Credit: Ingmar Jernberg/Göteborgsoperan

Kulturupplevelser för såväl stora som små

Kultur är synonymt med Göteborg, som har en rik historia av både större och mindre, men likväl betydelsefulla, kulturevenemang. Kulturnatta hålls årligen och är en festival som beskrivits som ett kulturellt knytkalas för alla, av alla. Under Kulturnatta håller teatrar, museer, bibliotek, gallerier, ateljéer, biografer och kulturhus kvällsöppet för alla och allt med fri entré.

För unga filmälskare är Göteborg Film Festival Prisma en perfekt höstaktivitet. Denna filmfestival för barn och unga äger rum 25 – 30 oktober.

Under hösten kan du uppleva trollbindande konserter och musikaler på Göteborgs Konserthus. Den 15 september kan du till exempel höra den triumferande femte klaverkonserten av Beethoven, kallad Kejsarkonserten, under ledning av Santtu-Matias Rouvali.

Även GöteborgsOperan visar magiska shower som till exempel Wicked, om den fantastiska berättelsen om häxorna i Oz. Vill du se något spännande visas thrilleroperan Mytomania mellan 8 oktober – 9 november.

För dig som är konstintresserad öppnar den tolfte upplagan av Göteborgs Internationella Konstbiennal upp dörrarna den 16 september. Under titeln forms of the surrounding futures reagerar kommande biennal på den känsla av permanent kris som råder i världen idag. Genom att sammanföra en mångfald av konstnärliga perspektiv som utmanar de dominerande tankemönster vilka upprätthåller status quo, öppnar biennalen upp för att se vår samtid som fylld av möjligheter till förändring. Konstbiennal pågår fram till den 19 november.

Bokmässan 2023 blir den 39:e i ordningen på Svenska Mässan i Göteborg. Inför 2023 trappar Bokmässan upp sin satsning på kompetensutveckling och särskilda program för de pedagogiska yrkena, bland annat med lanseringen av en ny, specialinriktad förskolescen. Årets tema är judisk kultur där flera seminarier belyser olika aspekter av judisk historia, litteratur och filosofi. Betoningen ligger på de universella aspekterna av den mångfacetterade judiska kulturen så som den kommit till uttryck i litteratur, film, musik och samhällsliv i modern tid.

Fredagen den 29 september klockan 19.00 öppnar också Bokmässan by Night med ett festivalområde på mässan, med fem barer och fyra scener. I år utlovas litteratur, kultur, humor, fest och musik.

Skimrande shower och glänsande konserter

Hösten är verkligen tiden att slå sig ner i salongen och dras med i en härlig musikal, show eller konsert.

Krogshowen Legends, som visas på Park Lane, tar dig med på en resa genom tiderna där några av världens mest legendariska artister och deras musik hyllas.

Under hösten erbjuder Lorensbergsteatern en mängd olika spännande föreställningar. Till exempel firar Triple & Touch 40 år, och dessutom visas även En jäkla massa schlager.

Är du sugen på skratt visas populära livepodden Wahlgren & Wistam, eller se en av Sveriges vassaste och mest pricksäkra komiker Nour El Refai köra standup med föreställningen Nour El Refai – säger skämt i ca 75 minuter.

Liseberg bjuder på kulturupplevelser för alla åldrar. En hel del härliga konserter och shower hålls på Lisebergsteatern under hösten. Arenan Rondo har även i år byggts om till en grekisk taverna, för att sätta den perfekta stämningen och bästa sättet att uppleva Mamma Mia! The Party. Avnjut en medelhavsmeny med tillhörande atmosfär i kombination med ABBA:s låtar och en fest som aldrig tar slut!

Ännu fler kulturevenemang hittar du i vår evenemangskalender!