I juletid kan det vara svårt att hinna med allt man vill göra – inte minst att hitta den perfekta julklappen till var och en av sina kära och nära. Den här guiden ger dig tips för hur det ska bli både smidigt och lätt att bli den omtänksamma julklappsgivaren, samtidigt som du gör en insats för en mer hållbar planet och en mer cirkulär, småskalig och miljövänlig jul. En jul med extra omtanke!

Laga din käras favoriter

Vad är en mer omtänksam present än att reparera det där älskade plagget eller prylen som din nära aldrig får tid att laga själv? Att laga och ta hand om våra saker är dessutom ett bra sätt att minska den materiella konsumtionen och ta tillvara på naturresurserna.

I Nudie Jeans-butiken på Södra Larmgatan 12 kan du får dina jeans lagade, helt kostnadsfritt.

Nudie Jeans – denim att ta hand om

Nudie grundades i Göteborg och är ett av världens mest omtalade jeansmärken – mycket på grund av sitt hållbarhetsarbete. Kollektionerna tillverkas av ekologisk bomull under rättvisa förhållanden. För att minimera ditt ekologiska fotavtryck (och avtrycket i din plånbok), kan du även välja ett par secondhand-jeans från projektet Re-use. En extra omtänksam julklapp är också att laga din käras favoritjeans. Ta med dem till Nudies repair-shop i butiken och få dem lagade, helt gratis!

Laga och skapa nytt på Stadsmissionen

Stadsmission har flera second hand-butiker i Göteborg med omnejd, bland annat i områdena Angered, Stigbergstorget, Svingeln och Frölunda. I deras centrala butik i gallerian Arkaden finns ett utvalt second hand-sortiment. Här sys även plagg om i ny design, och du kan få hjälp med att laga det där favoritplagget.

Upptäck och ta hand om naturen – outdoor med omtanke

För den frilufts- och naturintresserade finns det flera varumärken och butiker i Göteborg som har kläder och produkter med extra omtanke om att inte sprida kemikalier, ta tillvara på naturresurser och minska sina klimatavtryck.

Tracks recycle – allt för naturupplevaren

Den stora och välsorterade butiken Tracks Recycle i Majorna säljer och tar emot kläder och utrustning för outdoor-sporter och friluftsliv. De säljer prylar för vandring och camping, skidåkning och snowboard, löpning, cykel, surf, skate och klättring.

Credit: Jonas Kullman

Icebug – outdoor-skor med bra grepp och hållbarhetstänk

Icebug är ett säkert julklappstips för vinterlöparen, friluftslivsutövaren och den som vill ha vädersäkra – och mer klimatvänliga – skor och kängor. Icebug arbetar steg för steg med att fortsätta förbättra sina skor – och minimera klimatavtrycket. Du hittar deras dem på Södra Larmgatan i Göteborg, eller i någon av Naturkompaniets butiker.

Houdini hjälper dig handla cirkulärt

I butiken Houdini Hub på Magasinggatan 22 hittar du både ett nytt och återanvänt utbud av deras slitstarka friluftskläder. Houdini har ett ständigt pågående hållbarhetsarbete, och satsar på att återvinna material och ha biologiskt nedbrytbara och PFAS-fria textilier.

Läs mer om Houdini här.

Shoppa second hand-klappar

Har du vintage-rariteter, roliga leksaker eller unika designföremål på julklappslistan, har du ett stort utbud av butiker i Göteborg med personlig och utvald second hand.

Erikshjälpen Rosenlund – 550 kvadratmeter fyllt av kläder och prylar

Erikshjälpen Rosenlund ligger i trevliga Rosenlundsområdet och är en stor och central second hand-butik med ett välsorterat urval. Här kan du hitta klappar i form av både kläder, barnprylar, heminredning och hantverk.

Björkåfrihet – med förkärlek till retro

På Björkåfrihet i Linné finns det retroinspirerat mode för dam, herr och barn men också läckra retroprylar, glas, porslin och böcker. Ibland kör de temaveckor så som bokdagar, musikdagar eller guldkorn, samt har populära släpp av produkterna i sina uppskattade skyltfönster.

Handplockad vintage hos Juno Juno

Tvärs över gatan från Björkåfrihet ligger den välkurerade second hand-butiken Juno Juno. Ägarna till butiken (som också finns i Berlin) letar efter kvalitets-vintage och tidlös design över hela Europa, vilket gör att du kan hitta unika kläder, skor och accessoarer här.

