Vad tycker du beskriver Musikens Hus själ?

– Vi håller kvar i den tanken som vi hade från start, att det ska vara ett hus för alla. Vi är musiker från början som själva varit ute och spelat och vi ville ha ett hus där det fanns flera olika genrer. Tanken är att man ska kunna möta olika typer av musikuttryck inom en sorts ram, oavsett om du är 10 eller 100 år. Vi står med en fot i jorden och en i himlen, där vi skapar både verkstad i huset och har visioner om ett bra Göteborg – för alla, säger Erik Ridderstolpe.

Erik Ridderstolpe vill att flera olika genrer ska rymmas hos Musikens Hus. Credit: Jonas Larsson

– Vi arbetar mycket med hållbarhet, där vi vill ha ett hållbarhetstänk genom hela vår arena. Exempelvis så arbetar vi med att maten ska vara närodlad, ekologisk och kravmärkt, där vi också har ett eget samodlingsprojekt ute på gården. Vi har även en relativt stor anläggning med solpaneler, vilket gör att vi är mikroproducenter för vår egen energi.

– Vi är värdebaserade och vi vill göra något mer än att bara ha fräcka arrangemang eller tjäna pengar. Vi är väldigt lättpåverkade av att få en komplimang som “vilket fint ställe det är”, en sådan komplimang räcker ganska långt faktiskt. Det är det vi försöker hålla kvar vid. Det ska vara en personlighet och en positiv energi i huset där man ska känna sig välkommen oavsett om man vill komma hit och ta en kaffe eller spela lite kort. Vi vill driva en verksamhet som skapar ett bra Göteborg, både kulturellt och hållbart – det här är ett hus att trivas i.

Det ska vara en positiv energi i huset där alla är välkomna. Credit: Jonas Larsson

Hur skulle du beskriva en perfekt kväll?

– Känslan av en perfekt kväll är när man känner att alla trivs och man får direkt feedback på det. Jag brukar känna mig som en “ridåräv”, där jag går bakom och ser till så att allting funkar. Det börjar redan på eftermiddagen när vi öppnat för artisterna, kokat kaffe och fått en god relation till dem. Efter det så står man sist på kvällen vid 02 och hjälper garderobspersonalen att hänga ut jackor. Då får man det där mottagandet “gud vad trevligt, vilken kväll det har varit!”. När vi får många sådana kommentarer, det tycker jag är en perfekt kväll.

Många positiva kommentarer ger känslan av en perfekt kväll. Credit: Jonas Larsson

Vad kännetecknar musiklivet i Majorna?

– Majorna har ju alltid haft och har fortfarande ett rykte om att det är många som tar sig hit för att de är intresserade av kultur och hållbarhetsarbete. Bara här runt omkring Stigberget och bort till Mariaplan så etableras det väldigt många nya aktörer och det kommer hända mycket de kommande 5 åren. Det är spännande. Något som också är kul är att de flesta som öppnar nya ställen här, oavsett vad det är för verksamhet, så har man med sig ett musiktänk. Det kommer liksom på köpet när man arbetar i Majorna med publika lokaler. Just därför att jag tror att majornaborna gillar att kunna sitta där det är någon slags kulturell känsla.

Konserter på Musikens Hus

Hitta höstens konserter på Musikens Hus via länken här nedanför.