I Majorna finns det gott om saker att se, göra och uppleva. Det är en stor stadsdel som bland annat innefattar områden som Stigberget där det finns mängder av konsertställen och restauranger och kulturhistoriska Klippan vid Älsvborgsbrons brofäste.

Landshövdingehus i området Kungsladugård i Majorna.
Landshövdingehus i området Kungsladugård i Majorna. Credit: Emma Backman/Göteborg & Co

Ta del av Majornas rika utbud genom att titta in i någon av de många spännande butikerna, slå dig ner på en restaurang eller kafé, eller strosa runt i de klassiska Göteborgskvarteren – här finns det största beståndet av bevarade landshövdingehus – och upptäck den levande stadsdelen.

På insidan av Fabriken.
Fabriken säljer noga utvald vintageinredning från 1900 och framtå.

Handla lokalt och second hand

Majorna har ett stort utbud av butiker med second hand och vintage. Mellan spårvagnshållplatserna Stigbergstorget och Majvallen ligger flera butiker på rad: Patinaverket med fokus på retro inredning och prylar och Lilla Patinaverket med kläder och accessoarer, GBG Deco med utvald design och klassiska vintage-möbler, Porslinspojken som säljer skandinavisk porslin, keramik och glas och Fabriken som har noga utvald second hand i form av möbler och inredningsartiklar från 1900 och framåt.

Skivor i backar i skivaffär
Credit: Frida Winter

Runt Mariaplan finns också flera butiker med second hand och vintage, både Välkommen åter och Majornas saker från förr har en stor omsättning av utvald inredning och möbler (så det är värt besväret att kolla in ofta). Skivhallen Majorna är vinylskivbutik med ett brett utbud av sällsynta- och klassiska album. Den lilla butiken Hos oss säljer ett noga kurerat urval av inredning, kläder, möbler och belysning och Dukat bord på Kungsladugårdsgatan, som också är av det mindre slaget, är en butik med ett personligt urval av glas, porslin, inredning och matlagningsprylar.

Alla butikerna drivs småskaligt, och har ibland oregelbundna öppettider så kolla upp detta innan du beger dig.

Utsidan av bageriet Cum Pane.
Hantverksbröd i surdegsform på Cum Pane, ett populärt kafé och bageri.

Kvartersfik och surdegsbullar

Fika är en självklar del av en dag på stan i Göteborg, så även i Majorna. Här finns bland annat ekologiska bakverkstaden Cum Pane, vars surdegskreationer lär falla även den kräsnaste fikaälskaren i smaken. Här kan du både köpa med dig bröd och bullar, eller slå dig ner för en fikastund. En liten bit bort på Mariagatan ligger kafét Matería som har en stor och solig uteservering där du kan avnjuta specialkaffe, hälsosam fika och enklare lunchrätter.

Kafé Gapet är ett populärt frukost- och lunchställe för Majornaborna.

Runt hörnet nerför Älvsborgsgatan hittar du trendiga och mysiga Kafé Gapet som har vegetarisk och säsongsbaserad fika på menyn. Traskar du gatan ner mot älven ligger kaféet Me and the Goat i samma lokaler som den urbana handelsträdgården Växtverket. Me and the goat har helgöppet och serverar då bland annat en överdådig frukostbuffé

Bardisk och matsal på restaurangen Robb i Majorna i Göteborg.
Kvartersrestaurangen Robb serverar napolitansk pizza och naturvin. Credit: Nikos Plegas

Italienskt, tapas, pizza och street food

Området runt Mariaplan i Majorna får fler och fler spännande restauranger, och är väl värt ett besök om du är ute efter en matupplevelse. Det senaste tillskottet är restaurangen Robb, som serverar napolitansk pizza och ett spännande urval av naturviner. Den prisbelönta italienska restaurangen Enoteca Maglia med sin intilliggande vinbar Vini e liquori är en av de lokala favoriterna. Sugen på tapas och naturvin? Då styr du stegen mot Tapasbaren längre bort på Mariagatan.

Hasselsson serverar fisk och skaldjur i sin alldeles egna street food-tappning.

Hasselsson är en populär restaurang som serverar fisk och skaldjur i street food-form – tänk fish n’ chips och blåmusslor med parmesantäckta pommes. Lite längre upp på Mariagatan huserar tacokiosken Hermanos med ett utbud av olika tacos, “dirty fries” och mexikanska rätter. Paradiset Mariaplan är en avknoppning från Paradiset på Saltholmen, och även här hittar du goda pizzor och smårätter.

Luckans fisk i Majorna är både en fiskbutik och lunchrestaurang.

Handla fisk och delikatesser

Vid Mariaplan ligger också Luckans fisk & skaldjur som är en kombinerad lunchrestaurang och fisk- och skaldjursaffär. Mitt emot ligger gårdsbutiken Gudagott, som har närproducerade charkprodukter och ostar. Saluhallen Majorna är en liten och charmig delikatessbutik med det mesta till helgmyset: hantverkschips, spännande drycker, ost och choklad.

Kafferosteri och hantverksbryggeri

Beger du dig en liten bit västerut till Sandarna hittar du det lokala kafferosteriet Gringo, som har en butik och kaffebar på Varholmsgatan 12. Här finns deras sortiment av hantverkskaffe och du kan delta i gratis kaffeprovningar. Det är öppet vardagar dagtid och vissa lördagar, se hemsidan.

På samma gata ligger hantverksbryggeriet Beerblioteks tap room. Beerbliotek brygger de flesta av sina öl endast en gång, och är upp i flera hundra numrerade sorter. Deras tap room har öppet fredagar och lördagar och hundar är välkomna!.

Till sist, ingen guide till Majorna är komplett utan att nämna den ikoniska Korv kiosk och plaskdammen “Plaskis”. Korv kiosk är mycket populär – både för sin klassiska kioskmat och för sin välfotograferade särskrivna skylt. Skylten blåste sönder under en storm 2022, men återställdes med ett ännu större mellanrum mellan “korv” och “kiosk”.

Credit: Beatrice Törnros

Den snart 100-åriga plaskdammen “Plaskis” heter egentligen Älvsborgsdammen och är en populär badanläggning vid Mariaplan. Dammen är fylld med vatten 10-12 veckor per år, ungefär samtidigt som sommarlovet. Övrig tid används den som skatepark för barn, unga och vuxna.