Julsånger från vallgraven

Förra årets succé med körsång ombord de klassiska Paddan-båtarna är tillbaka. Onsdagar, fredagar, lördagar och söndagar den 28 november–19 december kan du lyssna till traditionella julsånger från kören som sakta glider fram längs Göteborgs kanaler.

Konserter på Kungstorget

Den 15–19 december kan du njuta av ett välfyllt program på Kungstorgets scen, där traditionell körsång blandas med lokala och välkända artister. Mari Boine, Maja Francis, Arvingarna och Malena Ernman är några av stjärnorna.

Handla presenter och godsaker på Lisebergs julmarknad. Credit: Peter Kvarnström

Sveriges största julmarknad på Liseberg

För många är jul i Göteborg närmast synonymt med Jul på Liseberg, Sveriges största julmarknad som lockar en halv miljon besökare. I år öppnar säsongen den 19 november och bjuder ung som gammal på vintervakna karuseller, julmarknad och förstås möjlighet att lämna önskelistan till Tomtefar. Julbord serveras traditionellt på restaurangerna Hamnkrogen och 1923.

illustration av människor runt en 360 graders utomhusbiograf
I Bältespännarparken kan du ta del av en filmupplevelse i 360 grader från 1600-talets Göteborg. Credit: Stina Wirsén

En historisk filmupplevelse i 360 grader

Den 3–19 december kan du kliva rakt in i 1600-talets Göteborg i en 360 graders filmupplevelse i Bältespännarparken. Filmupplevelsen är tolv minuter lång och visas nonstop mellan klockan 17–21.30. Syntolkning på svenska görs vid några tillfällen under perioden och vid dåliga väderförhållanden kan filmvisningen ställas in.

Glid runt på skridskobanan vid Kronhusbodarna

Den 27 november–19 december bjuder det anrika området runt Kronhuset in till julmarknad och årets nyhet – en skridskobana. Förutom att åka skridskor kan du njuta av arkitektur från 1600-talet och strosa runt i Kronhusbodarnas små butiker. Skridskobanan är öppen klockan 11–18 varje dag.

Fisk och skaldjur smakar lite extra gott på Göteborgs julbord, som här på Sjömagasinet. Credit: Frida Winter

Julbord när det är som bäst

Julskinka, pastejer, revben och sill i alla dess former – det svenska julbordet är verkligen något speciellt! I Göteborg kan du äta julbord på allt från Michelin-restaurang till skärgårdsbåt. Det som gör julborden i vår stad unika är läget vid havet som tillåter kockarna att vara extra generösa när det kommer till fisk och skaldjur. Om det är någonstans du ska provsmaka svenska skaldjur så är det här på västkusten.

I Göteborg finns mysiga shoppingkvarter med ett brett utbud av julklappar. Credit: Happy Visuals

Gör julhandeln till ett nöje

Göteborg är en metropol i fickformat. Det innebär att du har ett otroligt shoppingutbud inom promenadavstånd. I mysiga Haga finns det gott om småbutiker med presenter och delikatesser, i kvarteren kring Magasinsgatan hittar du inredning och mode och i Innerstaden finns alla de stora varumärkena, flaggskeppsbutikerna och galleriorna. Här finns också ett stort utbud av second hand, vintage och varumärken som satsar extra på hållbarhet – spana in dem i vår julklappsguide här nedanför!

På Göteborgs julmarknader hittar du allt från hemstickade raggsockar till honung och delikatesser. Credit: Mika Aberra/Studiografen

Mängder av julmarknader runt om i stan

Att gå på julmarknad i Göteborg är både roligt och stämningsfullt, och du hittar allt från hemmastickade raggsockar till honung och delikatesser. Hitta unika designklappar på À la Londons julmarknad, upplev traditionella julmarknader i de vackra Kronhusbodarna och i Haga och ta del av både utställare, evenemang och konserter i Nordstan.

