I Nudie Jeans-butiken på Södra Larmgatan 12 kan du får dina jeans lagade, helt kostnadsfritt.

Nudie Jeans – mode med hållbarhetstänk

Om ett par jeans finns med på julklappslistan, ska du kolla in Nudie Jeans butik på Södra Larmgatan. Nudie grundades i Göteborg i början av 2000-talet, och är ett av världens mest omtalade jeansmärken – mycket på grund av sitt hållbarhetsarbete. Kollektionerna, som nu innehåller allt från accessoarer till jackor och t-shirts, tillverkas av 100 procent ekologisk bomull under rättvisa förhållanden. Om jeansen går sönder kan du få dem lagade, gratis, i en av Nudies butiker. För att minimera ditt ekologiska fotavtryck (och avtrycket i din plånbok), kan du även välja ett par secondhand-jeans från projektet Re-use.

Pop-up-second hand med tillitskoncept

7–31 december öppnar Göteborgs Stadsmission en butik med tillitskoncept på Kyrkogatan 23 mitt i centrala Göteborg, som en del av årets Julstad. Butikens koncept går ut på att kunderna själv bestämmer vilket pris de vill eller kan betala, vilket ger fler möjligheten att handla julklappar.

Credit: Emma Backman / Göteborg & Co

Thrive – hållbart och veganskt mode i Haga

Om du letar efter klappar till den medvetna och modeintresserade, ska du bege dig till butiken Thrive i Haga.  Här kan du botanisera bland giftfri denim, veganska sneakers, ekologiska väskor, stickade accessoarer, hållbara träningskläder och mycket mer. Sortimentet är noggrant utvalt och rättvist producerat, utan vare sig kemikalier, bekämpningsmedel eller omänskliga arbetsvillkor. Svårt att välja? Be de de kunniga och engagerade ägarna om råd!

Musikhjälpen på Kungstorget 12-18 december

I mitten på december gör välgörenhetsinitiativet Musikhjälpen Kungstorget till Sveriges mittpunkt! Torget och hela Göteborgs innerstad kommer att bubbla av liv och aktiviteter, allt för att uppmärksamma och samla in pengar till årets tema: Barn på flykt från krig. På plats kommer du kunna uppleva 144 timmar av livemusik, upptåg, och gemenskap och att visa hela landet Göteborgs stora hjärta! Önska din bästis favoritlåt, skänk pengar i de digitala bössorna och var med och buda på någon av de hundratals auktionerna och tävlingarna och ha chansen att vinna den perfekta julklappen!

Ge bort en gemensam upplevelse!

Efter flera år av inställda evenemang och längtan efter att mötas, är kanske den bästa julklappen biljetter till något att uppleva tillsammans? 2023 i Göteborg bjuder på mängder av fantastiska och unika tillfällen att se idrott, musik och kultur i världsklass. Vad sägs till exempel om att ta med din sportälskande vän till VM i handboll för herrar 11–22 januari 2023, där Göteborg och Scandinavium står värd för Sveriges gruppspel och huvudrunda? Eller din musiktokiga släkting till P3 Guld som äntligen är tillbaka i stan och bjuder på gala i Partille arena 27 januari? Vi tipsar även om pärlbandet av evenemang under våren och sommaren:

Credit: Ingmar Jernberg/Göteborgsoperan

Ett årskort eller abonnemang på någon av Göteborgs kulturinstitutioner är givetvis också en uppskattad julklapp! Göteborgs konserthus har flera olika typer av abonnemang både för den nyfikne eller merkonsertvana. Göteborgs museikort ger obegränsad entré till Göteborgs stadsmuseum, Göteborgs konstmuseum, Röhsska museet och Sjöfartsmuseet Akvariet – som nyöppnar 10 december 2022! Göteborgsoperan har också populära abonnemang, och en mängd olika föreställningspaket.

Eguale – fairtrademärkt kaffe, te och choklad

Ätbara klappar går alltid hem, och sådana har Göteborgsföretaget Eguale gott om. Deras vision är en handelskedja som är schysst för alla inblandade, hela vägen från odlare till slutkonsument, och sedan 1976 har de arbetat för rättvis handel och ekologisk produktion. Förutom i Eguales egen webbshop finns deras kaffe, te och choklad i välsorterade Ica- och Coop-butiker, specialbutiker och världsbutiker.

Maska – stickade kvalitetsplagg

Hann du inte sticka färdigt julklappströjan? Ta en sväng förbi Maskas butik på Fjärde Långgatan, här finns gosiga tröjor och koftor i naturmaterial som värmer många vintrar framöver. Ett hållbart tänk genomsyrar hela företaget, som plockat garnkvalitet och intrikata mönster från den handstickade världen och skapat produkter för en större publik.

Credit: Jonas Kullman

Icebug – klimatpositiva outdoor-skor

Icebug är ett säkert julklappstips för vinterlöparen, friluftslivsutövaren och den som vill ha vädersäkra – och hållbara – skor och kängor. Under våren 2019 blev Göteborgsföretaget Icebug världens första klimatpositiva tillverkare av outdoor-skor. Nu jobbar de steg för steg med att fortsätta förbättra sina skor – och minimera klimatavtrycket. Du hittar deras skor i konceptbutiken på Södra Larmgatan i Göteborg, eller i någon av Naturkompaniets tre centrala butiker.

Shoppa second hand-klappar

Har du vintage-rariteter, roliga leksaker eller unika designföremål på julklappslistan, har du ett stort utbud av butiker i Göteborg med personlig och utvald second hand. På Erikshjälpen Rosenlund finns både kläder, barnprylar och inredning och här arrangeras också pop-ups och events. Flera butiker har också en mix av ny småskalig design och second hand – till exempel Aplace på Magasingsgatan och Vix Deco på Spinneriet i Lindome . Utforska hela vår guide till second hand och vintage-butiker i Göteborg på länken nedan!