Handla presenter och godsaker på Lisebergs julmarknad. Credit: Peter Kvarnström

Sveriges största julmarknad på Liseberg

För många är jul i Göteborg närmast synonymt med Jul på Liseberg, Sveriges största julmarknad som lockar en halv miljon besökare. Säsongen öppnar i november varje år och bjuder ung som gammal på vintervakna karuseller, julmarknad och förstås möjlighet att lämna önskelistan till Tomtefar. Julbord serveras traditionellt på restaurangerna Hamnkrogen och 1923.

Fisk och skaldjur smakar lite extra gott på Göteborgs julbord, som här på Sjömagasinet. Credit: Frida Winter

Julbord när det är som bäst

Julskinka, pastejer, revben och sill i alla dess former – det svenska julbordet är verkligen något speciellt! I Göteborg kan du äta julbord på allt från Michelin-restaurang till skärgårdsbåt. Det som gör julborden i vår stad unika är läget vid havet som tillåter kockarna att vara extra generösa när det kommer till fisk och skaldjur. Om det är någonstans du ska provsmaka svenska skaldjur så är det här på västkusten.

I Göteborg finns mysiga shoppingkvarter med ett brett utbud av julklappar. Credit: Happy Visuals

Gör julhandeln till ett nöje

Göteborg är en metropol i fickformat. Det innebär att du har ett otroligt shoppingutbud inom promenadavstånd. I mysiga Haga finns det gott om småbutiker med presenter och delikatesser, i kvarteren kring Magasinsgatan hittar du inredning och mode och i Innerstaden finns alla de stora varumärkena, flaggskeppsbutikerna och galleriorna. Här finns också ett stort utbud av second hand, vintage och varumärken som satsar extra på hållbarhet – spana in dem i vår julklappsguide här nedanför!

På Göteborgs julmarknader hittar du allt från hemstickade raggsockar till honung och delikatesser. Credit: Mika Aberra/Studiografen

Mängder av julmarknader runt om i stan

Att gå på julmarknad i Göteborg är både roligt och stämningsfullt, och du hittar allt från hemmastickade raggsockar till honung och delikatesser. Upplev traditionella julmarknader i de vackra Kronhusbodarna och ta del av både utställare, evenemang och konserter i Nordstan.

Besök slott och herresäten i juletid

Inte långt från Göteborg hittar du några av Sveriges mest välkomnande slott och herresäten. Bara en kort resa från centrum ligger Gunnebo Slott och Trädgårdar som har ett mysigt kafé med ett ekologiskt och närodlat utbud. Även Nääs slott, öster om Göteborg, är ett härligt utflyktsmål. Gå en guidad tur i slottets 23 rum, ät gott och insup atmosfären. Söderut hittar du Tjolöholms slott med nära 30 byggnader, flera vackra trädgårdar och vidsträckt natur.

I Göteborg finns det många luciatåg att ta del av i december. Credit: Peter Kvarnström

Upplev ett klassiskt luciatåg

Den svenska julen är en blandning av kristna och urgamla nordiska traditioner. En av de allra mest omtyckta och speciella vinterhögtiderna är Luciafirandet som infaller den 13 december varje år. Ordet lucia kommer från latinets lux, som betyder ljus, och runt om i staden, på arbetsplatser och i kyrkor kan luciatågen ses komma tågande med sina ljuskronor. Att uppleva ett svenskt luciatåg är något alldeles speciellt, inte minst eftersom de ofta utgörs av mycket skickliga sångare som framför både psalmer och populära folksånger.

Ett stort rött upplyst hjärta står vid Lejontrappan mitt i Göteborg.
Hjärtat vid Brunnsparken förgyller julen i Göteborg.

En ljus och hjärtlig jul

Vad vore julen utan alla fantastiska ljus som får staden att glittra? I Göteborg förgyller tusentals juleljus vintern, med allt från det stora hjärtat vid Brunnsparken och Järntorgets elektriska körsbärsblommor till de lysande kossorna i Gamlestadens slakthusområde.

Musikhjälpen återvänder till Göteborg

Äntligen återvänder Musikhjälpen till Göteborg! Senast glasburen besökte staden var för 9 år sedan, och i år väljer man att inta Kungstorget, mitt i centrala Göteborg, mellan den 12 och 18 december. Upplev livemusik, intervjuer eller var med och bidra för att skänka uppmärksamhet till dolda katastrofer runt om i världen. Och vem vet, kanske blir det insamlingsrekord i år? Programmet sänds även live dygnet runt i P3 samt SVT/SVT Play.

Julkonserter

Är du ute efter en musikalisk julupplevelse finns massor av trevliga konserter att besöka under julen i Göteborg. På Stora Teatern blir det Motowndoftande soul, gospel och jazz blandat med julklassiker, och i Oscar Fredriks kyrka återvänder Tommy Körberg i år igen och fyller kyrkan med stämningsfull julmusik.