En fullspäckad evenemangshöst

Göteborg har många evenemang att erbjuda under hösten 2021 – shower, utställningar, konserter, teater och mycket mer.

Teater, opera, dans och musik på Göteborgs scener

Den 18 september hade de första föreställningarna premiär på nyrenoverade Göteborgs Stadsteater vid Götaplatsen. Samuel Becketts Slutspel och Pontus Stenhälls tolkning av Selma Lagerlöfs Kejsarn av Portugallien var först ut, och lite senare i höst tar Stormen, Yeah! Yeah! Yeah! och Tystnaden vid.

Konserthuset, på andra sidan Götaplatsen, bjöd in till säsongsöppning i september med kinesiska stjärnpianisten Yuja Wang. I oktober sjunger Gunilla Backman, Kalle Moraeus och Johan Boding tack till “Björn och Benny” i showen Thank you for the music och Darnita Rogers hyllar drottningen av soul, Aretha Franklin, med showen Respect. Sedan 1992 har Göteborg Symphonic Band årligen spelat en Proms-konsert i Göteborgs Konserthus och så även i år, den 30 oktober, med Anna-Lena Brundin och Nils Landgren som gäster.

På Göteborgsoperan kan du uppleva klassiska operaverk som Barberaren i Sevilla och Tosca, musikalerna Boye & Hörberg, Rakel och Oraklet och Kärlek skonar ingen (baserad på Håkan Hellströms låtar!). I oktober är det premiär för nya dansverket Unfold av Sharon Eyal.

Visste du att Lisebergsteatern, nöjesparkens klassiska revyscen, var ett planetarium från början? Här projicerades stjärnhimlen med en speciell planetarieapparat från invigningen 1944 och fyra år framåt. Sedan 1948 har det dock stått levande stjärnor på scen, och i höst kan du ta del av musikalen Sound of music och humorföreställningar med Niklas Andersson och Sissela Kyle.

Lorensbergsteatern har roat Göteborgspubliken ända sedan 1916 och i höst bjuder de på flera olika föreställningar och konserter: Mamma ljuger, Gott & blandat, Lill Lindfors, Värmländsk voodoo, Johanna Nordströms Ring polisen, Tommy Emmanuel och Claes Erikssons Vardagsmat.

Folkteatern vid Järntorget bjuder också in till en spännande höst. Populära pjäsen Misantroperna spelas igen, dokumentärfilmsklubben Doc Lounge ordnar fyra visningar och i konsertprogrammet finns allt från jazz, pop och soul, till litauisk folkmusik och ökenblues.

Även Stora Teatern har öppnat upp igen och här kan du ta del av ett fullspäckat program med teater, nycirkus, dans och musik. Ebbot Lundberg, Ellen Sundberg och Darin är några av artisterna på scen. Musikens hus blandar lokala band med internationella stjärnor och litteraturforum, och i höst blir det bland annat folkmusikfestival, Bowie tribute, synthpop och funk. Legendariska Alphaville kommer till Trädgår’n och rockikonen Plura spelar på Kajskjul 8.

Showhösten är räddad

Göteborg är ett riktigt mecka för alla som älskar krogshow och hösten 2021 bjuder på en mängd olika alternativ. Först ut är Park Lane som i sin show Generations samlat den bästa musiken från -70, -80 och -90-talen. Kajskjul 8 blandar humor och musik i showen Malmberg full av Livh och på Rondo har Mamma Mia! The Party premiär i oktober.

På Trädgår’n skapar artisten Eric Saade och stjärnkocken Johan Jureskog magi tillsammans i The Dinner Show där maten står i centrum. Sugen på lite extra spänning? Testa kombinationen mordmysterium och middag på GTS Konferens & Festvåning!

Kulturellt knytkalas

Festivalen Kulturnatta, där alla som vill får bidra, fyller 30 år och utökar till två dagar/nätter. Programmet släpps den 24 september och den 29–30 oktober drar Göteborgs “kulturella knytkalas” igång, med kvällsöppna teatrar, museer, bibliotek, gallerier, ateljéer, biografer och kulturhus.

Mys på museum

När höstvindarna blåser kallt är det skönt att smita in i värmen på något av Göteborgs museer. Den internationella konstbiennalen, GIBCA, sätter i år fokus på Göteborgs koloniala historia under namnet The Ghost Ship and the Sea Change. Biennalen håller på fram till den 21 november på Röda stens konsthall, Göteborgs Konsthall och flera andra utställningsplatser.

På Världskulturmuseet kan du beundra vackra kimonor i utställningen Kimono: Kyoto to Catwalk, Röhsska presenterar nya designperspektiv i Migration – Föremålens färdvägar och Pablo Picassos Akrobatfamilj återvänder till Göteborgs konstmuseum.

Tittar du hellre på designkonst? Spana in specialutställningen om 60-åringen Volvo P1800 på Volvo Museum! Bland annat visar de upp den allra första prototypen och exemplaret som ägdes av Sir Roger Moore.

Ännu fler höst-evenemang hittar du i vår evenemangskalender!

Spöken och zombies intar nöjesparken under höstens Halloween på Liseberg. Credit: Peter Kvarnström

Mysigt och rysligt för barnen

Första veckan i november är det höstlov i Göteborg och då finns det extra mycket skoj för barnen att hitta på. Liseberg håller höstlovsöppet ända från den 2 oktober–7 november och har genomgått en gastkramande förvandling till Halloween på Liseberg. Universeum firar Halloween på sitt eget speciella sätt, med spindlar, slajm och svarta hål den 30 oktober–7 november. Den 29–30 oktober firas Día de Muertos, De dödas dag, vid Domkyrkan med musik, dans, lekar och mexikansk mat.