Arkivet – med fokus på trendiga kläder och accessoarer

Mitt på Järntorget hittar du Arkivet, en secondhandbutik med fokus på moderna plagg, skor och accessoarer till dam. Här kan du hitta julklappar från kända varumärken, så som By Malene Birger, Acne Studios och Ganni, liksom guldkorn från kedjorna som Arket, Cos och Zara.

Credit: Emma Backman / Göteborg & Co

Flera butiker har också en mix av ny design och second hand, till exempel Aplace på Magasingsgatan, Weekday på Kungsgatan och Polarn. O Pyret på Vallgatan.

Forum Göteborg, ett Vintage och designvaruhus i Gamlestaden
Credit: Forum Göteborg

Forum Göteborg – stort varuhus med små aktörer

I september 2023 slogs portarna upp till Forum Göteborg – en marknadsplats för vintage, antik, design, konst och mode. Här kan du köpa unika julklappar från cirka 30 olika aktörer, så som möbelvintagebutiken Easy Living, träverkstaden CustomWood och keramikhandlaren Brinktime. Du hittar Forum Göteborg i en 1500 kvadratmeter stor lokal i Gamlestadens fabriker.

Det finns många fler second hand-pärlor med olika utbud i Göteborg, kolla in vår stora guide till second hand och vintage för fler tips.

Ge bort en gemensam upplevelse!

Kanske är den bästa julklappen något att uppleva tillsammans? 2024 i Göteborg bjuder på mängder av fantastiska och unika tillfällen att se idrott, musik och kultur i världsklass.

Credit: Ingmar Jernberg/Göteborgsoperan

Ett årskort eller abonnemang på någon av Göteborgs kulturinstitutioner är givetvis också en uppskattad julklapp! Göteborgs konserthus har flera olika typer av abonnemang både för den nyfikne eller merkonsertvana. Göteborgs museikort ger obegränsad entré till Göteborgs stadsmuseum, Göteborgs konstmuseum, Röhsska museet och Sjöfartsmuseet Akvariet. Göteborgsoperan har också populära abonnemang, och en mängd olika föreställningspaket.

Småskaliga barnbutiker

Liten Karin – personlig leksaksbutik i Haga

Hos den charmiga leksaksaffären Liten Karin hittar du både annorlunda och traditionella leksaker – allt från träleksaker och nallar till inredning till barnrummet. Ett extra plus är deras fina presentinslagningar. Du hittar Liten Karin på huvudgatan i mysiga Haga.

Bokskåpet – fristående barn- och ungdomsbokhandel

Varför inte ge bort en läsupplevelse i julklapp? Hos Bokskåpet kan du hitta nya och gamla favoritböcker och roliga leksaker med fokus på pyssel. Bokskåpet ligger i Linné men har också en systerbokhandel med namnet Lilla Bokskåpet på Danska vägen i Lunden.

Småskaligt och närproducerat

Handväskor i läder på en butikshylla i butiek Eduards i Göteborg.

Eduards Accessories – ikoniska väskor

Butik och studio i Linnéstan med hantverksmässigt tillverkade väskor och accessoarer, bland annat den ikoniska kollektionen Näver i flätat läder. Produkterna sys upp i vegetabiliskt garvat läder av hantverkare lokalt i Småland och Västra Götaland.

Eguale – fairtrademärkt kaffe, te och choklad

Ätbara klappar går alltid hem, och sådana har Göteborgsföretaget Eguale gott om. Deras vision är en handelskedja som är schysst för alla inblandade, hela vägen från odlare till slutkonsument, och sedan 1976 har de arbetat för rättvis handel och ekologisk produktion. Equale finns i välsorterade Ica- och Coop-butiker och på Fram Ekolivs i Haga.

Maska – stickade kvalitetsplagg

Hann du inte sticka färdigt julklappströjan? Ta en sväng förbi Maskas butik på Fjärde Långgatan, här finns gosiga tröjor och koftor i naturmaterial som värmer många vintrar framöver. Ett hållbart tänk genomsyrar hela företaget, som plockat garnkvalitet och intrikata mönster från den handstickade världen och skapat produkter för en större publik.

Butik Kubik – småskaligt producerade kläder och smycken

Ska du köpa en julklapp till någon som gillar retroinspirerade kläder med mycket färg? Då borde du spana in Butik Kubik på Linnégatan. Förutom egendesignade kläder under namnet “Kubik” är butiken fylld av kläder och smycken från självständiga designers som alla har en etisk och miljömässigt hållbar produktion.