Foto: Viktor Chu

Saga – öppnar hösten 2023

Pearly Teo, tidigare ägare till den japanska restaurangen Kuruya, och Viktor Chu, som tillsammans med sin äldre bror Alven Chu och deras familj står bakom Koizen Omakase room, står nu redo för deras kommande tillskottet till Göteborgs ständigt växande restaurangscen, Saga. Restaurangen planeras stå i blom till våren, med en meny som kommer vara en närproducerad och säsongsbetonad mix av Singapore och Sverige.

Robb

Robb är restaurangen som har tagit över Syster Marmelads gamla lokaler i Majorna. Den nya restaurangen på Mariagatan 16 har fokus på napolitansk pizza och naturvin.

hemsidan hittar du mer info och kan boka bord.

Hasselssons Macklucka

I Stora Saluhallen hittar du Hasselssons senaste tillskott Hasselssons Macklucka där rejäla mackor serveras över disk. Här står de matiga mackorna gjorda på persiskt Barbari bröd i fokus, och på menyn finns såväl vegetariska alternativ såsom deras Spicy Aubergine som Hasselssons egna tolkning av den klassiska Reuben-smörgåsen.

Tizne

På Fjärde Långgatan i Linnéstaden ligger Tizne. Här tas du som besökare med på en resa genom Mexikos rika matkultur och på menyn återfinns såväl carnitas och quesadillas som cocktails och mocktails. Vill du äta något lite enklare finns det även en barmeny som passar dig som vill kika förbi lite mer spontant.

Bar Minimal

Hos Bar Minimal hittar du en meny fylld med väl utvalda förrätter, pizzor och mjukglass med topping. Personalens stora vinintresse, och framför allt naturviner, återspeglas i deras vinutbud där vinflaskor pryder alla lokalens hörn och väggar.

Fei

Fei är en kinesisk restaurang belägen högst upp i Clarion Hotel The Pier på Hisingen. Temat för hela hotellet är mötet mellan österländsk och västerländsk kultur, vilket är tydligt i så väl restaurangens meny som inredning. Detta för att skapa en så autentisk miljö som möjligt, där kinesisk mat och kultur kan avnjutas till fullo.

Panasiatiska Kaifo är det senaste tillskottet i familjen Orrmyrs rad av Göteborgsrestauranger. Credit: Jean-Paul Bastiaans

Kaifo

Ägarna till de populära restaurangerna Bord 27, Natur, Totale, Salut Mat & Vinbar och Brasserie Lavette, har nu öppnat den panasiatiska restaurang Kaifo. Här hämtas inspiration från olika asiatiska kök, som blandas med både skandinaviska och europeiska smaker. Kaifo är beläget på Södra Vägen 24, nära till knutpunkten Korsvägen.

Gurras är Gustav Trägårdhs nya restaurang belägen på Postgatan 16 i Göteborgs äldsta kvarter.  Credit: Happy Visuals

Gurras

Den prisbelönte kocken Gustav Trägårdh har öppnat restaurangen Gurras. På Gurras serveras rätter inspirerade av streetfood från hela världen och lekfulla drinkar i en hemtrevlig lokal med mysig och rustik inredning. Restaurangen ligger på Postgatan 16 vid de pittoreska och charmiga Kronhusbodarna.

Vinbaren

Vinbaren ligger vägg i vägg med den New York-inspirerade italienska restaurangen Tavolo. På Vinbaren erbjuds spännande och högkvalitativa viner, såväl som mer avslappnade och familjära. Vinbaren har ett stort vinsortiment och en vinkällare som byggts upp av högklassiga sommelierer – en av dem har till och med vunnit pris som världens bästa sommelier!

La Belle

La Belle har – både vad gäller namn och meny – inspirerats av den franska eran La belle époque. Här har de en meny som erbjuder frukost, lunch, middag och fika. La Belle hittar du i Condecos gamla lokaler inne i varuhuset NK och ger en god anledning att avnjuta franska klassiker innan, under eller efter shoppingen.

Bikt

Bikt har en intim och stilrent inredd lokal, samt en adderad bonus i form av en härlig innergård. Både meny och atmosfär har en känsla av väst- och sydeuropeiska länder, som Spanien, Frankrike och Italien.

Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Poppels Citybryggeri

Hantverksbryggeriet Poppels i Jonsered utanför Göteborg, gör några av Sveriges mest populära ölsorter. De har en restaurang bredvid bryggeriet, och sedan 2022 har de också en restaurang och ölpub i samma hus som hotellet Scandic Göteborg Central.

