Föreställningsfoto från Bröderna Mozart. Foto: Mats Bäcker Credit: Föreställningsfoto från Bröderna Mozart. Foto: Mats Bäcker

Bröderna Mozart på Folkteatern

På Folkteatern görs Bröderna Mozart, Suzanne Ostens guldbaggebelönade film från 1986, om till teaterföreställning. Filmen, och numera föreställningen, handlar om en regissörs kaosartade väg fram till premiär. Läs mer här.

Nuckan på Folkteatern

I Nina Habers regi har Malin Lindroths uppmärksammade roman Nuckan blivit en teaterföreställning på Folkteatern. Här utforskas den ständigt bortvalda kvinnans position och den ovalda ensamheten. Läs mer här.

Karin de Frumerie. Foto: Aorta

Hamlet på Göteborgs Stadsteater

Med djup kärlek till Shakespeare regisserar Kristina Hagström-Ståhl pjäsernas pjäs i en musikaliskt driven nyöversättning. En uppsättning som vill överskrida historiens gränser och samtidigt fånga vårt eget ögonblick i tiden.

Anna Vnuk är bastarden på Göteborgs Stadsteater

Anna Vnuk känner inte sin pappa. Det har hon aldrig gjort. Helt ärligt är hon en oönskad gäst i hans liv. Efter 49 år av undvikande så är det nu dags – hon ska försöka göra upp med någon som inte är där. Det är en epok som ska gå i graven och vi ska säga hejdå till skammen av att ha blivit bortvald. Men det behövs vittnen, människor att dela ceremonin med.

Wicked. Foto: Lennart Sjöberg

Wicked på GöteborgsOperan

Musikalen Wicked berättar historien om vad som hände i landet Oz innan Dorothy kom dit (i den klassiska filmen Trollkarlen från Oz), ur de båda häxornas perspektiv. Hur de omaka vännerna Elphaba och Galinda fann varandra, blev till den onda respektive den goda häxan och lyckades besegra den elake trollkarlens tyranni. Det är en historia om utanförskap, mod och kärlek, berättad med magi, fantasi och fantastisk musik. Flera av låtarna, bland annat ”Defying gravity”, har blivit stora hits.

Vaults of heaven på GöteborgsOperan

GöteborgsOperans Danskompani involverar två populärkulturella fenomen: koreograferna Yoann Bourgeois och Emma Portner. De arbetar med artister som Pink och Harry Styles, framträder på unika arenor som Louvren och Guggenheimmuseet och anlitas av världens absolut ledande varumärken. Med varsitt nytt verk i Vaults of heaven förenas de kring naturkrafter och flödande kämpaglöd.

Svansjön. Foto: Carl Thorborg

Svansjön på GöteborgsOperan

Baletternas balett i legendarisk koreografi signerad Rudolf Nurejev. Efter hans två tidigare versioner av Svansjön räknas Nurejevs uppsättning på L’Opéra de Paris 1984 som hans definitiva och slutgiltiga, med svensk premiär på Kungliga Operan 2021. Nu kommer chansen att se den på GöteborgsOperan – en klassisk balettsaga om kampen mellan ont och gott, där kärleken till slut segrar över mörkret, ackompanjerat av Tjajkovskijs älskade musik framförd av GöteborgsOperans Orkester.

Familjekonsert: A Fragile Hope på Göteborgs Konserthus

Följ med Göteborgs Symfoniker ner under ytan och sväva i vackra landskap. Unika filmprojektioner av Joakim Odelberg i regi av Andrea Östlund och nyskriven musik fyller Stora salen på Göteborgs Konserthus i en späckad konsert. En upplevelse som föder tankar om jorden, vår natur och våra djur hos både barn och vuxen.

Rabbit Hole på Teater Trixter

Rabbit Hole är en dramakomedi om relationer vi kämpar för och handlar om Rebecka och Joel som har det tufft i relationen och försöker hitta tillbaka till kärleken, intimiteten och teamet de en gång var. Att Rebeckas syster hamnar i barslagsmål och är gravid, att deras mamma ständigt ger välmenande råd i precis allt, gör inte livet lättare för Rebecka. Joel söker sig allt längre utanför husets väggar i sin jakt på någon som kan bekräfta honom.

Ännu fler kulturevenemang hittar du i vår evenemangskalender!