I nordöstra Göteborg har det bott människor sedan medeltiden, och numera är området ett omtyckt besöksmål såväl för sin vackra natur, som för sitt gastronomiska utbud och olika kulturella aktiviteter. Spårvagnen tar dig från centralstationen till Angered på 20 minuter, till Kortedala på 15 och Bergsjön på 25.

Credit: Happy Visuals / Göteborg & Co

Paddla och vandra i storslagna miljöer

Vättlefjälls naturreservat är ett av Göteborgs största naturområden. Här kan du hyra kajak och paddla ut på någon av de många sjöarna, eller gå på svampjakt i de vackra löv- och barrskogarna. Att glida fram genom smala kanaler under ett tak av lummiga lövträd är en alldeles speciell upplevelse. Vill du stanna över natt finns olika vindskydd att sova i, och Vättlestugans kanotpool hyr, förutom kanoter, även ut friluftsutrustning som liggunderlag, Trangiakök och packtunnor. Ta spårvagnen till Angered centrum och sedan buss 75 till Kryddnejlikegatan. Glöm inte bekväma skor och vattenflaska!

Med människor i fokus och möten över språkgränserna arrangerar Tikitut Community-based tourism upplevelser i nordöstra Göteborg. Allt från stads- och naturvandringar och kanotutflykter i Vättlefjäll, till matupplevelser som ger dig inblick i Sveriges olika matkulturer. 

Lärjeåns dalgång är ett populärt område för rekreation. Här kan du vandra, promenera, rida eller fiska. Mitt i dalen slingrar sig Lärjeån. I nordöstra Göteborg finns Lärjeleden, en 7,5 kilometer lång naturstig. Den sträcker sig från Lärjeholm i sydväst till ett stycke bortom Angereds centrum. Här i närheten av Angereds centrum hittar du Lärjeåns Kök & Trädgårdar. Varför inte kombinera vandringen med en fika där? Du kan också enkelt komma ner till Lärjeåns dalgång därifrån och till många fina promenadslingor.

Lärjeåns dalgång på vårkanten. Foto: Peter Kvarnström Credit: Peter Kvarnström

Pilgrimsleden Göta Älv går från Masthuggskyrkan i centrum mot nordöstra Göteborg, sedan via Ale, Lilla Edet, Trollhättan och Vänersborg. Med Lödöse som historisk knutpunkt kliver du rätt in i historien. Staden Lödöse var under medeltiden en av Sveriges största städer och är dessutom Göteborgs föregångare. Leden tar dig genom natursköna platser i varierande terräng. Du passerar lokalbebyggelse, skog, hedar och fornminnen, varvat med vackra utsikter och vyer. En etapp på leden går genom Vättlefjäll. 

Bohusleden bjuder på totalt 34 mil av naturskön och omväxlande vandring. Leden sträcker sig från Lindome i söder, vid gränsen till Halland, till Strömstad i norr. Av 27 etapper går ett par via Angered och Angereds kyrka. Kyrkan väl värd ett besök, den tros vara från 1200-talet, men ingen vet säkert hur gammal den är.

Surtesjön. Foto: Lars Lanhed

Bada i sjöar och inomhus

Sugen på ett dopp? Vackra Bergsjön, som fått ge namn åt bostadsområdet, ligger mer än 100 meter över havet och är även populär att fiska i. Hit kommer du med buss 58 till Atmosfärgatan, eller spårvagn 7 eller 11 till Komettorget. En naturstig på fem kilometer binder ihop Bergsjön med Utbybergen och Fjällbo ängar, och längs stigen passerar du bland annat ett stort bronsåldersröse med utsikt över Göteborg. Vid Fjällbo ängar växer ekskog, fruktträd, nyponsnår och hagtorn i det som tidigare var beteshagar.

Surtesjön har flera badplatser. Långgrunda sandstrander är perfekta för små barn och du kan hitta egna klippor att bada från. Här hittar du grillplatser,  eller ta med en picknick-korg och sitt i skuggan av träden. En markerad led på ca 7 km låter dig promenera runt sjön och leden består mestadels av grusvägar som är enkla att gå på. Stora delar av sjön ligger inom Vättlefjälls naturreservat där du kan fiska och paddla, kanoter finns att hyra vid Vättlestugan.

Stora Mölnesjön är en lugn och grönskande plats i Rannebergen där du kan bada och promenera. Sjön har en långgrund barnvänlig strand eller från brygga och klippor. Vid stranden är det fina gräsytor för barn att leka på och här kan du grilla vid grillplatsen. 

Hammarbadet i Hammarkullen är en vacker simhall med en bassäng för både vuxna och barn. I den helt nyrenoverade simhallen kan barn lära sig simma och vuxna motionera. En växtinstallation av konstnären Maider López gör badet extra underbart. Här finns också ett ljust och rymligt gym. Badet är gratis för barn 0–5 år och för pensionärer vardagar före klockan 14.

