Mer information om Mountainbike kring Göteborg hittar du på Calazo Förlags hemsida.

Intervju med Anders Sandberg

Först och främst: varför ska man åka till Göteborg för att cykla mountainbike?

– Göteborg har något för alla. Allt från teknisk stigcykling bland rötter och stenar till fina fika-utflykter med vackra vyer. Med cykel från centralstationen är du i Ängårdbergen på 25 minuter och kan avsluta med en after-bike vid botaniska trädgården eller på Linnegatan.

Cykling på Änggårdsberget

Hur skulle ni beskriva cyklingen kring Göteborg? Hur skiljer den sig från andra platser?

– Den kuperade terrängen och Göteborgs många friluftsintresserade gör att det finns gott om vältrampade stigar med oändliga kombinationsmöjligheter. Fina barrskogspartier varvas med granithällar och det finns alltid en ny variant att utforska.

Vilken typ av cykel och annan utrustning är lämplig att ha med sig?

– Smaken är som baken. Personligen gillar jag fulldämpade lite mer allmountainorienterade cyklar med lite flackare gaffelvinkel. Det gör att du får ökad kontroll och du kan ladda på lite mera utför. Andra föredrar hardtails som ger rappare acceleration och kvickare vändningar. Annars är tipset att alltid ha med sig ett reparationskit med bland annat slang och kedjelänk och så en peng till fika förstås.

Cykling runt Delsjön

Anders bästa tips inför en mountainbike-resa till Göteborg

Var hittar jag som nybörjare bästa rundan?

– Änggårdsbergen har en fin grusslinga som går att variera med mer eller mindre lättrampade stigar.

Var hittar jag som avancerad cyklist en riktigt bra, teknisk runda?

– I Delsjöområdet hittar du Getryggen som är en av Göteborgs klassiker. Här varvas hällar, rötter och stenpartier med fina utförslöpor.

Var hittar jag som gillar hög fart en bra runda?

– En av mina favoriter utför är den omväxlande hällcyklingen vid Paradiset (ja det heter faktiskt så). Turen vid Ugglemossen i Delsjöområdet bjuder på utmärkta hällar, långa spänger och en avslutning med knixiga stenpartier innan man kommer ner till Bertilssons stuga. I Ale finns även Ale bike park med liftburen down-hill.