På Alfons Åbergs kulturhus kan du njuta av “mysrys” med spöklika föreställningar och rysande högläsningar den 29 oktober–7 november. Har du fortfarande inte fått nog av monster och läskigheter? Spana in föreställningen Häxfeber den 30 oktober på Göteborgs stadsmuseum! Under höstlovet ordnar de även familjevisningar av aktuella utställningar och romsk familjesöndag – och så kan du klättra runt bland höghus, tunnlar och spårvagnar på “Barnens museum”.

Pirr i magen kan du få på flera sätt, varför inte testa Upzones höghöjdsbanor och ziplines i Skatås? Under höstlovsveckan har de öppet onsdag–söndag (3–7 november) och under helgen 30–31 oktober får alla utklädda/utspökade barn som klättrar en överraskning. Ännu mer pirr blir det på eventet Upzone by night den 28, 30 och 31 oktober, då mörkerklättrar du med pannlampa i en park som lyses upp i olika färger.

Göteborgs konstmuseum arrangerar en spännande ficklampsvisning genom ett mörkt och tyst museum under höstlovet. Museet bjuder också på skapande höstlovsworkshops där du får skapa egen konst med skuggor.

På Göteborgs Konsthall spelas barnföreställningen Floden under höstlovet och dessutom kan du delta i en skapande workshop där drömmar fångas med hjälp av vattenfärg.

Röhsska museet bjuder in till en kreativ höstlovsworkshop där du får skapa egna konstverk med utgångspunkt i utställningen Migration – Föremålens färdvägar. Dessutom ordnar Designklubben workshops i lokalen Orkanen i Biskopsgården. Här kan du skapa former i självlysande material som lyser upp i höstmörkret.

Även Aeroseum, det spännande underjordiska flygmuseet, ordnar speciella höstlovsaktiviteter under vecka 44. Vad sägs till exempel om att bli vinschad till en helikopter, eller testa en flygsimulator? På Maritiman vid Packhusplatsen kan du istället klättra runt på olika fartyg, båtar och pråmar, till och med djupt under vattnet! De har öppet på helger under september och oktober, och hela höstlovsveckan den 1–7 november.

Gunnebo slott ordnar barnvisningar i slottet på temat “Faror och fasor från förr” vid fyra tillfällen i november. Och den 28 oktober–1 november bjuder Göteborg Film Festival in alla barn och unga till filmfestivalen Prisma. Njut av filmer från hela världen, blandat med seminarier, workshops och prova-på-aktiviteter!

Hummersafari är en populär aktivitet på hösten, när skaldjuren smakar som bäst. Credit: Peter Kvarnström

Njut av nyfångad hummer och självplockad svamp

Hösten är lika med högsäsong i Göteborgs restaurangkök med massor av fina råvaror i säsong. Nu kan du frossa i fisk och skaldjur när de är som godast, och se vad kockarna hittat i skogarna runt om staden.

Första måndagen efter den 20 september, det vill säga den 27 september 2021, är det dags för traditionsenlig hummerpremiär och därefter kan du njuta av nyfångad hummer direkt från Västerhavets kalla vatten. I vår guide till fiskrestauranger i Göteborg hittar du allt från räkmackor och fisksoppa till nyskapande sushi och fine dining.

Vill du komma ännu närmare råvarorna? Häng med ut på hummersafari med Burfiskarna, Kastor Boat Trips, Kajkanten Vrångö eller Marine Events – eller ge dig ut i skogen på svampjakt! I vår guide hittar du några av de bästa svampställena i och runt Göteborg.

Göteborgs botaniska trädgård är en av många parker där du kan njuta av träd som lyser röda, gula och orangea.

Promenera mellan färgsprakande parker och mysiga butiker

Hösten är också en perfekt tid för att strosa runt i färgsprakande parker, upptäcka nya shoppingstråk och lära känna Göteborgs historia på en stadsvandring. Kolla in Crime Walks, Comedy Art Theatres spökvandringar och Walknet som alla erbjuder unika upplevelser!

Trött i benen efter allt promenerande? Ta en fika på något av Göteborgs många kaféer! I Haga hittar du tallriksstora kanelbullar på Café Husaren, Kafé Gapet i Majorna bjuder på bakverk som är både läckra och vackra och i Linné bjuder Bar Italia på fika med italienska smaker.

Höstturer på vattnet

Göteborgs skärgård bjuder på vackra vyer och härligt frisk luft även på hösten. Strömma har ett brett utbud av turer, bland annat kan du välja mellan brunchkryssning, räk- och laxkryssning och en båtutflykt runt Hisingen. Håller du dig helst till lugnare vatten? Ocean Bus tar dig runt på kanalerna och Göta älv samtidigt som du får ta del av Göteborgshistoria och -anekdoter.

Ta del av vackra ljusinstallationer under Lights in Alingsås den 1 oktober–7 november. Credit: Patrik Gunnar Helin 2020

Åk på dagsutflykt

Det finns många sevärda besöksmål runt om Göteborg som passar perfekt för en dagsutflykt i höst. Den pampiga 1300-talsruinen Bohus fästning i Kungälv håller öppet på helgerna till och med den 31 oktober. Här kan du ta del av guidade turer, prova på bågskytte, lyssna på sagostunder och mycket mer.

Alingsås bjuder traditionsenligt in till ljusdesignfestivalen Lights in Alingsås den 1 oktober–7 november. Här samlas ljusdesigners och studenter från hela världen för att belysa urbana stadsmiljöer längs en tre kilometer lång slinga.

På sidan Kulturhöst i Västsverige hittar du ännu fler kulturupplevelser runt om i regionen.