Jul på Liseberg – öppet fram till 7 januari

Jul på Liseberg är för många en av julens höjdpunkter, vilket inte är svårt att förstå. Säsongen startar 18 november och har i år öppet en extra vecka till 7 januari 2024. 

I år kan besökarna uppleva det helt nya tematiserade området Vintermarknaden och en jubileumsutställning om Lisebergs 100-åriga historia. Vintermarknaden består av 19 nya handelsbodar, skridskoåkning på isbanan och gnistrande igloos att samlas i vid det nya snöklädda bergets fot.

I Tomtebyn på Jul på Liseberg hittar du magiska dörrar, busiga rim, klingande bjällror och nissarnas verkstad. Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Missa inte heller att besöka området “Tomtebyn“. Nissarna hälsar dig välkommen in i den gladaste byn du kan tänka dig, med mycket roliga saker att upptäcka: magiska dörrar, busiga rim, klingande bjällror och nissarnas verkstad.

Ljuspromenaden Winter Lights på Gunnebo har öppet till 7 jan 2024. Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Unik vinterupplevelse på Gunnebo slott

Gunnebo Slott i Mölndal är ett populärt besöksmål året om. Denna vinter bjuder de in till nyheten Winter Lights på Gunnebo, som pågår från 17 november fram till 7 januari. Området runt slottet lyses upp av en 1,5 km lång slinga med magiska ljus- och ljudinstallationer. Promenaden tar cirka 90 minuter, passar alla i hela familjen och du köpa varm dryck och andra godsaker längs vägen.

Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg. Credit: Kristin Lidell

Upptäck havets hemligheter på Sjöfartsmuseet

Nyrenoverade Sjöfartsmuseet Akvariet slog upp portarna för alla barn och vuxna i december 2022. Den nya akvariebyggnaden under mark är dubbelt så stor som tidigare och innehåller tångskogar, fiskar och livs levande koraller. Här finns också ett publikt laboratorium där du kan leka havsforskare för en dag. På museet hittar du också två helt nya utställningar för unga besökare, Knattegatt (0–3 år) och Stora Blå (4–10 år).

Ishockey i världsklass

26 december–5 januari 2024 spelas IIHF World Junior Championship i Göteborg. Det kommet att bli stor hockeyfest i hela Göteborg när morgondagens ishockeystjärnor möts för att kämpa om guldet på arenorna Frölundaborg och Scandinavium! Läs mer och säkra dina biljetter redan nu!

Credit: Hendrik Zeitler

Lek och pyssel på museum

Göteborgs många museum har roliga och kreativa aktiviteter under skolloven, ofta inspirerade av museernas pågående utställningar. På Göteborgs konstmuseum visas utställningen Den underbara färgen med färgstarka verk av konstnärsgruppen Göteborgskoloristerna.

På Göteborgs stadsmuseum visas samtida tomtekonst av bland andra konstnärerna Ernst Billgren, Charlotte Gyllenhammar och Cooper & Gorfer. Och på Världskulturmuseet fortsätter den populära utställningen om spelkultur, Världens spel.

Bragebacken är en populär pulkabacke i Slottsskogen Credit: Beatrice Törnros

Pulkabackar och skridskoåkning

Två klassiska och omtyckta julaktiviteter är pulka- och skridskoåkning. Att känna fartvinden mot kinderna när du far ner för backen är en oslagbar känsla, oavsett hur gammal du är. Backar att åka på finns det på flera ställen runt om i Göteborg, ofta i anknytning till lekplatser, men vi tipsar extra gärna om Bragebacken i Slottsskogen och Brudarebacken i Delsjön. Glöm inte att ta med egen pulka!

Credit: Liseberg AB/Stefan Karlberg

Om du besöker Vintermarknaden på Jul på Liseberg kan du snöra på dig dina egna eller hyrda skridskor och bege dig ut på isbanan. Det finns också möjlighet att ta med familjen till en av Göteborgs ishallar, som exempelvis Ruddalens nyrenoverade ishall. Eftersom ishallarnas öppettider kan variera under julen och uppdateras kontinuerligt rekommenderar vi att dubbelkolla hemsidan innan besök. Håll utkik på Ruddalen och övriga ishallars öppettider här.

Upplev fantastisk kultur på jullovet

Vad är ett mer perfekt sätt att avsluta en kylslagen jullovsdag än att slå sig ner i någon av Göteborgs fantastiska hus för scenkonst och uppleva balett, musikal, konsert och teater – som hela familjen uppskattar? Här nedan listar vi några av de föreställningar som visas under lovet. I vår evenemangskalender kan du hitta ännu fler!

Utforska Göteborg både från land & vatten

Med amfibiebussen Ocean Bus kan du uppleva Göteborg både från land och vatten. Bussen startar från Stora Teatern och tar dig sedan med på en guidad resa runt staden och sedan även ner i Göta älv. Resan avslutas där den började. Läs mer på oceanbus.se.