Credit: Peter Kvarnström
Spöken och zombies intar nöjesparken under höstens Halloween på Liseberg.

Rysligt roligt på höstlovet

Det finns mycket roligt att uppleva året om i Göteborg, men extra kul är det med aktiviteter som bäst upplevs under hösten! Creepy Science kommer tillbaka till Universeum, där det bjuds på kluriga quiz, kusliga kryp och kladdigt knep och knåp. Halloween på Liseberg är en återkommande familjefavorit, där gastar och ruskigheter härjar i parken. I höst öppnar Liseberg dessutom ett helt nytt skräckområde och ett nytt skräckhus! Göteborgs konstmuseum bjuder på rys under höstlovet på både mysigt pyssel i Höstlovsworkshopen och spännande tvist på spökvandring med Ficklampsvisningar. 

Även Alfons Åbergs Kulturhus blir hemsökt, där det blir spök-pyssel, ruggigt spännande teaterföreställningar och mycket annat ”MysRys”. Comedy Art Theatre håller i Göteborgs äldsta spökvandring och erbjuder ett unikt och rysligt sätt att uppleva staden på. Är man mindre intresserad av spöken och vill ha mer true crime finns Crime Walks. De håller i spännande, lärorika och ibland läskiga vandringar runt om i Göteborg. Innan du bokar in en vandring, tänk på att vissa är riktade till vuxna och andra till barn.

Ännu fler höst-evenemang hittar du i vår evenemangskalender!

Mord, gåtor och mysterier för unga detektiver

Under hösten finns en rad spännande aktiviteter som sätter ens fallenhet för deduktion på prov. För mordgåtor ute i det friska höstvädret finns Kluredo. Kluredo beskrivs som en blandning av Cluedo och Pokémon Go. Om man istället vill hålla sig inomhus kan man passa på att leva ut detektiv-drömmen på ett av våra många escape rooms. Eftersom Göteborg har flest escape room-spel i hela landet finns det ett stort och brett utbud av dem, med något som säkerligen kommer passar för alla. På världens största flytande fartygsmuseum, Maritiman, kommer det vara spiontema under höstlovet. Det blir allt från spännande spionquiz till medryckande morsekodsworkshops.

Göteborgs Symfoniker ger barnkonsert
Göteborgs Symfoniker under Kulturkalaset, Götaplatsen. Credit: Dick Gillberg/Göteborg & Co

Kulturupplevelser för såväl stora som små

Kultur är synonymt med Göteborg, som har en rik historia av stora kulturevenemang. Exempelvis hålls Kulturnatta årligen och är en festival som beskrivits som ett kulturellt knytkalas för alla, av alla. Under Kulturnatta håller teatrar, museer, bibliotek, gallerier, ateljéer, biografer och kulturhus kvällsöppet för alla och allt med fri entré. För unga filmälskare är Göteborg Film Festival Prisma en perfekt höstaktivitet, som är en filmfestival för barn. 

Liseberg bjuder på kulturupplevelser för alla åldrar. En uppsättning av den klassiska musikalen Annie the Musical hålls på Lisebergsteatern under höstlovet. Rondo har byggts om till en grekisk taverna, för att sätta den perfekta stämningen och bästa sättet att uppleva MAMMA MIA! The Party. Avnjut en medelhavsmeny med tillhörande atmosfär i kombination med ABBAs låtar och en fest som aldrig tar slut!

På Göteborgs Konserthus framförs Vi Hörs! En familjekonsert med musik av bland andra Sibelius, Debussy och Tjajkovskij. Konserten ges av skådespelerskan Siri Hamari tillsammans med Göteborgs Symfoniker, som kommer guida publiken i ett härligt äventyr över land och hav. Höstlovskören, som består av unga sångare och musiker som varje år samlas på Göteborgs Konserthus, bjuder i år på den storslagna fredsmässan The Armed Man av Karl Jenkins.

Hummersafari är en populär aktivitet på hösten, när skaldjuren smakar som bäst. Credit: Peter Kvarnström

Njut av nyfångad hummer och havssafari

Hösten är lika med högsäsong i Göteborgs restaurangkök med massor av fina råvaror i säsong. Nu kan du frossa i fisk och skaldjur när de är som godast, och se vad kockarna hittat i skogarna runt om staden.

Första måndagen efter den 20 september, det vill säga den 26 september 2022, är det dags för traditionsenlig hummerpremiär och därefter kan du njuta av nyfångad hummer direkt från Västerhavets kalla vatten. I vår guide till fiskrestauranger i Göteborg hittar du allt från räkmackor och fisksoppa till nyskapande sushi och fine dining.

Vill du komma ännu närmare råvarorna? Häng med ut på hummer-, kräft- och sälsafari med Kastor Boat Trips, Hönö Båtturer eller Marine Events – eller ta chansen att utforska skärgården på egen hand och hyr en kajak på Kajkanten Vrångö.

Foto credit: Ocean Bus
Ned i det blå vid Klippan för en utflykt under Älvsborgsbron.

Guidade höstturer på vattnet

Göteborg har många landmärken med en rik och spännande historia. Även ikoniskt för staden är den gamla vallgraven och kanalerna från 1600-talet, som omfamnar centrala Göteborg. I höst kommer du ha möjligheten att kombinera allt detta ombord på Paddan. Paddanturen är ett av de populäraste och mest välkända sätten att uppleva Göteborg. Vill du kanske helst se Göteborg från både land och vatten i ett och samma fordon? Ocean Bus erbjuder en unik guidetur som börjar på land, förbi Göteborgs sevärdheter, för att sedan köra ner i havet för en utflykt under Älvsborgsbron och runt stadens kajer. 

Ta del av vackra ljusinstallationer under Lights in Alingsås den 1 oktober–7 november. Credit: Patrik Gunnar Helin 2020

Åk på dagsutflykt

Det finns många sevärda besöksmål runt om Göteborg som passar perfekt för en dagsutflykt i höst. Faror och fasor från förr är en kuslig vandring genom Gunnebo Slott och Trädgårdar. En snäll men lite läskig guidetur för barn upp till 11 år. Tjolöholms Slott i Kungsbacka, söder om Göteborg, är en annan vacker slottssmiljö värd att uppleva. Godset är även Nordens främsta arts and crafts-anläggning, belägen på en vidsträckt halvö.

Alingsås bjuder traditionsenligt in till ljusdesignfestivalen Lights in Alingsås den 30 september–6 november. Här samlas ljusdesigners och studenter från hela världen för att belysa urbana stadsmiljöer längs en tre kilometer lång slinga.