Under hösten är Göteborg fullt av familjevänliga och rysligt roliga aktiviteter.

Halloween på Liseberg

6 okt–5 nov slår Liseberg upp portarna för årets Halloween på Liseberg med fem olika spökhusen, 35 åkattraktioner och 250 skådespelare som härjar i området som demoner och zombies. Besökarna möts av mys-rys, fågelskrämmor, godismysterium och mängder av pumpor. Det blir aktiviteter för både stora och små, och man kan själv välja vilken nivå av läskighet som man vill ta del av.

Universeums visualiseringsdom Wisdome är Sveroges största. Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Rymdresor och slajmlab på Universeum

På vetenskapscentret Universeum kan alla vetgiriga stora och små utforska både livet på jorden och i rymden. Här kan du åka på en regnskogssafari bland apor och exotiska fåglar, följa med till månen och Mars, göra spännande experiment i laboratoriet, lära dig om människokroppen och dyka ner i havens djup – allt i samma hus! På Wisdome, Sveriges största visualiseringsdom, visas spännande 3D-filmer för alla i familjen.

Mellan 6 okt–5 nov är det Halloween-säsong på Universeum. Då kan du tillverka ditt eget slajm i kemilabbet, tävla i vampyr-quiz och träffa både läskiga spindlar och Halloween-utklädda guider runt om i huset. I Miniversum bjuds alla barn mellan 3 och 6 år på lagom kusliga aktiviteter.

Halloweenpynt i en teatermiljö på Alfons Åbergs kulturhus i Göteborg.
På höstlovet blir det mysrysliga aktiviteter på Alfons Åbergs Kulturhus.

Teaterföreställningar och barnvänliga museer

Alfons Åbergs kulturhus ligger i den vackra parken Trädgårdsföreningen. Kulturhuset vänder sig främst till barn i åldrarna 0–8 år, och året runt kan du titta på barnteater, leka i Alfons magiska värld, lyssna på högläsning och andra litteraturaktiviteter. Från 1 oktober till 5 november besöks kulturhuset av mysrysliga spöken, fladdermöss och spindlar och du kan ta del av läsning, teater, disco och kreativa workshops.

En vuxen och två barn går i en fantasifull spelmiljö på Världskulturmuseet i Göteborg.
På utställningen Världens spel på Världskulturmuseet kan du testa på spel från jordens alla hörn. Credit: Världskulturmuseerna

På Världskulturmuseet kan du utforska världens alla hörn och människans skapelser och kreativitet. Museet har flera permanenta utställningar, bland annat barnutställningen Tillsammans. Här utforskar, leker och lär barn mellan 0–12 år med alla sina sinnen. I den nya utställningen Världens spel hittar du allt från 4 000 år gamla brädspel till dagens spelkultur. Utmana dina vänner, lär dig om förbjudna spel och testa olika spel från samlingarna.

Utställningen “Stora Blå” bjuder in barn (4-10 år) och deras vuxna att förtrollas av havet och dyka ner i fantasins djup. Genom lek och utforskande kan alla med ett nyfiket sinne upptäcka havets olika rum och betydelse. Credit: Kristin Lidell

Sjöfartsmuseet Akvariet

Sjöfartsmuseet öppnade i december 2022 efter en längre tids renovering, med sex nya utställningar för alla åldrar och ett helt nytt underjordiskt akvarium. I den nya barnutställningen Stora blå och lekområdet Knattegatt kan barn och deras vuxna upptäcka och utforska havets underverk tillsammans i fantasifulla miljöer.

Orange och gröna pumpor.
Credit: Frida Winter/Göteborg & Co

Sprakande höstfärger i parker och trädgårdar

Pumpakavalkad i Botaniska trädgården

Göteborgs botaniska trädgård är en av norra Europas främsta botaniska trädgårdar. Här finns över 20 000 växtarter utspridda i växthus och de olika trädgårdarna. 21–29 oktober bjuder trädgården in till en pumpakavalkad med olika arter och sorter av pumpa och vintersquash. Mer än 90 olika arter visas upp och dessutom hålls en pumpatävling där den största pumpan ska koras!

Vuxna och barn i trädgården framför Gunnebo slott utanför Göteborg.
Credit: Happy Visuals/Göteborg & Co

Gunnebo Slott och Trädgårdar strax utanför Göteborg är en av de vackraste 1700-talsanläggningarna i norra Europa. Gunnebo Slott, som ursprungligen var ett sommarresidens, är nu ett blomstrande kulturellt landmärke med guidade turer och evenemang, en miljöcertifierad restaurang, butik och odlingar.