Enoteca Roma

Den familjedrivna italienska vinbaren och restaurangen Enoteca Roma kom som en frisk fläkt till det lugna området Bagaregården i östra Göteborg. På den lilla men smakrika menyn står italiensk mat, med influenser från restaurangägarens hemstad Rom, i fokus.

Bodega Nord

Bodega Nord i området Linnéstaden har tagit New Yorks ikoniska sandwich/deli-kultur till Göteborg. De har även en butiksdel där råvaror och mejeriprodukter säljs. På menyn står mackorna i centrum, som består av specialtillverkat japanskt bröd med utvalda råvaror.

Brasserie Lavette

Fisk-, skaldjurs- och grillrestaurangen Brasserie Lavette har hämtat inspiration från städer som Paris och New York med sin stora året-runt-öppna uteservering och festliga atmosfär. På menyn finns bland annat skaldjur, helgrillade fiskar, tarte flambée och tournedos Rossini.

Bar Palavas

Den svensk-franska bistron Bar Palavas drivs av grundarna till det välkända kaféet Viktors Kaffe. Restaurangen har en inbjudande och familjär atmosfär och på menyn hittar man franskinspirerade rätter med svenska säsongsvarierande och lokala råvaror. Bar Palavas ligger på den alltmer populära gatan Teatergatan, ett stenkast från Avenyn.

Me and the Goat

Efter att ha tillbringat sitt första år på Spinneriet i Lindome, flyttade Me and the Goat till Majorna. Känslan av kreativiteten från Spinneriet följde med i flytten, vilket är märkbart på kaféets blommigt målade fasad och färgglada inredning. Me and the Goat erbjuder färskt nybakat och en hemtrevlig atmosfär i en av stadens mysigaste stadsdelar.

Stjärnkocksäga Bulot har västkustens råvaror i fokus, men smyger in smaker och tekniker från hela världen. Credit: Happy Visuals/Göteborg & Co

Bulot

Internationella stjärnkockarna Gabriel Melim Andersson och Emil Bjelke öppnade sin nya restaurang Bulot på Norra Hamngatan i maj 2022, vägg-i-vägg med Michelin-stjärnebelönade Bhoga. De arbetar nära med lokala producenter och odlare och hållbarhet ligger dem varmt om hjärtat.

Signum

Kocken Thomas Sjögren, som redan driver flera restauranger i regionen, har nu öppnat en ny finkrog på Hällsnäs Hotell 15 minuter utanför Göteborg. Den röda tråden i Signums meny är fisk och skaldjur med fokus på lokalproducerade ingredienser.

Ivans Pilsnerbar

Åk till Ringön där Ivans Pilsnerbar erbjuder en explosion av färger, konst, elektronisk dansmusik och hantverksöl i toppkvalitet.

Stigbergets Shangri-La är en restaurang och ölpub i regi av lokala Stigbergets bryggeri.

Stigbergets Shangri-La

I lokalen där de tidigare bryggde sitt öl, har Stigbergets Bryggeri nu öppnat restaurangen och ölpuben Stigbergets Shangri-La. Här kan du bland annat välja brett mellan Stigbergets Bryggeris alla ölsorter, men också ett flertal andra öl på gästtapp.

Moreno Pizza har intagit den gamla biografen Kaparen på Stigbergstorget i Majorna. Credit: Happy Visuals/Göteborg & Co

Moreno Pizza

I en gammal 1940-talsbiograf i trendiga stadsdelen Majorna har Moreno Pizza nu öppnat. De sägs va världens största pizzeria, med tre inbyggda vedeldade pizzaugnar, 20 pizzabagare och med plats för 350 gäster i restaurangen och 300 i baren. I restaurangens biergarten på taket finns plats för ytterligare 1 000 personer.

Ilse Grøn Krog

Ilse Grøn Krog är en vegetarisk bistro vägg i vägg med Bar Shtisel på Stigbergstorget i Majorna. Ilses meny har influenser från hela världens kök och lever efter mottot att servera “moffig” mat, certifierade naturviner och cocktails i en charmig och intim miljö.

Bar Shtisel

Bar Shtisel är en italiensk espressobar med judiska influenser, som håller öppet från tidig morgon till sen kväll. Här serveras frukost, lunch, middag, drinkar, viner och, såklart gott kaffe.

Angeli har flyttat in i lokalerna bredvid sin systervinbar Bar la Lune. Credit: Happy Visuals/Göteborg & Co

Angeli

Den lilla, men mycket populära, naturvinsbaren Bar La Lune har en efterlängtad storasyster i utrymmet bredvid. Angeli, med spanska stengolv och en bar med plattor från Etna, rymmer 28 sittande gäster och erhåller två stora vinkylar med plats för 800–900 flaskor.

Tipsa oss gärna om nya ställen, på redaktionen@goteborg.com.