Notera att innehållet är baserat på tidigare års utbud och kan komma att ändras och uppdateras när årets jul närmar sig.

Handla presenter och godsaker på Lisebergs julmarknad. Credit: Peter Kvarnström

Jul på Liseberg

För många är jul i Göteborg närmast synonymt med Jul på Liseberg. I år öppnar säsongen den 19 november och bjuder ung som gammal på vintervakna karuseller, julmarknad och förstås möjlighet att lämna önskelistan till Tomtefar. Julbord serveras traditionellt på flera av Lisebergs restauranger – från vegetariska The Green Room till klassiska Hamnkrogen.

Den sjungande julgranen är ett klassiskt inslag i Göteborgs julfirande. Credit: Mika Aberra/Studiografen

Den sjungande julgranen

Bli inte överraskad om du är ute och går på stan och plötsligt hör vacker körsång. Det är förmodligen den sjungande julgranen du haft turen att stöta på, som förgyllt Göteborgs julfirande sedan 2004. Sverige har en stark körtradition och under julen flyttar sången ut på stadens gator. Under Julstaden Göteborg brukar det dessutom vara gott om andra uppträdanden.

Fisk och skaldjur smakar lite extra gott på Göteborgs julbord, som här på Sjömagasinet. Credit: Frida Winter

Julbord när det är som bäst

Julskinka, pastejer, revben och sill i alla dess former – det svenska julbordet är verkligen något speciellt! I Göteborg kan du äta julbord på allt från Michelin-restaurang till skärgårdsbåt. Det som gör julborden i vår stad unika är läget vid havet som tillåter kockarna att vara extra generösa när det kommer till fisk och skaldjur. Om det är någonstans du ska provsmaka svenska skaldjur så är det här på västkusten.

I Göteborg finns mysiga shoppingkvarter med ett brett utbud av julklappar. Credit: Happy Visuals

Gör julhandeln till ett nöje

Göteborg är en metropol i fickformat. Det innebär att du har ett otroligt shoppingutbud inom promenadavstånd. I mysiga Haga finns det gott om småbutiker med presenter och delikatesser, i kvarteren kring Magasinsgatan hittar du inredning och mode och i Innerstaden finns alla de stora varumärkena, flaggskeppsbutikerna och galleriorna. Ingenstans är det lättare att hitta de perfekta julklapparna.

På Göteborgs julmarknader hittar du allt från hemstickade raggsockar till honung och delikatesser. Credit: Mika Aberra/Studiografen

Mängder av julmarknader med hög kvalitet

Att gå på julmarknad i Göteborg är både roligt och stämningsfullt, och du hittar allt från hemmastickade raggsockar till honung och delikatesser. Kronhusjul i de vackra Kronhusbodarna är ett måste för den som vill uppleva en traditionell marknad medan den som är nyfiken på konst och design bör titta närmare på exempelvis konsthallen Röda Stens och Högskolan för design och konsthantverks marknader.

Besök slott och herresäten i juletid

Inte långt från Göteborg hittar du några av Sveriges mest välkomnande slott och herresäten. Bara en kort resa från centrum ligger Gunnebo Slott och Trädgårdar som varje år bjuder in till traditionell julmarknad. Missa inte heller det mysiga kaféet med dess ekologiska och närodlade utbud.

Tjolöholms slott ligger lite längre bort men är också det en favorit i juletid tack vare sin fantastiska julmarknad. Även Nääs slott, öster om Göteborg, är ett härligt utflyktsmål. Gå en guidad tur i slottets 23 rum, ät gott och insup atmosfären.

I Göteborg finns det många luciatåg att ta del av i december. Credit: Peter Kvarnström

Upplev våra svenska traditioner

Den svenska julen är en blandning av kristna och urgamla nordiska traditioner. En av de allra mest omtyckta och speciella vinterhögtiderna är Luciafirandet som infaller den 13 december varje år. Ordet lucia kommer från latinets lux, som betyder ljus, och runt om i staden, på arbetsplatser och i kyrkor kan luciatågen ses komma tågande med sina ljuskronor. Att uppleva ett svenskt luciatåg är något alldeles speciellt, inte minst eftersom de ofta utgörs av mycket skickliga sångare som framför både psalmer och populära folksånger.

Vår evenemangskalender uppdateras med fler och fler julkonserter när det närmar sig jul.