Haga ligger på bekvämt gångavstånd från innerstan, men om du kommer med spårvagn kan du gå av på antingen Hagakyrkan eller Järntorget. Huvudstråket heter Haga Nygata och sträcker sig från Vasastan i den ena änden till Linné i den andra.

Haga har butiker för alla smaker.

Shopping + fika = sant

Shopping och fika passar perfekt ihop och det ena är inte lika kul utan det andra. Haga lämpar sig perfekt för den fulländade kombon. Shoppingutbudet är varierat, med allt från tvålbutiken Tvåla & Tvaga till leksaksaffären Liten Karin och marsipantillverkaren Bräutigams och mer därtill. Det finns flera fina inredningsbutiker längs Haga Nygata och du kan även shoppa kläder, antikviteter, te, kryddor och olivolja. Kort och gott så finns det lite av varje, men det är småskaligt och unikt som gäller eftersom många butiker bara finns just här.

När du blir fikasugen är det bokstavligen talat knappt en meter till närmaste kopp kaffe. Ett av Göteborgs kändaste bakverk – Hagabullen – en kanelbulle i tallriksstorlek har sin hemvist på Café Husaren på Haga Nygata, men det finns mycket att välja bland och på sommaren kantas gatan av uteserveringar. Bondens egen marknad håller till här under våren och hösten och det brukar även vara en omtyckt helgmarknad inför jul.

Café Husaren med sina berömda Hagabullar.

Göteborgs första förstad

Haga sägs ha fått sitt namn från de hagar som en gång fanns här, men kvarteren planlades redan i mitten av 1600-talet som Göteborgs första förstad på order av drottning Kristina. Om du bestiger Skansberget, med befästningen Skansen Kronan, har du fin utsikt över Haga och stora delar av centrum.

Försvarsanläggningen Skansen Kronan från 1600-talet.

Här finns flera välbevarade landshövdingehus som känns igen på en karaktäristisk byggstil med bottenvåning i sten och två trävåningar ovanpå. De typiska trähusen byggdes mellan cirka 1870 och 1940, som arbetarbostäder i bland annat Haga, Majorna, Kungsladugård, Bagaregården och på Lindholmen. Brandsäkerhetsreglerna vid den här tiden förbjöd fler än två våningar i trä, men med en bottenvåning i sten kunde reglerna kringås.

Haga är idag ett populärt bostadsområde, men det finns inga hotell. Det gör inte så mycket, eftersom det ändå är kort promenadavstånd från andra stadsdelar. Hotell som ligger vid Grönsakstorget, Esperantoplatsen eller i Vasastaden kan vara bra val om du vill bo i närheten.

Läs mer om Haga och vilka butiker som finns där på hagagoteborg.se.