Göteborgs genuinaste krogkvarter?

Restaurangerna runt Kvillebäcken kanske inte har den tjusigaste inredningen, men här serveras genuin mat som du inte hittar någon annastans i stan.

Kvilles egen vietnames Duy-Tan lagade phở långt innan det blev en trendig innerstadsgrej. Rejäla portioner rykande varm risnudelsoppa med krispiga böngroddar och het chili, frasiga vårrullar och annan vietnamesisk husmanskost till minst sagt överkomliga priser.

Burek, sirnica och kifle av äkta Balkan-kvalitet hittar du på Leilas bageri på Herkulesgatan. Burek är en paj som fylls med ost, spenat, köttfärs eller potatis och äts tillsammans med yoghurt, och Leilas är faktiskt det enda stället i Göteborg som erbjuder denna specialitet.

På Falafel Alsham i norra Kville lagar Ahmed Thabet mat som är lika god att äta som den är vacker att se på. Gyllene falafel och grillat av olika slag serveras med krämig hoummus, baba ganoush, persilja och citron.

Bosniska cevap-haket Salko är ytterligare guldkorn värda ett besök.

Alkemisten

Det nya Kville

Kvillebäcken är ett av de områden där det byggs mest i Göteborg, och såväl restauranger som butiker ploppar upp i en strid ström. I Kville Saluhall, som stod klar 2013 och nominerades till det prestigefulla Kasper Salin-priset för sin arkitektur, hittar du allt från blommor, grönsaker och lokala delikatesser till restauranger som Ceviche Taste of Peru och Food Lab by Tildas.

Kville Saluhall

I takt med att fler upptäcker Kville ökar utbudet av lite trendigare ställen – kaffekonst på Alkemisten, burgarhaket Barley’s Food Factory och Ölstugan Tullen. I den charmiga secondhandbutiken Kvillehyllan blandas retroporslin med vintagekläder, och kulturkaféet Llama Lloyd säljer nyrostat finkaffe och lokala prints.

Credit: Peter Kvarnström

Även i Frihamnen, några minuters promenad ner mot Göta älv, händer det mycket. I Göteborgs nya vardagsrum, Jubileumsparken, har man bland annat anlagt ett offentligt friluftsbad och byggt en spektakulär bastu av återvunnet material. En annan attraktion här är Utflyktslekplatsen, omgiven av grönska och med ett brett utbud av lekmöjligheter. Lekskulpturer att klättra, balansera, gunga och rutscha på är bara några av de mer dynamiska aktiviteterna du kan hitta här. Dessutom erbjuder denna lekplats också aktiviteter för att väcka de fem sinnena, såsom ljudskulpturer, sand- och vattenlek.