Det finns många sevärda besöksmål både i och runt om Göteborg som passar perfekt för en dags besök eller utflykt i höst.

Dagsutflykter till slott och trädgårdar

Gunnebo Slott och Trädgårdar i Mölndal strax söder om Göteborg är ett populärt kulturhistoriska besöksmål året om för att vandra i trädgården, äta gott i den miljöcertifierade restaurangen eller gå på visning i slottet.

9-10 september hålls marknaden Gunnebo Mat & Hantverk på där nyskördat och närproducerat mathantverk lyfts fram. 14-29 oktober är det dags för den årliga Höstsalongen med torkade växter, och det bjuds också på föreläsningar om bland annat Trädgårdsmästarinnor.

Credit: Thomas Carlen

Tjolöholms Slott i Kungsbacka söder om Göteborg är en spännande blandning av engelskt 1500-tal, jugend och dåtidens mest moderna innovationer. I dag är slottet ett populärt besöksmål med utställningar, aktiviteter och restaurang (och för dem som vill uppleva miljöerna från filmen Melancholia).

16-17 september är det skördefest på slottet.. Då kan du träffa trädgårdsmästare, gå tipspromenad, provsmaka och inhandla nyskördade grönsaker och lokalproducerade delikatesser.

Även Nääs fabriker i Lerum bjuder in till skördemarknad, 7-8 oktober, med lokalproducerad mat, dryck, delikatesser, hantverk och blommor.

Credit: Patrik Gunnar Helin

Spektakulära ljuspromenader

Alingsås bjuder traditionsenligt in till ljusdesignfestivalen Lights in Alingsås den 6 oktober–5 november. Här samlas ljusdesigners och studenter från hela världen för att belysa urbana stadsmiljöer längs en cirka två kilometer lång slinga genom staden.

En av årets höst- och vinternyheter är den sagolika upplevelsen Winter Lights på Gunnebo Slott och Trädgårdar. 17 november till 7 januari kan du uppleva en helt unik ljus- och ljudpromenad genom en 1,5 km lång slinga i slottets omgivningar.

Credit: Ocean Bus

Guidade höstturer på vattnet

Vill du se Göteborg från både land och vatten i ett och samma fordon? Ocean Bus erbjuder en unik guidetur som börjar på land, förbi Göteborgs sevärdheter, för att sedan köra ner i havet för en utflykt under Älvsborgsbron och runt stadens kajer.

Göteborg har många landmärken med en rik och spännande historia. Även ikoniskt för staden är den gamla vallgraven och kanalerna från 1600-talet, som omfamnar centrala Göteborg. I höst kommer du ha möjligheten att kombinera allt detta ombord på Paddan. Paddanturen är ett av de populäraste och mest välkända sätten att uppleva Göteborg.

Hummersafari är en populär aktivitet på hösten, när skaldjuren smakar som bäst. Credit: Peter Kvarnström

Hummersafari och skärgård i höstskrud

Hummersäsongen börjar i slutet av september, 2023 är det den 25:de, och håller på fram till november. Det finns flera aktörer som arrangerar hummersafari, bland annat Kastor Boat Trips, Havskatten Hotell och Vandrarhem, Hönö Båtturer och Marine Events som alla utgår från Hönö, samt Kajkanten på Vrångö.

Göteborgs skärgård är en häftig upplevelse året om, men på hösten är man extra nära naturen och havets krafter. Vill du utforska havet och skärgården på egen hand, finns det möjlighet att hyra kajak på flera ställen, bland annat på Styrsö, Björkö, Donsö och Vrångö. Läs mer i vår guide till paddling i Göteborg.