Njut av fisk och skaldjur

Den klassiska restaurangen Fiskekrogen, som serverat fisk och skaldjur till göteborgarna sedan 1972, hittar du på bottenplan av det anrika Wijkska huset (anno 1853) på Lilla torget 1 i centrala Göteborg. På menyn hittar du klassiker som skaldjursplatå, piggvar och rödtunga. Här kan du välja mellan tre olika menypaket med tillhörande vinförslag eller vad som faller dig i smaken från à la carte-menyn.

Göteborgs Operan Credit: Ingmar Jernberg/Göteborgsoperan

Se en föreställning du sent glömmer

En kort promenad från ovan nämnda restaurang tar dig till Göteborgsoperan. Här kan du njuta av föreställningar av alla slag, som musikaler, konserter, dans och förstås opera. Här finns också en uppskattad restaurang, en operabar och café om du hellre önskar hålla dig i huset under föreställningskvällen. Se aktuella föreställningar här.

Upplev konst i världsklass

Mitt på Götaplatsen, längst upp på Avenyn, ligger Göteborgs Konstmuseum, som är ett av Sveriges främsta museum för nordisk konst från sekelskiftet. I samlingen finns även internationell konst i världsklass, och omfattar konst från 1400-talet och fram till nutid från både USA och Europa. Museet har även en av de främsta samlingarna med nordiska kolorister, däribland Göteborgskoloristerna. Se aktuella utställningar här.

Magasinsgatan

Shoppa i centrala Göteborg

Shoppingutbudet i centrala Göteborg är stort, och här finns butiker för alla smaker. På hörnet vid Kungsgatan 27 hittar du till exempel Ströms som säljer klassiskt herr- och dammode, och några gator därifrån finner du exklusiv inredning signerat Artilleriet på Magasinsgatan 19. I det ikoniska varuhuset Nordiska Kompaniet, som ligger på Östra Hamngatan 42, hittar du allt för garderoben, köket och badrumsskåpet. Fler shoppingtips i centrum hittar du i våra guider till Innerstaden och kvarteret runt Magasingsgatan.

Michelinmat i vackra Vasastaden

Önskar du att äta middag efter shoppingen eller museibesöket hittar du Restaurang 28+ i Vasastaden. Restaurangen, som ligger på Götabergsgatan 28, har belönats med en stjärna i Guide Michelin i hela 32 år i rad. Här kan du räkna med vita dukar, förstklassig service och en mat- och vinupplevelse utöver det vanliga. Alla Göteborgs stjärnbelönade restauranger hittar du här: Michelin-restauranger i Göteborg.

Stolar, Röhsska museet. Credit: Carl Ander, Röhsska museet

Upptäck design- och modehistoria

Är du design- och modeintresserad är ett besök på Röhsska museet ett måste. Museets samling innefattar cirka 50 000 föremål, främst från Sverige och Europa. Samlingen består även av grekiska och romerska antikviteter samt material från Kina och Japan. Se aktuella utställningar här.

Bo på ett av Sveriges äldsta hotell

I en pampig och välbevarad byggnaden vid Drottningtorget, alldeles intill Göteborgs Centralstation, finner du Hôtel Eggers. Här har hotellverksamhet bedrivits sedan byggnaden uppfördes 1859, och hotellet fick sitt nuvarande namn redan 1894. Hotellet är en bra utgångspunkt för dig som önskar att upptäcka Göteborg till fots eller genom kollektivtrafiken, då en stor knytpunkt med spårvagnar och bussar ligger strax utanför dörren.

Gunga med till svensk och internationell jazz

Unity Jazz, som du hittar på Kyrkogatan 13 i centrala Göteborg, kan du njuta av livemusik från både svenska och internationella jazzmusiker. Jazzklubben har förstås även en restaurang som serverar både enkla och lite mer tunga rätter. Se aktuellt program här.

M/S Trubaduren i skärgården. Credit: Ludvig Wallin

Upplev Göteborgs skärgård

Längtar du efter frisk havsluft och magisk natur är ett besök i Göteborgs skärgård något för dig. Här finns över 20 öar, alla med sin egen charm, som oavsett årstid erbjuder något att upptäcka. Strosa längs pittoreska gränder, njut av den lokala maten och upplev vackra naturreservat. Även färjeresan ut är något att se fram emot! Läs mer i guiden nedan.

Göteborgs Konserthus

Att se en bra och vacker konsert är en upplevelse man sent glömmer. I funkispärlan på Götaplatsen har besökare trollbundits av musik sedan 1935, och vill man njuta av den vackra omgivningen innan konserten kan man med fördel slå sig ner vid någon av barerna eller vid husets restaurang. Se aktuellt program här.