– Hjärtligt välkomna! Nu ska jag ta er med på en resa högt ovanför regnbågen! Är ni redo?

En rosaklädd Pierre Edström visar oss in i en fluffig flygplanskabin och bjuder på “bubbel” i stora glas och sovmasker med texten “Wake me for donuts”. Skor och väskor har vi lämnat i entrén och det enda vi har med oss är var sin mobiltelefon, för att kunna dokumentera livet ovanför regnbågen. Scenariot är inte helt olikt en bröllopsresa och det tar några minuter innan min vän och jag slappnar av i den nya miljön. Glad popmusik med cirkusvibbar strömmar ur högtalarna och vi tittar oss förväntansfullt och lite oroligt omkring.

– Här finns inget att vara rädda för, luta er bara tillbaka och njut! Ska jag ta en bild på er?

När vi anländer till destinationen visar reseguiden Pierre vidare in i lokalerna. En jalusiport i metall öppnas med ett knarrande ljud, stroboskoplamporna blixtrar, tempot i musiken skruvas upp och vi kliver in i en färgsprakande värld målad i regnbågens alla färger.

Längs en gång finns fotobås i olika nyanser av rött, rosa, gult, grönt, orange, lila, blått … med kläder, peruker och accessoarer som matchar bakgrunden. En kavalkad av flamingor, disco-sjöjungfrur, cyber-utomjordingar och pastelliga voodoo-häxor möter oss – allt utformat för att fotas, filmas och delas. Vi försöker sortera alla intryck och bestämmer oss för att börja i det turkosa sjöhästrummet.

– Selfiemuseet, eller upplevelseportalen som vi föredrar att kalla den, bygger på två viktiga insikter, berättar Pierre, som då och då går ur reseledarkaraktären för att berätta Milajkis historia. För det första: vi lever i en upplevelseekonomi. Vi går mer och mer bort från att konsumera saker, vilket inte är så hållbart, till att konsumera upplevelser. Och för det andra: vi lever i en skaparekonomi. Makten ligger inte längre hos stora mediehus utan hos dig och mig, hos bloggare, vloggare och influencers. Alla kan vara med och bygga vår gemensamma berättelse och vi vill ge människor utrymme till det.

Angelina och Pierre Edström träffades i Miami när de båda var där för att plugga mode och design. Tillsammans skapade de varumärket Milajki, som med färgstarka kläder, smycken och accessoarer gjort succé på catwalks och modeveckor över hela världen.

– Våra grejer har alltid stuckit ut från mängden. Tänk dig en blandning av Hello Kitty och Louis Vuitton!

Men de ville göra något ännu större med Milajkis fantasivärld och med inspiration från upplevelsemuseer i Japan och USA växte idén om ett selfiemuseum, eller en upplevelseportal, fram. Pierre berättar att det är Angelina som är den kreativa hjärnan bakom utformningen och scenografin byggde de upp tillsammans under tre månader. Snickrade, målade väggar, hängde upp 3D-printade dekorationer, sydde tyllkjolar och skapade sirligt utsmyckade hattar. Drömde fram berättelser och karaktärer och lät dem bli verklighet. Och det som var tänkt som en pop-up under några månader firar nu snart ett år i lokalen på Korsgatan.

– Vi tog hit styrelsen för fastighetsbolaget på besök och de tror verkligen på det vi skapat här. Människor behöver något roligt att göra, speciellt nu under pandemin, och vissa reser till och med hit enbart för att besöka oss! Dessutom känns det fint att göra någonting av innerstadens tomma butikslokaler.

Vid det här laget har vi upplevelseturister blivit varma i kläderna. Vi har valt en ceriserosa och en orange outfit och tagit oss ut från de mindre fotobåsen, genom ett bollhav, fram till en rad tvättmaskiner (rosa såklart!) med fluffiga lamadjur och en neonskylt med texten “LaundrOH!mat”. Pierre fotar entusiastiskt.

– Det som är kul med det här är att det funkar för alla åldrar, berättar han. Vi har haft allt från barnkalas till möhippor, företags-kickoffer och nyligen en 78-årsfest. Ofta är folk lite blyga i början och knuffar fram barnen, men när de vuxna väl vågar testa själva så älskar de det!

Förutom ett standardbesök går det även att boka in skräddarsydda upplevelser på Milajki Style FactOH!ry, med tillägg som styling i VIP-sektionen, makeupartist och fotograf. Det går även bra att bara besöka glassbaren i entrén, som bjuder på ett glittrande utbud av mjukglass och milkshakes i form av magiska enhörningar.

Milajki Style FactOH!ry Selfie Pop-up Museum hittar du för tillfället i Femman i varuhuset Nordstan 27 okt-29 jan 2023. Inträdet kostar från 299 kr och ger dig tillgång till museet i en timme, inklusive peruker, hattar, kläder och accessoarer. Tidsbokning och biljetter hittar du på milajki.com.