Vad är det som gör en stad HBTQI-vänlig? Ett brett utbud av queera barer och klubbar, ett kommunalt HBTQI-råd, regnbågsflaggor på stan eller en öppen atmosfär?

Sverige i sig sticker ut när det kommer till HBTQI-vänliga resmål – senast 2019 rankades vi som världens säkraste resmål för HBTQI-personer enligt LGBTQ+ Danger Index. Men kanske är det just kombinationen av allt det här som gör att just Göteborg hamnar i topp när HBTQI-personer får säga sitt, både i Sverige och utomlands. Staden har bland annat utsetts till Sveriges bästa HBTQI-stad av RFSL, och en av världens bästa LGBTI destinationer av brittiska LGBT Awards.

“A fabulous all year-round escape for curious gay and lesbian travellers”
– British LGBT Awards 2018

Uppträdande under West Pride.

West Pride och den regnbågsfärgade staden

Göteborgs egen pridefestival West Pride har funnits sedan 2007. Den går av stapeln varje år i juni och består av flera hundra spännande programpunkter, med Pride Parade som en given höjdpunkt.

– West Pride gör Göteborg till en ännu öppnare och mer inkluderande stad eftersom festivalen lyfter HBTQI-personers livssituationer genom normkritisk konst och kultur, säger Emma Gunterberg Sachs på West Pride.

Under två veckor i juni hissar hela Göteborg regnbågsflaggan som upptakt till festivalen. Göteborgs Stad flaggar på Gustaf Adolfs torg och många företag och organisationer stämmer in i hyllningen.

Gläntan, av Conny Karlsson Lundgren. Foto: Lo Birgersson

Hbtqi+monumentet ”Gläntan”

Monumentet ”Gläntan” är skapat av konstnären Conny Karlsson Lundgren och gestaltar kampen för lika rättigheter för hbtqi+personer i Göteborg, historiskt, idag och i framtiden. Det är baserat på en mängd röster, erfarenheter och berättelser, och många olika konstnärer, organisationer och privatpersoner har varit involverade i projektet. Gläntan består av flera delar som tillsammans bildar både en mötesplats och scen. En del består av tre rosafärgade lager i marksten och betong i olika höjdnivåer. Varje lager representerar ett rum som är hämtat ur Göteborgs hbtqi+historia: nattklubben Touch som låg i RFSL:s lokaler på Esperantoplatsen under 80- och 90-talet, det feministiska kollektivet ”Högst upp” på Erik Dahlbergsgatan, som i många decennier var ett nav för kvinnor, lesbiska, queerfeminister och transpersoner, och sovrummet hos ”Josefin”, vars hem på Södra vägen var en hemlig mötesplats innan homosexuella handlingar avkriminaliserades 1944.

Homofobiterapi – en självhjälp mot trans-, bi- och homofobi

Inför festivalen 2019 lanserade West Pride Homofobiterapi – en självhjälpsterapi i åtta delar som genom kognitiv beteendeterapi används för att motverka homo-, bi- och transfobi. Läs mer på homofobiterapi.se och ta del av terapisessionerna på Spotify.

Länktips

Reclaim Pride – fristående nätverk som arrangerar olika aktiviteter

Misterb&b – här kan du boka HBTQI-vänligt boende

RFSL Göteborg – ideell organisation som både fungerar som mötesplats och opinionsbildare

Newcomers – nätverk för HBTQI-migranter och flyktingar

Mötesplats Simone – en ideell förening för tjejer och personer från transspektrumet mellan 13 och 30 år

Transammans Väst – nationellt förbund för transpersoner och närstående som ordnar fikaträffar och samtalsgrupper

Lesbisk Frukost Göteborg – temafrukostar på Frilagret där lesbiskhet står i fokus

Queer Angle – podcast och community för HBTQI-frågor

Gothenburg Queer Lindy Festival – dansfestival utan heteronormativa roller

StandOut Travel – rese- och bröllopsagentur med HBTQI-fokus som ordnar guidade turer, resor, bröllop och evenemang

Queerkalendern Göteborg – Instagramkonto som tipsar om HBTQI-event i Göteborg

Salong Qlipp – frisörer som klipper queera gratis. Om någon betalar återinvesteras pengarna i organisationer med inriktining på HBTQI.

Homan Göteborg – HBTQI-förening för invandrare

House of Colors – mötesplats på Hisingen för unga HBTQI-personer

Queer Up! – queerseparatistisk grupp med mål att skapa nyktra sammanhang för olika fysiska aktiviteter och lek med socialt umgänge fritt från machokultur, patriarkala maktutövanden och prestationsbesatthet

LGBTQ Students Gothenburg – lokalförening av SFQ, Sveriges Förenade HBTQIA+-studenter. Hit är alla på Göteborgs universitet och Chalmers välkomna.

EKHO – organisation för kristna HBTQI-personer. Erbjuder träffar och mentorsprogram bland annat.

Kulturhuset Oceanen Kulturhus, scen och krog. Missa inte deras prisade litterära programserie, The Queer Gaze.