Idun Baltzersen på Nevven Gallery.

Vasastan, Innerstaden och Lorensberg

Vasastan är med stor sannolikhet Göteborgs galleritätaste stadsdel. På helgerna kan man knappt öppna en dörr utan att hamna mitt i en vernissage. Några av de främsta gallerierna är Galleri Backlund på Karl Gustavsgatan 13 och Galleri Thomassen på Götabergsgatan 32. På Götabergsgatan 24 ligger också Galleri Nils Åberg – ett galleri där syskonen Nils och Ida Åberg ställer ut både internationella mästare och lokala konsttalanger. Även på Galleri Engleson avlöser utställningarna varandra i en intim och personlig miljö, på Erik Dahlbergsgatan 28.

Galleri Hammarén, på Erik Dahlbergsgatan 14, har en nationell profil och visar främst måleri. Galleriet samarbetar med välkända konstnärer som Lena Cronqvist, Ann Edholm, Ernst Billgren och Charlotte Gyllenhammar.

Nsfw/Svilova är en kulturell plattform med ett galleri på Vasa Viktoriagatan 5 som visar internationell samtida konst. De vill belysa och lyfta fram aktuella frågor inom kultur, konst och social utveckling.

Nevven Gallery ligger en kort promenad från Vasagatan, och är ett galleri med primärt fokus på internationellt samtidsmåleri, skulptur och fotografi. Galleriet grundades av två konstnärer 2015 och drivs idag i samarbete med Statens Konstråd, Göteborgs Stad och Göteborgs Stadsbibliotek.

konstgalleri med tavlor på vita väggar
Miva Fine Art på Korsgatan visar samtida popkonst.

På Storgatan 20 ligger Grafik i väst, en ideell förening med 262 konstnärer från Sverige, Norden, England och Irland och Litauen. I galleriet finns både aktuella utställningar och en grafikbank med 4000 samlade verk. 

Korsa vallgraven och ge dig in i innerstaden så når du The Photo Gallery på Kungsgatan 5. Här står fotokonst i världsklass i fokus, och med sitt stora nätverk och långa erfarenhet är det ett av Skandinaviens absolut bästa gallerier för fotokonst.

Bredvid Domkyrkan ligger Miva Fine Art, som är specialiserat på samtida popkonst och ställer ut konst från både etablerade och nya konstnärer.

Gothia Towers ståtliga torn syns över hela staden, och konstintresserade kan med fördel styra kosan mot husets egna konstgalleri “The Gallery“. I den ljusa och luftiga lobbyn hittar du en konstutställningslokal som visar såväl etablerade som nya konstnärer. 

Ett stenkast från Linnéplatsen hittar du populära Konstepidemin.

Långgatorna, Haga och Linné

Området kring Andra Långgatan, Järntorget och Linnéstaden myllrar av restauranger, barer och kaféer. Här finns också mycket att hämta för den konstintresserade.

I Haga (Landsvägsgatan 5) hittar du Sintra butik och galleri som drivits av konsthantverkare sedan 1984. Här visas, bland annat, ofta verk av studenter vid Högskolan för design och konsthantverk, HDK. 

På Kaponjärgatan 54 i Haga hittas sedan snart 30 år Galleri PS. Galleriets utställningsprogram är varierat och innehåller både måleri, grafik, skulptur, foto, film och installationer av svenska och internationella konstnärer. Utställningarna visas under två veckor.

Ett stenkast från Linnéplatsen ligger Konstepidemin – en färgstark hemvist för över hundra verksamma konstnärer – silversmeder, keramiker, dansare, skulptörer med mera. I de fyra gallerierna på området hålls ett trettiotal utställningar per år och ett besök på Konstepidemin är ett måste för alla kulturintresserade.

På Nordhemsgatan 74 ligger Four som är ett galleri, butik och verkstad med fokus på smyckeskonst. På Nordhemsgatan 22, i hörnet mot Andra långgatan, ligger Galleri Magnus Winström som är ett galleri att hålla ögonen på om du är intresserad av vad som är på gång på Göteborgs konstscen.

Galleri 54, på Kastellgatan 7, är ett konstnärsdrivet galleri som visat nyskapande konst sedan 1959. På samma gata, på Kastellgatan 10, ligger Galleri Box, också det ett konstnärsdrivet galleri med fokus på samtidskonst. Här ligger även de två gallerier som drivs av Göteborgs Konstförening. Galleriernas utställningar har fokus på samtidskonst och visar bland annat måleri, teckning, skulptur, keramik, grafik, textil och fotografi.

Klippan och Majorna

Majorna är nog den stadsdel som de flesta förknippar med kulturarbetare och konstnärsliv. Förutom mysiga kaféer och vackra gamla landshövdingehus finns här gott om ateljéer och verksamma konstnärer. På den årliga Konstrundan i Majorna kan du besöka områdets gallerier och konstnärer i deras ateljéer.

I närliggande Klippan ligger konsthallen Röda Sten. I den fyrkantiga tegelkuben, vackert belägen vid Älvsborgsbrons fäste, är det alltid full aktivitet med utställningar, teaterföreställningar, konserter och dans. 

Ett stenkast från Röda Sten hittar du 3:e Våningen – Centrum för ögonblickets konst. 3:e Våningens huvudfokus ligger på nutida dans och koreografi men i de 600 kvadratmeter stora lokalerna i det gamla sockerbruket finns det också plats för utställningar, konserter, performance och mycket annat.

En bit bort ligger Kustens hus, som med sin placering på kullen ovanför Stenaterminalen har en vacker utsikt över Göta älv och Älvsborgsbron. Här hittar du Göteborgs Konstförenings Galleri Majnabbe, som varje år bjuder på 10 olika utställningar i allt från traditionell konst till avantgarde.

Eriksbergskranen sett från dockan.
Bockkranen på Eriksberg. Credit: House of vision / Göteborg & Co

Hisingen

På Eriksberg, i skuggan av den ikoniska bockkranen, hittar du Rivercity Gallery. Galleriets ambition är att visa en bredd av dagens samtidskonst. Fokus är framförallt på bildkonst och måleri, men galleriet visar även fotografi, glas och skulptur.