Sveriges största julmarknad på Liseberg

För många är jul i Göteborg närmast synonymt med Jul på Liseberg, Sveriges största julmarknad som lockar en halv miljon besökare. Säsongen startar 18 november i år och har i år öppet en extra vecka till 7 januari 2024. Jul på Liseberg bjuder ung som gammal på vintervakna karuseller, julmarknad och förstås möjlighet att lämna önskelistan till Tomtefar. Julbord serveras på restaurangerna Hamnkrogen, 1923 och Magasinet i Saluhallen på hotellet Liseberg Grand Curiosa.

Handla presenter och godsaker på Lisebergs julmarknad. Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

I år kan besökarna uppleva det helt nya tematiserade området Vintermarknaden och en jubileumsutställning om Lisebergs 100-åriga historia. Vintermarknaden består av 19 nya handelsbodar, skridskoåkning på isbanan och gnistrande igloos att samlas i vid det nya snöklädda bergets fot.

Missa inte heller att besöka området “Tomtebyn“. Nissarna hälsar dig välkommen in i den gladaste byn du kan tänka dig, med mycket roliga saker att upptäcka: magiska dörrar, busiga rim, klingande bjällror och nissarnas verkstad.

Fisk och skaldjur smakar lite extra gott på Göteborgs julbord, som här på Sjömagasinet. Credit: Frida Winter

Julbord när det är som bäst

Det svenska julbordet är verkligen något speciellt! I Göteborg kan du äta julbord på allt från lyxrestauranger till skärgårdsbåtar. Det som gör julborden i vår stad unika är läget vid havet som tillåter kockarna att vara extra generösa när det kommer till fisk och skaldjur. Om det är någonstans du ska provsmaka svenska skaldjur så är det här på västkusten.

I Göteborg finns mysiga shoppingkvarter med ett brett utbud av julklappar. Credit: Happy Visuals

Gör julhandeln till ett nöje

Göteborg är en metropol i fickformat. Det innebär att du har ett otroligt shoppingutbud inom promenadavstånd. I mysiga stadsdelen Haga finns det gott om småbutiker med presenter och delikatesser, i kvarteren kring Magasinsgatan hittar du inredning och mode och i Innerstaden finns alla de stora varumärkena, flaggskeppsbutikerna och galleriorna. Här finns också ett stort utbud av second hand, vintage och varumärken som satsar extra på hållbarhet – spana in dem i vår julklappsguide här nedanför!

På Göteborgs julmarknader hittar du allt från hemstickade raggsockar till honung och delikatesser. Credit: Mika Aberra/Studiografen

Mängder av julmarknader runt om i stan

I november och december finns det mängder av stämningsfulla julmarknader i Göteborg med omnejd. Bland det stora utbudet hittar du garanterat en marknad för just dig och ditt sällskap – vare sig ni letar efter traditionellt hantverk, unik design eller delikatesser till julbordet.

Fira jullovet i Göteborg

Det finns många roliga och spännande aktiviteter att ge sig ut på i Göteborg under jullovet! I vår jullovsguide samlar vi några av våra bästa tips för hela familjen; Jul på Liseberg och Winter Lights på Gunnebo som båda har öppet till 7 januari, lovaktiviteter på stadens museum, skridsko- och pulkaåkning.

I juletid är det också många stämningsfulla och underhållande föreställningar som passar alla åldrar. Slå dig ner i salongerna och upplev baletten Nötknäpparen med danselever från svenska balettskolan, Emil i Lönneberga som teater eller Charles Dickens En julsaga på Göteborgsoperan.

Upplev ett klassiskt luciatåg

Den svenska julen är en blandning av kristna och urgamla nordiska traditioner. En av de allra mest omtyckta och speciella vinterhögtiderna är Luciafirandet som infaller den 13 december varje år. Ordet lucia kommer från latinets lux, som betyder ljus, och runt om i Göteborg ses de komma tågande med sina ljuskronor. I vår guide till lucia- och julkonserter hittar du fler stämningsfulla luciakonserter.

Två vuxna och två barn åker häst och vagn i en julig slottsmijö.
Advent på Nääs slott bjuder på juläventyr, musik, julfika och åktur med häst och vagn. Credit: Marcus Helmer Gustafsson/westsweden.com

Besök slott och herresäten i juletid

Inte långt från Göteborg hittar du några av Sveriges mest välkomnande slott och herresäten. Bara en kort resa från centrum ligger Gunnebo Slott och Trädgårdar som har ett mysigt kafé med ett ekologiskt och närodlat utbud. Söderut hittar du Tjolöholms slott med nära 30 byggnader, flera vackra trädgårdar och vidsträckt natur. I Lerum ligger Nääs slott som har Sveriges bäst bevarade sena 1800-talsmiljö. Alla tre slotten anordnar stämningsfulla och traditionella julevenemang i november och december.

På Gunnebo Slott har du i år dessutom möjligheten att besöka den nyheten Winter Lights. Ta med vänner och familj och promenera genom slottets trädgårdar och upplev en spektakulär ljus- och ljudföreställning som du sent kommer att glömma!

Winter Lights på Gunnebo är en av många ljusupplevelser i Göteborg med omnejd i vinter. Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

En ljus och hjärtlig jul

Den mörka årstiden lyses upp av flertalet ljusinstallationer och upplevelser runt om i Göteborgsområdet. På Gunnebo slott i Mölndal kan du gå den magiska ljus- och ljudpromenaden Winter Lights fram till 7 januari 2024.

Ett stort rött upplyst hjärta står vid Lejontrappan mitt i Göteborg.
Hjärtat vid Brunnsparken förgyller julen i Göteborg.

Det lysande hjärtat vid Lejontrappen i Brunnsparken är en återkommande vinterfavorit som även i år skänker hjärtlig julstämning i Göteborgs knutpunkt. Hjärtat lyser från 18 november och hela vägen fram till Alla hjärtans dag i februari.

Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Även utanför (och inuti) Stora Saluhallen vid Kungstorget lyser ett välkomnande hjärta. Slå dig ner tillsammans med din kära och ta en härlig julbild tillsammans.

En lysande julrosett dekorerar fasaden på Clarion Hotel Post i Göteborg.
Julrosetten på Clarion Hotel Post är en återkommande jultradition i Göteborg. Credit: Beatrice Törnros/ Göteborg & Co

17 november tänder Clarion Hotel Post vid Drottningtorget traditionsenligt upp julrosetten som pryder hotellet i juletid.

Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Runt om i julstaden Göteborg kan du stöta på de lysande göteborgarna med hjärtat på rätta stället. De olika Göteborgskaraktärerna lyser upp fasader och gator på följande platser:

Julkonserter- och shower

Är du ute efter en musikalisk julupplevelse finns massor av trevliga konserter och shower att besöka under julen i Göteborg. Det bjuds på alltifrån stämningsfulla julkonserter i Göteborgs konserthus och kyrkor, till glittriga julshower med mat och dryck. Kolla in vår guide till julkonserter för fler tips!