Faccia Grassa

Faccia Grassa

På raviolerian och vinbaren Faccia Grassa, som du hittar på Kobbarnas väg 1C i Olskroken, kan du både äta dig mätt på förstklassig pasta och lära dig hur du gör den som ett riktigt proffs genom restaurangens egna pastakurs. Restaurangen har dessutom en kul vinlista som passar perfekt till pastarätter. Mycket mer Bologna i Göteborg än så här blir det inte!

BOV

Pizzan smakar kanske a-l-l-r-a bäst i Neapel, men Gibraltargatans BOV (bröd och ved) ligger inte långt efter. Välj mellan Margherita, Marinara och Dagens BOV och njut av den rustika och familjära atmosfären. Vill du testa hemma? Köp med ingredienserna från delikatess- och grönsaksaffären i samma lokal.
Gibraltargatan 20

La Baracca Rossa

De första italienska arbetarna som kom till Göteborg bodde i baracker på Sävenäs, ett område som så småningom fick smeknamnet “Lilla Milano”. Här fanns även en röd barack, där italienarna hade tillgång till mat, bröd och vin från hemlandet. Sönerna till en av de invandrade, Alex och Adam Reggiani, har etablerat en modern version av den röda baracken i Sannegårdshamnen, med klassiska italienska rätter och en härlig uteservering.
Ceresgatan 9 

Allora

Det charmiga hål-i-väggen-stället Allora vid Kaserntorget serverar pasta, sallader och panini som hade kunnat komma direkt från en liten gränd i Rom eller Palermo. Detsamma gäller för atmosfären, som når sin höjdpunkt under den populära fredags-aperitivon (italienarnas aw) där du kan sippa på en Campari eller Aperol Spritz och mumsa på väl utvalda delikatesser.
Kaserntorget 7

Trattoria La Strega

Trattoria la strega serverar genuin mat från det norditalienska köket, gjord på ekologiska och närproducerade råvaror i säsong. Menyn uppdateras varje dag, och på vinlistan finns noggrant utvalda naturviner. Svenskifierade rätter lyser med sin frånvaro, istället bjuds det på allt från vaktel till komage och zucchiniblommor, precis som om du klivit in på en krog i Lombardiet eller Piemonte.

På Bar centro, bakom NK, hittar du kaffe, mat och bakverk från Italien. Credit: Jennie Smith

Bar Centro

På den här lilla kaffebaren bakom NK är det alltid fullt med folk, och inte sällan hörs livliga diskussioner på italienska över espressokopparna. Fotbollshalsdukarna på väggen, och lunchrätter som vitello tonnato, skvallrar om ett genuint intresse för landet i söder och här finns även ett spännande utbud av naturviner. Råkar du vara i stan den tredje torsdagen i november? Då är det på här du ska fira Beaujolais Noveau-dagen! (OBS lunchen pausas under sommaren, håll utkik på Facebook för uppdaterad information.)

Sassi caffè enoteca

Bara några steg från Avenyns upptrissade partystämning ligger Primo Pellegrinos gemytliga enoteca och restaurang. Här är stämningen lugnare och personalen familjär, lite som om du kommit hem till någons vardagsrum. På hyllorna finns viner från landets alla olika regioner, runt 120 sorter, och på tallriken trängs charkuterier med buffelmozzarella, bruschette, gnocchi och tiramisù. Platserna är inte jättemånga, så att boka bord rekommenderas.

Bar Robusta

På Bar Robusta, bredvid Slottsskogen, samsas stammisar med barnfamiljer och flanörer. Njut av en god kopp kaffe, ett glas italienskt rödvin eller Bar Robustas omtyckta ragù. Varje onsdag kan du välja mellan två rätter för en prisvärd summa enligt konceptet La cucina povera (fattigmansköket) och när det vankas italienska fotbollsmatcher är det här ett populärt tillhåll.

Bellora

Gänget bakom Bellora har skapat några av stans trendigaste hang-outs, bland andra Pigalle, Barabicu och Zamenhof. Hotellet och restaurangen på Avenyn är inget undantag – här är varje detalj genomtänkt, från inredningen som andas “la dolce vita” till den sicilianska surdegen i pizzorna och koncept som Bellini Brunch, Serata Familiare och Magnifico Monday. Missa inte takbaren Cielo, en av de bästa i Göteborg!

Moreno Pizza på Stigbergstorget

Moreno Pizza

Moreno Pizza på Stigbergstorget i Majorna kan titulera sig som världens största pizzeria, som dessutom har en enorm takterrass. Här behöver ni aldrig boka bord, oavsett hur stort sällskap ni är. I värsta fall får ni vänta en liten stund i baren.

Bar Italia

Mitt i hjärtat av Linné, på Prinsgatan 7, hittar du mysiga espressobaren Bar Italia. Här samlas Linnébor och kaffeälskare för att äta frukost eller lunch, eller för att ta något svalkande på uteserveringen om solen är framme.

Robb är en pizzeria i Majorna som fokuserar på napolitansk pizza och naturvin. Foto: Nikos Plegas

Robb

Pizzeria Robb hittar du i gamla Syster Marmelads lokaler på Mariagatan 16 i Majorna, och här kan du vänta dig riktigt bra napolitansk pizza i kombination med roliga viner – både naturviner och klassiska.

Enoteca Roma

I Bagaregården i Göteborgs östra centrum, på Stockholmsgatan 3 närmare bestämt, har du möjlighet att besöka Rom för en stund. Den lilla men välgenomtänkta menyn bjuder på italienska rätter influerade av den italienska huvudstaden, som är kockens och tillika ägarens gamla hemstad.