I Kaninlandet på Liseberg har Måns Tråk busat till det och skapat gigantiska slajmproblem! Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Rysligt roligt på höstlovet i Göteborg

Under höstlovet är Göteborg fullt av höst- och Halloween-aktiviteter. Halloween på Liseberg 7 okt–6 nov är en återkommande familjefavorit, där gastar och ruskigheter härjar i parken. Hela familjen bjuds på en höstig mysrys-upplevelse och kan åka parkens alla höstöppna attraktioner. Bland årets nyheter hittas skräckhuset 7 som utmanar besökaren på ett helt nytt sätt, och har därför 15-års åldersgräns. Det blir också premiär för nya skräckområdet Demonernas Skugga och en helt ny skräckbiograf.

1 okt–6 nov är det Creepy Science på Universeum. Tillverka eget slemmig slajm i kemilabbet, tävla i vampyr-quiz och träffa både läskiga spindlar och Halloween-utklädda guider runt om i huset. I Miniversum bjuds alla barn mellan 3 och 6 år på lagom kusliga aktiviteter.

Göteborgs konstmuseum bjuder på rys under höstlovet på både mysigt pyssel i Höstlovsworkshopen och spännande tvist på spökvandring med Ficklampsvisningar.

Även Alfons Åbergs Kulturhus blir hemsökt, där det blir spökpyssel, ruggigt spännande teaterföreställningar och mycket annat ”mysrys”.

Göteborgs flygmuseum Aeroseum ställer också till med ett läskigt höstlov. Spindlar och skelett har flyttat in i bergshangaren och det ges specialguidningar till alla flygintresserade barn och vuxna.

Är du sugen på att snöra på dig skridskorna och ge dig ut på isen? 4 november är det allmänhetens åkning i självaste Scandinavium, tillsammans med Frölunda HC.

Läs mer om alla höstlovsaktiviteter i evenemangskalendern.

En kvinna med dödskallesmink och en färgglad hatt.
Firandet av högtiden Día de Muertos (De dödas dag) anordnats på Världskulturmuseet. Credit: Frederik Trovatten

Höstlovsaktiviteter på Göteborgs museum

Göteborgs konstmuseum bjuder på mysigt pyssel under höstlovsworkshopen där du kan skrapa fram ett eget spöke.

Den färgstarka utställningen ¡Viva México! på Världskulturmuseet visar Mexikos ursprung och traditioner. Under höstlovet har museet mängder av workshops och aktiviteter kopplat till utställningen och firandet av Dia de los muertos (De dödas dag).

Göteborgs naturhistoriska museum kan du under lovet studera småkryp som en forskare, gå tipspromenad i valsen eller besöka museet när det är nedsläckt – ta med egen ficklampa!

Röda sten konsthall bjuder in till “Konstlovet” där du kan vara med att skapa en skulpturfabrik i deras verkstad, med olika material och tekniker.

Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Gå i världens längsta spökparad

Vill du hitta på något spännande och läskigt på höstlovet? Då kan du vara med om att slå rekord som världens längsta spökparad 5 november. Kom utklädd som spöken, vålnader eller gast – eller få hjälp med spöksminkningen på plats. Paraden startar från Kungstorget kl 14.00, går längs Kungsgatan, Kungshöjd och avslutas vid Esperantoplatsen.

För att delta i paraden behöver man vara utklädd till spöke. På Kungstorget, i Nordstan och i Haga kommer barn och vuxna att kunna få hjälp med spöksminkning mot en mindre kostnad.

Spökbåten i Vallgraven är en annan spännande höstlovsaktivitet. 1, 3 och 5 november kl 12.00 hemsöks den klassiska sightseeing-båten Paddan. Gör dig redo längs med Vallgraven – kanske får du syn på båten med vilsna vålnader och spöken från Göteborgs underjordiska värld.

Credit: sommarteater.nu

Spökvandringar och mysterier

Comedy Art Theatre håller i Göteborgs äldsta spökvandring och erbjuder ett unikt och rysligt sätt att uppleva staden på. Vill man ha mer “true crime” finns Crime Walks. De håller i spännande, lärorika och ibland läskiga vandringar runt om i Göteborg. Tänk på att vissa är riktade till vuxna och andra till barn.

Faror och fasoner från förr är en kuslig vandring genom Gunnebo slotts gamla salar. Kanske väntar en och annan överraskning?

På världens största flytande fartygsmuseum Maritiman kommer det vara spiontema under höstlovet! Under Spionera mera på höstlovet blir det allt från spännande spionquiz till medryckande morsekods-workshops.

För den som är mer sugen på ett mysterium inne i värmen, kan man lösa det på ett av Göteborgs många “escape rooms”. Eftersom Göteborg har flest escape room-spel i hela landet finns det ett stort och brett utbud av dem, med något som säkerligen kommer passar för alla.

Credit: Emma Larsson

Träffa Sommarskuggan på “lilla” filmfestivalen

Älskar du och dina barn film? Då är Göteborg Film Festival Prisma en perfekt höstaktivitet. 26-31 oktober drar filmfestivalen för barn och ungdomar igång kan du och dina barn se massor av fantastisk barn- och ungdomsfilm från hela världen och testa olika prova-på-aktiviteter.

Dessutom kommer den älskade (och lite läskiga) figuren Sommarskuggan på besök!

Hotellrum, dubbelsäng
Hotellrum på Quality Hotel The Weaver. Credit: Sandra Larsson, Grafiska byrån

Hotellrum med extra Halloween-känsla

Vill du prova på att bo med gastar, vilsna själar och läskiga spindlar? Då måste du göra ett besök på något av de kusliga rummen på Quality Hotels fem hotell i Göteborg. Upplev en ryslig (men mysig) familjeupplevelse under Halloween och höstlovet, och stanna över natten om du vågar! Du kan också hänga med på spökjakt eller ät en middag under gastkramande former. Självklart finns det också spökfria hotellrum att boka i Göteborg!