Vad får man om man tar bort alla tillsatser och låter vinet jäsa genom den naturliga jästen som finns på druvskalen? Svaret är förstås naturvin. Idén är att den mänskliga påverkan och manipulationen ska vara så liten som möjligt. Då får man ett levande vin där jorden som druvorna odlats spelar roll snarare än vilket fat vinet lagrats i som ofta gäller för konventionella viner. Så var kan du njuta av dessa viner i Göteborg? Svaret följer nedan.

Angeli och Bar La Lune

Bar La Lune & Angeli

Vinbaren och restaurangen Bar La Lune, som med tiden blivit mer restaurang med sittande gäster, är ett absolut måste om du vill uppleva naturvin i kombination med riktigt bra mat, i en miljö som andas dekadens och Paris. Bakom restaurangen, som bara har bordsbokning, står den välrenommerade sommelieren och krögaren Oskar Ahlvin, som även har öppnat systerbaren Angeli alldeles intill. Idén bakom vinbaren Angeli, som istället håller sina bord obokade, är den tanken man först hade med Bar La Lune, det vill säga att man ska kunna droppa in, sätta sig i baren och käka något lätt och njuta av riktigt bra viner utan att behöva boka bord. Här kan du istället räkna med en 70-talsosande italiensk discomiljö i en härlig symbios med bra naturviner.

Folk

Folkteaterns egen bar och restaurang Folk var tidigt med i svängen när det gäller naturvin. I samband med att naturvinet började dyka upp på diverse stjärnkrogar i Köpenhamn började man servera vinet här, i en tid när de allra flesta göteborgare trodde att naturvin bara var ännu en ekoprodukt. Idag hittar du fortfarande de mest intressanta naturvinsproducenterna här, dessutom i en härligt stimmig miljö alldeles intill Järntorget.

Natur

På restaurang Natur, som du hittar på Geijersgatan i Vasastan, fokuserar man på allt som naturen helt enkelt har att erbjuda. Fokus ligger på grönsakerna, och förstås även på naturvinet.

Björk och Bambu

Bakom en grön dörr i Linnéstan möter svenska smaker asiatiska tekniker. På Björk och Bambu bjuds du på en fantastisk mat- och vinupplevelse i form av en avsmakningsmeny med säsongsbetonade och lokalt odlade råvaror. Givetvis i kombination med väl utvalda dryckesparningar.

Bulot Credit: Happy Visuals/Göteborg & Co

Bulot

Med grundarnas samlade erfarenhet från bland annat Upper House, Spritmuseum och La Gazetta i Paris kan du här lugnt och stilla räkna med att du får mat och vin på absolut högsta nivå. Restaurangen har även en mindre systerkrog, Bar Bulot, som du hittar i Saluhallen. På båda restaurangerna kan du dricka naturvinerna alla pratar om.

Oizo

När du vill ha någonting enkelt, fast mat och vin på en hög nivå, ska du besöka Oizo som du hittar i Kålltorp. Här serveras pizza i kombination med naturvin från några av de mest eftertraktade producenterna. För dig som också vill prova lokalt bryggda öler finns även det i sortimentet.

Vinarium

I samma område som restaurangen ovan hittar du vinbaren Vinarium. Även om de beskriver sig som en bar finns här även god mat som på ett snyggt sätt kombineras med noga utvalda naturviner. Menyn är säsongsbaserad och vinerna kommer från hela världen.

Bang

I gränslandet mellan Majorna, Masthugget och Linnéstan hittar du Bang på Oskarsgatan 9. Från början huserade restaurangen i en lokal på Bangatan i Majorna (därav namnet) men eftersom de växte ur lokalen fick de flytta till en lokal i Amerikahuset. Här kan du räkna med en spontan och stökig stämning med vällagad och innovativ mat. Självklart hittar du även här naturviner.

Diket i Majorna.

Diket

Har du någonsin hört om en vinpub? Det är i alla fall vad Diket i Majorna är. Här kan du dricka vin på tapp och äta god mat. På Diket byggs inga menyer baserat på land eller en speciell typ av mat. Istället utgår kockarna ifrån allt det som de själva tycker är spännande. Föredrar du hellre naturvin på flaska finns självklart även det.

Bar Minimal

Pizza, mjukglass och naturvin är en riktigt bra kombo. På Bar Minimal kan du räkna med skön stämning i en intim miljö, och förutom pizza och mjukglass serveras också utvalda förrätter. Sortimentet av naturvin är stort och flaskor pryder i stort sett lokalens alla hörn.

Tapasbaren

Med en konstant växlande meny och härliga mat- och vinkombinationer är Tapasbaren alltid en kvartersfavorit för alla som bor i Majorna (och även för dem som inte gör det). Här käkar du spansk tapas, dricker naturvin och njuter av att antingen sitta inomhus eller i den inglasade uteserveringen.

Tolv Vinbar

Mode- och lifestylebutiken Vallgatan 12 har utökat sin verksamhet med den egna vinbaren Tolv Vinbar. Här finner du ett stort utbud av naturviner, temakvällar med olika vinproducenter och säsongsvarierad mat som hämtar inspiration från det skandinaviska köket med rätter från Europa och Sverige.

Noot Nordik Kitchen

Restaurangen Noot Nordik Kitchen beskriver sig som lite nordiskt, lite modernt, mycket smak. Här kan du räkna med oväntade, men spännande, smakkombinationer, stökiga naturviner och en härlig stämning. Du hittar restaurangen på Östra Larmgatan 4.

Salongen på Skeppet Gbg

I den ikoniska sjömanskyrkan på Stigbergstorget i Majorna huserar Skeppet Gbg och restaurang Salongen. Menyn är inspirerad av det Palestinska köket och är under ständig förvandling. Den är alltid vegetarisk, och de arbetar så mycket de kan med ekologiska råvaror. Här hittar du även förstås ett roligt urval av spännande naturviner.

Har vi missat ditt favoritställe? Tipsa oss gärna på redaktionen@goteborg.com