Julmys i skärgården

Skärgården i advent är ett populärt evenemang på Hönö i Göteborgs skärgård och i år äger det rum den 27–28 november. Här kan du bland annat träffa tomten och ta del av julklapps-shopping, restauranger och food trucks, hantverk, ansiktsmålning, en ljusklädd skärgårdsmiljö och Fiskemuseets julmarknad. Ta dig enkelt till Hönö med båten Kungsö som kör rutten Stenpiren–Eriksberg–Klippan–Hönö Klåva tur och retur.

Besök slott och herresäten i juletid

Inte långt från Göteborg hittar du några av Sveriges mest välkomnande slott och herresäten. Bara en kort resa från centrum ligger Gunnebo Slott och Trädgårdar som varje år bjuder in till traditionell julmarknad. Missa inte heller det mysiga kaféet med dess ekologiska och närodlade utbud.

Tjolöholms slott ligger lite längre bort men är också det en favorit i juletid tack vare sin fantastiska julmarknad. Även Nääs slott, öster om Göteborg, är ett härligt utflyktsmål. Gå en guidad tur i slottets 23 rum, ät gott och insup atmosfären.

I Göteborg finns det många luciatåg att ta del av i december. Credit: Peter Kvarnström

Upplev ett klassiskt luciatåg

Den svenska julen är en blandning av kristna och urgamla nordiska traditioner. En av de allra mest omtyckta och speciella vinterhögtiderna är Luciafirandet som infaller den 13 december varje år. Ordet lucia kommer från latinets lux, som betyder ljus, och runt om i staden, på arbetsplatser och i kyrkor kan luciatågen ses komma tågande med sina ljuskronor. Att uppleva ett svenskt luciatåg är något alldeles speciellt, inte minst eftersom de ofta utgörs av mycket skickliga sångare som framför både psalmer och populära folksånger.

Stämningsfulla julkonserter, glittrande julmusikal och humor

Göteborg erbjuder en mängd olika musikupplevelser i juletid. Den 16 december bjuder Pustervik in till julkonsert med Augustifamiljen med flera, till förmån för Stadsmissionens viktiga arbete. Sanna Nielsen besöker Göteborgs konserthus, Tommy Körberg gästar Annedalskyrkan och Sissel Kyrkjebø kommer till Partille Arena.

GöteborgsOperan sätter upp en helt ny julmusikal för hela familjen och Raw Comedy bjuder in till en kombination av julbord och standup på Radisson Blu Scandinavia. Vi har samlat några fler favoriter i vår guide till julkonserter, och i vår evenemangskalender hittar du ännu fler julkonserter att välja mellan.

Ett stort rött upplyst hjärta står vid Lejontrappan mitt i Göteborg.
Hjärtat vid Brunnsparken förgyller julen i Göteborg.

En ljus och hjärtlig jul

Vad vore julen utan alla fantastiska ljus som får staden att glittra? I Göteborg förgyller tusentals juleljus vintern, med allt från det stora hjärtat vid Brunnsparken och Järntorgets elektriska körsbärsblommor till de lysande kossorna i Gamlestadens slakthusområde. Även restauranger och kaféer drar sitt strå till stacken. Ett exempel är den flytande restaurangen Tyska Bron i Stora Hamnkanalen, där det utöver festlig julbelysning också serveras värmande mat och dryck varje lördag mellan klockan 12.00–18.00.

Något som också får julen att skina är den värme och medmänsklighet som präglar årstiden. Det syns inte minst på den populära och årligt återkommande julklappsvagnen från Stadsmissionen, som samlar in julklappar till familjer i fattigdom i och runt om Göteborg.

Fira nyår i Göteborg

Det är inte bara julen som står för dörren, snart är det även dags att välkomna ett nytt år med fyrverkerier, bubblor i glaset och väl avvägda nyårslöften. I vår guide hittar du allt från nyårspaket på hotell till lyxiga restaurangmenyer och ett 40-årsfirande motionslopp.