö av spännande barer, butiker och restauranger. Det närbelägna området Kungshöjd bjuder i sin tur på vindlande gator, en vacker vy över staden och hamninloppet och är väl värt ett besök för en drink eller en kopp kaffe.

Hitta till Järntorget

Järntorget är ett område i Linné som angränsar till Rosenlund, Kungshöjd, men även Masthugget och Haga. Här har du även nära till de fyra Långgatorna som sträcker sig västerut. Den närmsta hållplatsen för spårvagnar och bussar är Järntorget.

Bussar: X2, 50, 60, 90, 91, 114, 290 och Röd

Spårvagnar: 1, 3, 6, 9 och 11

På Norra Allégatan, Heurlins Plats och Rosenlundsgatan finns det parkeringsplatser för rörelsehindrade.