En klassisk semla på Konditori Kampanilen. Credit: Konditori Kampanilen

Den traditionella semlan på Konditori Kampanilen

Vi börjar med klassikern, den traditionella semlan. I all sin enkelhet ett fullbordat bakverk. Du hittar den på nästan vartenda bageri i Göteborg vid den här tiden på året, men vi lyfter gärna fram Konditori Kampanilens version lite extra, inte minst för att det är så ett så tjusigt ställe att slå sig ner på.

Kaffe och semla i harmoni på Da Matteo. Credit: Da Matteo

Kaffesemlan på Da Matteo

En av Göteborgs mest populära kaffekedjor har självklart semlor som matchar kaffet! Da Matteos kaffesemlor kombinerar det bästa med den traditionella semlan och det bruna guldet. Mandelmassan har blandats med espresso, och i stället för florsocker är det kakao som pudrats på locket.

Kanelbulle-semlan “Kremlan” har blivit en stor succé. Credit: Lilla Sur

Kremlan på Lilla Sur

Den är närmast mytisk, kremlan från Lilla Sur. När vi först hörde talas om den undrade vi om det omtyckta bageriet i östra Göteborg tagit sig vatten över huvudet. Att slå ihop den för sig älskade kanelbullen med den för sig lika älskade semlan, är det verkligen klokt? Det var det! Succén var omedelbar och om du lyckas få tag på en är det bara att gratulera! Läs mer på Lilla Surs hemsida här.

Wienersemlan från Mr Cake är både vacker och god. Credit: Mr Cake

Wienersemlan på Mr Cake

Kanelbulle och semla är en kombination vi inte sett så många gånger, kombinationen wienerbröd och semla har däremot fått rejält fäste och hittas på många kaféer runt om i stan. En av de bästa finns på Mr Cake vid Stenpiren, och precis som med andra bakverk från Mr Cake är den lika läcker att titta på som att äta.

Ett gäng semlor på Cum Pane.

Hantverkssemlan på Cum Pane

Det ekologiska bageriet Cum Pane, som du hittar i både Majorna och vid Olskroken i Göteborg, har tidigare fått sin semla utnämnd till Göteborgs bästa av Sveriges Bagare & Konditorer. Denna semla har verkligen allt du förväntar dig och lite till, och den tillagas hantverksmässigt med noga utvalda och KRAV-certifierade ingredienser. Till och med mjölet som används mals med stenkvarn!

Det finns självklart veganska alternativ för semmelälskare. På bilden en semla från St Agnes. Credit: Anders Storm

Vegansk semla på Crippas café, St Agnes café och Nova Bakery

Semla är bäst när den kan njutas av alla. På Crippas Café i Majorna finns en popular vegansk variant! Ät den till en kopp kaffe, eller varför inte till Crippas egen pale ale?

Även Kafe St Agnes på Röhsska museet har veganska (och glutenfria) semlor, och hos det växtbaserade konditoriet Nova Bakery i Jonsered hittar du allt ifrån den klassiska semlan till både prinsesssemlan och semmelkladdkakan.

Wærnet

Nykomlingen: Semlan på Wærnet

Det relativt nyöppnade cafét Wærnet, som ligger i hörnet Waernsgatan/Stockholmsgatan i Bagaregården, blev snabbt ett namn på Göteborgarnas läppar och är kanske mest kända för sin härliga gröt, goda mackor och kaffe. Deras semla är även den något som garanterat kommer ge eko över stan, och är ett måste om du befinner dig i östra Göteborg.

Brödfabriken i Jonsered

Skulle du ha vägarna förbi Jonsered strax utanför Göteborg är ett besök på Brödfabriken ett måste. Här serveras en klassisk semla, med något grövre mandelmassa som förstärker känslan av genuinitet och hembakat.

Fabriksstråket 27, Jonsered

Bonus: Mer Glutenfria semlor

Du kan också få tag på glutenfria semlor genom att beställa från Nenna’s Food Truck och hämta ut på Purrfect Cat Café! Läs mer på deras Facebook-sida här.