Credit: Lars Lanhed

Närodlad mat och smaker från hela världen

Närodlat är inte bara klimatsmart, det är också en fantastisk känsla att handla ägg, ost, bär och blommor direkt från producenten. Ofta kan du dessutom ta en fika i trädgården och hälsa på djuren. Området runt Angered har gott om gårdsbutiker, bland annat Lammet och Bonden, Bergums biologiska bärodling och Agnesbergs gårdsbutik. Fler alternativ hittar du på gårdsnära.se.

Sugen på smaker från Mellanöstern? Hos föreningen Hoppet i Hammarkullen kan du beställa arabiska, irakiska, persiska och kurdiska rätter för avhämtning eller hemleverans. Föreningen startades för att ge utsatta kvinnor i förorten en möjlighet till sysselsättning och alla intäkter går direkt till kvinnan som lagat maten. Vill du veta mer? Boka in en matkulturkväll med middag, föreläsning och guidad konstrunda – eller lär dig något nytt på en av Hoppets matlagningskurser! Mer info och anmälan på hoppet.org.

Hammarkullekarnevalen med kultur från hela världen.

Mäktiga muralmålningar och massor med kultur

Kulturhuset Blå stället, i Angered, invigdes 1979 och har sedan dess spridit konst, musik, teater, film och dans till Angeredsborna och många fler. Här kan du ta del av en lång rad föreläsningar, konstutställningar, konserter, poesitävlingar, yogaklasser – och Angereds egen bokmässa. I huset finns även den populära restaurangen Kultur på burk, bibliotek, medborgarkontor och bio.

Dans, fest och musik!

Varje vår svämmar Hammarkullen över av färg, dans och musik under den årliga karnevalen som är Sveriges största. Det välfyllda programmet sträcker sig över tre dagar och rymmer dans och musik från världens alla hörn, med karnevalståget som en given höjdpunkt. En mångkulturell folkfest som måste upplevas på plats! Men även under resten av året är Hammarkullen värt ett besök. Här finns nämligen några av de gigantiska muralmålningar som kom till under gatukonstfestivalen Artscape 2016 – spana in Bredfjällsgatan 34 och 46.

Retro i massor

På Kortedala museum kan du kliva rakt in i ett 1950-talshem. Lägenheten har två rum och kök och är inredd med originalföremål, för att visa en tidstypisk bostad som den kunde se ut hemma hos en arbetar- och tjänstemannafamilj på den tiden. Ta spårvagnen mot Bergsjön/Kortedala och kliv av vid Allhelgonakyrkan. 

Om du suktar efter än mer retro ska du ge dig ut längs Retrovägen som går hela vägen från östra Göteborg till Nossebro, full med med skatter från förr: caféer, butiker och muséer som för tankarna till 1950-70-talet.

Angereds kyrka
Angereds kyrka med anor från 1200-talet.

Kyrkor med anor från 1200-talet

Bergums kyrka ligger högt omringad av mäktiga almar, askar och lindar. Efter många renoveringar under årens gång, har kyrkan återställts till interiören från 1700-talet. De vackra takmålningarna ärfrån denna tid. Ett annorlunda inslag i kyrkan är ett stort golvur från 1800-talet.

Angereds kyrka är troligen byggd på 1200-talet, dopfunten är av en typ som var vanlig då och finns bevarad. Kyrkan byggdes om under 1790-talet och de vackra målningarna är från denna tid. Lärjeåns dalgång ringlar sig alldeles utanför som erbjuder vandring och fågelskådning efter besöket i kyrkan.

Bergums fritidslantgård
En nyfiken ko på Bergums fritdslantgård. Foto: Lars Lanhed.

Aktiviteter för hela familjen

Angereds stadspark

Besök en mötesplats för alla och ett äventyr för barn på lekparken med cirkustema. I Angereds stadspark möter du grillplatser, bouleplan och utegym. På lekplatsen finns en spännande linbana, rutschkanor, klätterrep och studsmattor. Under sommaren är vattenleken igång, spring under vattenstrålar och fantasifulla duschar! Från stora gungor kan du njuta av utsikten över Lärjeåns dalgång.

Gårdstensdalen

En bit bort, i Gårdsten, hittar ni den här helt nya lekparken, med ett skyhögt klätternät och massor med annat roligt för barn och unga. Du kan spela minigolf, träna på utegym och här finns stora gräsmattor att sporta på. Blir du hungrig finns bord att äta vid och grillplats.

Gården Björsjöås Vildmark

Björsjöås är en gård med anor från 1300-talet som erbjuder övernattning och roliga aktiviteter för hela familjen. Får och höns hälsar dig välkommen. Här får du uppleva en intressant historisk miljö med många spår från hur människor levde förr i tiden, informationsskyltar berättar. Nära gården ligger Björsjön med brygga och vindskydd med grillplats. Kanoter kan hyras året runt. 

Bergums fritidslantgård

Var med om en dag på den fina lantgården och umgås med alla djur. Här kan du fritt gå omkring i den rofyllda lantliga miljön. Korna, fåren och kaninerna vill gärna bli klappade. Här lever också getter, ankor och höns. Grillplatser och ved finns. Vill du vandra i Vättlefjälls natur, kan du följa en promenadslinga.