Det är restauranger, nattliv och kultur som främst gör Järntorget och Långgatorna till ett intressant område. I själva verket är det ett område i Linné och gränsar mot Rosenlund och Kungshöjd, men också Masthugget och Haga. Järntorget är hjärtat, som Långgatorna sträcker sig västerut ifrån och flera olika spårvagnslinjer stannar här.

Körsbärsblomning på Järntorget är ett säkert vårtecken. Foto: Frida Winter Credit: Frida Winter

Andra Långgatan har ett nästintill oändligt utbud av barer, med fokus på öl och prisvärd mat. Publiken är ofta ganska ung och det är alltid mycket folk. Här kan nämnas 9:ans Ölhall och Ölstugan Tullen. Båda har ett stort utbud öl, med många lokala alternativ. Tredje Långgatan har fått sig ett riktigt lyft med nya restauranger, tack vare en rad nyetableringar i det gamla auktionsverket. I en och samma byggnad finns nu flera trendiga restauranger som serverar allt från italienskt till mexikanskt eller dumplings. Det finns även vinbar, kafé och en eventlokal där det regelbundet ordnas mässor och utställningar. Längre ned på gatan ligger Saluhallen Briggen, som har flera lunchrestauranger.

Folk
Folk är en kombinerad bar, restaurang och klubb i Folkteaterns foajé.

Vid Järntorget hittar du biografen Draken, Folkteatern och Pustervik. Den senare är en kombinerad restaurang, klubb- och konsertlokal med en populär uteservering. I Folkteaterns foajé finns även Folk, en populär restaurang och bar med fokus på fisk, skaldjur och naturvin. 

Butikerna ligger lite utspritt, men värt att nämna är den lilla barnboksaffären Bokskåpet på Värmlandsgatan, charmiga klädbutiken Butik Kubik på Tredje Långgatan, Maska på Fjärde Långgatan, Björkåfrihet på Linnégatan och Myrornas stora secondhand i flera våningar vid Järntorget.

När det gäller hotell så funkar det bra att bo i såväl innerstan som vid Rosenlund och Kungshöjd. För att nå centrum kan du, förutom spårvagn, även promenera över Kungshöjd för att nå Magasinskvarteren från baksidan.