Spöken, zombies och clowner intar nöjesparken under höstens Halloween på Liseberg. Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Rysligt roligt på höstlovet

Det finns mycket roligt att uppleva året om i Göteborg, men extra kul är det med aktiviteter som bäst upplevs under hösten!

Halloween på Liseberg 7 okt–6 nov är en återkommande familjefavorit, där gastar och ruskigheter härjar i parken. 1 okt–6 nov är det höstlovsveckorna Creepy Science på Universeum. Bland spindlar, slajm och svarta hål gömmer sig massor av galen vetenskap, och små som stora våghalsar kan prova på på kemi, fysik, biologi och teknik på nya, roliga sätt! Även Alfons Åbergs Kulturhus blir hemsökt, där det blir spökpyssel, ruggigt spännande teaterföreställningar och mycket annat ”mysrys”. Den 5 november kan du också vara med att slå världsrekordet som världens längsta spökparad. Läs om detta och allt annat roligt som händer i vår guide till höstlovet i Göteborg.

En kvinna med dödskallesmink och en färgglad hatt.
Credit: Frederik Trovatten

Höstaktiviteter på Göteborgs museum

Göteborgs konstmuseum bjuder på både mysigt pyssel under höstlovs-workshopen och ficklampsvisningar av museets utställningar – efter stängning!

Den färgstarka utställningen ¡Viva México! på Världskulturmuseet visar Mexikos ursprung och traditioner. Under höstlovet har museet mängder av workshops och aktiviteter kopplat till utställningen och firandet av Dia de los muertos (De dödas dag)

Göteborg stadsmuseum har under hösten utställningen Swedish Music Hall of Fame på besök, en utställning som sätter ljuset på Göteborgs unika musikliv och historia med artister som Karin Dreijer, Håkan Hellström Nationalteatern, Broder Daniel, och Doris.

Credit: Frida Winter/Göteborg & Co

Mordgåtor och spökvandringar

Comedy Art Theatre håller i Göteborgs äldsta spökvandring och erbjuder ett unikt och rysligt sätt att uppleva staden på. Ni kan också viga en kväll till någon av teaterns mordgåtor – i Lerum spelas Trumf på hand 1901 och Alla onda ting är tre där publiken deltar och löser de kluriga fallen. Är man mindre intresserad av gåtor och vill ha mer “true crime” finns Crime Walks. De håller i spännande, lärorika och ibland läskiga vandringar runt om i Göteborg. Innan du bokar in en vandring, tänk på att vissa är riktade till vuxna och andra till barn.

Credit: Göteborg Film Festival

Kulturupplevelser för stora och små

I höst avlöser konserter, musikaler, shower och kulturupplevelser varandra i Göteborg. I guiden till höstens kultur- och nöjesupplevelser kan du läsa allt om vad som händer.

Under Kulturnatta 28 oktober håller teatrar, museer, bibliotek, gallerier, ateljéer, biografer och kulturhus kvällsöppet för alla och allt med fri entré. För unga filmälskare är Göteborg Film Festival Prisma en perfekt höstaktivitet. Denna filmfestival för barn och unga äger rum 26-31 oktober – i år besöks den av Sommarskuggan!

Lisebergs arena Rondo har byggts om till en grekisk taverna, för att sätta den perfekta stämningen och bästa sättet att uppleva Mamma Mia! The Party. I love Arvingarna på Kajskjul 8 är en musikalisk berättelse full med nostalgi, sång, glädje och fest. På Lorensbergsteatern spelas den nyskivna musikalen Forever Piaf med Malena Ernman och Björn Kjellman. Vill du veta mer om månadens kommande evenemang – kika in på guiden Vad händer i Göteborg.

Hummersafari är en populär aktivitet på hösten, när skaldjuren smakar som bäst. Credit: Peter Kvarnström

Njut av nyfångad hummer och havssafari

Hösten är lika med högsäsong i Göteborgs restaurangkök med massor av fina råvaror i säsong. Nu kan du frossa i fisk och skaldjur när de är som godast, och se vad kockarna hittat i skogarna runt om staden. I vår guide till fiskrestauranger i Göteborg hittar du allt från räkmackor och fisksoppa till nyskapande sushi och “fine dining”.

Vill du komma ännu närmare råvarorna? Häng med ut på hummer-, kräft- och sälsafari med Kastor Boat Trips, Hönö Båtturer eller Marine Events – eller ta chansen att utforska skärgården på egen hand och hyr en kajak på Kajkanten Vrångö.

Foto credit: Ocean Bus
Ned i det blå vid Klippan för en utflykt under Älvsborgsbron. Credit: Ocean Bus

Guidade höstturer på vattnet

Göteborg har många landmärken med en rik och spännande historia. Även ikoniskt för staden är den gamla vallgraven och kanalerna från 1600-talet, som omfamnar centrala Göteborg. I höst kommer du ha möjligheten att kombinera allt detta ombord på Paddan. Paddanturen är ett av de populäraste och mest välkända sätten att uppleva Göteborg. Vill du kanske helst se Göteborg från både land och vatten i ett och samma fordon? Ocean Bus erbjuder en unik guidetur som börjar på land, förbi Göteborgs sevärdheter, för att sedan köra ner i havet för en utflykt under Älvsborgsbron och runt stadens kajer. 

Ta del av vackra ljusinstallationer under Lights in Alingsås den 1 oktober–7 november. Credit: Patrik Gunnar Helin

Åk på dagsutflykt

Det finns många sevärda besöksmål runt om Göteborg som passar perfekt för en dagsutflykt i höst, läs mer om utflyktsmål en bit utanför Göteborg, som Gunnebo Slott och Trädgårdar, Tjolöholms slott och Jonsereds trädgårdar.

Alingsås bjuder traditionsenligt in till ljusdesignfestivalen Lights in Alingsås den 30 september–6 november. Här samlas ljusdesigners och studenter från hela världen för att belysa urbana stadsmiljöer längs en tre kilometer lång slinga.

Kolla in Kulturhöst i Västsverige för fler tips på spännande aktiviteter och dagsutflykter utanför Göteborg.