Under höstlovet 2–3 november kan barn 7–12 år gå på kusliga slottsvandringar och lära sig mer om sagoväsen som Näcken, Bäckahästen, tomtar och troll. Kanske blir det också en överraskning?

Credit: Maritiman

Äventyr till sjöss

Sjöodjur på Maritiman

Maritiman är världens största flytande fartygsmuseum, beläget vid Göta älv. Under höstlovet 28 oktober–5 november anordnar museet olika lovaktiviteter. I verkstaden kan du tillverka ditt eget sjöodjur, de yngre rekryterna kan gå på en lekfull sagovandring bland fartygen eller vara med på ett experiment i sjölabbet.

Upptäck en hästvacker skärgård med Kastor Boat Trips. Credit: Anders Erman

Åk på sälsafari

Skärgården utanför Göteborg är fylld av äventyr och djurliv att utforska. Från Hönö kan du åka på sälsafari med Kastor Boat Trips. Resan är 1 timme lång och tar dig runt i den vackra skärgården med god chans att se en säl. Under veckorna 40, 42 och 44 bokas sälsafari dagligen.

Credit: Göteborg Film Festival

Kulturupplevelser för stora och små

För de yngre filmälskarna är Göteborg Film Festival Prisma 25–30 oktober en perfekt höstaktivitet! Under festivalen kan du och dina barn se massor av fantastisk barn- och ungdomsfilm från hela världen och testa olika prova-på-aktiviteter.

Konsert och filmvisning av Harry Potter

För första gången i Göteborg visas Harry Potter och Den flammande bägare™ In Concert. Filmens soundtrack framförs av en stor symfoniorkester, medan den klassiska filmen visas i sin helhet på en stor duk.

Credit: Sören Håkanlind

Besök Göteborgsoperan!

Göteborgsoperans Skapadagar är perfekta tillfällen för dig som är nyfiken på sång, musik, dans och teater. Under höstlovet, 27 okt–5 nov, kommer den klassiska tebjudningen från Alice i underlandet att återskapas. Du kan delta och uppleva, inspirera och inspireras, utveckla det du redan kan eller lära dig något helt nytt!

Den 16 september är det dessutom Sverigepremiär av succémusikalen Wicked på Göteborgsoperan. Musikalen berättar historien om vad som hände i landet Oz innan Dorothy kom dit (i den klassiska filmen Trollkarlen från Oz), ur de båda häxornas perspektiv.

Credit: Hendrik Zeitler

Höstaktiviteter på Göteborgs museer och gallerier

Kolorister på Göteborgs konstmuseum

Under 2023 visar Göteborgs konstmuseum en storskalig samling verk av Göteborgskoloristerna, en konstnärsgrupp som var verksamma på 1930-talet. För barn och unga finns flera aktiviteter kopplade till utställningen, som exempelvis en utställningsfolder som bjuder på både fakta och klurigheter och pekskärmar runt om i utställningen. Om ni blir sugen på att skapa eller måla kan man göra det i museets Studio. Håll utkik på lördagar då man tillsammans tittar närmre på koloristernas konst och skapar egna konstverk.

Credit: Kristin Lidell

Göteborgs stadsmuseum visar Göteborgs historia, från förhistorisk tid till ikoniska föremål från 1900-talet. I år firar Göteborg 400 år som stad och museet ägnar en utställning åt alla fyra århundradena. På museet kan barn och deras vuxna delta i olika aktiviteter som familjesöndagar, familjevisningar och kreativa workshops. Dessutom finns Barnmuseet på översta våningen, med en mysig plats för måltider.

Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Spökvandringar och mysterier

I Göteborg finns det flera olika dramatiserade spökvandringar för olika åldrar. Comedy Art Theatre håller i Göteborgs äldsta spökvandring där du får träffa kungar, aktriser och hjon under en vandring genom området runt Kronhuset. Vandringen sker 7 och 20 oktober, samt 1 och 22 november.

Eventligans historiska spökvandring är kuslig och ger kalla kårar ner längs ryggraden. Under vandringen kommer Göteborgs historia till liv genom skådespelarnas tolkning av historiska karaktärer och guidens berättelser. Spökvandringarna hålls varje fredag och lördag, 6 okt fram till 4 nov.

Vill man ha mer “true crime” håller Crime Walks i olika spännande, lärorika och ibland läskiga vandringar runt om i Göteborg – bland annat Majorna, Otterhällan, Haga och Västra Nordstan.

För den som är mer sugen på ett mysterium inne i värmen, kan man lösa det på ett av Göteborgs många “escape rooms”. Eftersom Göteborg har flest escape room-spel i hela landet finns det ett stort och brett utbud av dem, med något som säkerligen kommer passar för alla.