1. Liseberg – snart en pigg hundraåring

Nöjesparken Liseberg öppnade i samband med Jubileumsutställningen 1923. Den hölls med anledning av Göteborgs 300-årsjubileum två år tidigare, men sköts upp på grund av tuffa tider. Spektakulära åkattraktioner var Bergbanan och Linbanan och under öppningsåret föreläser ingen mindre än Albert Einstein i parkens kongresshall. Jimi Hendrix är en av de stjärnor som stått på scen och genom åren han har gjort hela sju spelningar på Liseberg. Den första, 1967, kostade 7 kronor. Bland världskändisar som roat sig i parken finns bland annat Michael Jackson och Whitney Houston, som båda stannade till på sina respektive turnéer 1988. Deras handavtryck finns bevarade på Hedersplatsen. Jackson fick på begäran parken för sig själv under sin Göteborgsvistelse och Houston sägs ha fastnat särskilt för Lisebergsbanan som hon åkte fem gånger, innan hon samma kväll spelade på Scandinavium för 14 606 åskådare (publikrekord!). 2023 fyller Liseberg 100 år och med 3 200 000 besökare varje år är nöjesparken Nordens största.

2. Spårvagnstrafik – med anor från 1879

Den första elektriska spårvagnen kom till Göteborg 1902, men redan 1879 drog ett engelskt företag igång hästdragna vagnar på linjen Brunnsparken–Stigbergsliden. Idag rullar cirka 260 spårvagnar i stan och bär namn av kända göteborgsprofiler. Startskottet gick 1992, när 150 spårvagnar döptes och fyra år senare instiftades ett kulturpris där en ny spårvagn namnges varje år. Håll utkik efter vagnar som Håkan Hellström, Ulla Skoog, Carin Mannheimer, Sven Wollter och Leif Mannerström. Hur många kan du sikta på en dag?

3. Malmska valen – rullades på hjul till Slottsskogen

Världens enda monterade blåval finns sedan 1918 på Naturhistoriska Museet i Slottsskogen. Malmska valen strandade i Askimsviken 1865 och köptes av direktör James Dickson, som lät den tas om hand av A.W Malm på Göteborgs Museum. Den bogserades till Lindholmens varv där den monterades på en trästomme, i tre delar med hjul. Till en början turnerade valen, men flyttade sedan in i Ostindiska huset fram tills den donerades till Naturhistoriska och rullades dit med hjälp av hästar.

Valens inre fick både tapet och sittbänkar och stod till en början öppen för allmänheten, tills man i början av 1900-talet hittade ett älskande par inne i valen. Numera öppnar valens gap främst vid speciella tillfällen, som Valborg och valdagen – i sann Göteborgsvitsig anda.

4. Udda adress – Stora Nygatan 17 ½

På Stora Nygatan, som sträcker sig längs Vallgraven mitt emot Trädgårdsföreningen, finns Göteborgs enda halva bostadsadress, 17½. Enligt historien började gatan byggas och numreras från två håll och när man möttes i mitten fanns bara en tomt kvar, som helt sonika fick delas i två: 17 och 17½. Adressen kan beskådas från Paddans kanalbåt.

5. Hel och halv special – med hälsning från Hisingen

Visste du att gatuköksfenomenet Hel och Halv special föddes vid Vågmästareplatsen på Hisingen? Två lokala fotbollsprofiler, Conny och “Päsa” blev i början av 40-talet sugna på korv med bröd, fast med lite mos ovanpå. Snart återkom de till korvluckan och ville beställa “en sån där special” igen, och en korvklassiker var född. I dagens Göteborg har Gourmet Korv tagit korv med bröd-traditionen till nya höjder.

Några snabba årtal

  • 1905: Sveriges nationalorkester Göteborgs Symfoniker bildas.
  • 1927: Den första serietillverkade Volvon, Volvo ÖV4, rullar ut från testbanan. 
  • 1939: Kanalbåten Paddan kastade loss för första gången.
  • 1984: Gothia Towers serverar sin första King Size-räkmacka.