I Göteborgstrakten hittar du hantverksbryggerier som bland annat Dugges Ale & Porterbryggeri, Oceanbryggeriet, Rådanäs, Göteborgs Nya Bryggeri, Beerblioteket och Stigbergets bryggeri.

Ofta syns de lokala influenserna redan på etiketten – med namn som Avenyn Ale och Poseidon Porter (Dugges) eller Glenn No.5 (Oceanbryggeriet). De senare brygger även en Ebbot Ale, uppkallad efter sångaren i Soundtrack of Our Lives.

Göteborg står också varje år värd för flera ölevenemang och l öl- och whiskymässor, bland annat Gothenburg Brewers Guild Ölfestival, GBG Beer Week, En Öl & Whiskymässa och All In Beerfest.

Även om många göteborgska ölsorter går att hitta på Systembolaget är det självklart inget som går upp emot att slå sig ner på en restaurang med en god bit mat till ölen. Här listar vi några av våra favoritställen.

Brewers Beer Bar Credit: Frida Winter

Brewers Beer Bar

Andra och Tredje Långgatan är två av Göteborgs mest populära bar- och restauranggator. På Tredje Långgatan hittar du Brewers Beer bar. En ölpub skapad av lokala göteborgsbryggare, för ölälskare från när och fjärran. Ölutbudet växlar ständigt och det finns alltid spännande nyheter att smaka. Här finns det gott om öl från Göteborgsbryggerier, men också från många andra spännande små bryggerier. Som om inte det vore nog så erbjuder man några av Göteborgs godaste surdegspizzor, med veganska alternativ.

3 Små Rum

Ett paradis för ölnörden. Under mottot ”Don’t ask for blask” serveras kvalitetsöl från så väl lokala som utländska bryggerier. Du kan dessutom smaka pubens egna olika öl. 3 Små Rum ligger bara ett stenkast från Göteborgs paradgata Avenyn. Är du hungrig erbjuder 3 Små Rum klassisk pubmat, persiska rätter och det finns flera vegetariska alternativ på menyn.

Dugges Pils

Göteborgsbryggeriet Dugges har gjort sig ett namn i ölvärlden, inte minst tack vare succén med sin suröl Tropic Thunder. Du hittar den och många andra på deras egen ölbar, Dugges Pils, ett kort humlekast från bargatan Andra långgatan.

Hagabions café och Bar Kino

Hagabions café och Bar Kino är hem till en av Göteborgs populäraste uteserveringar och lockar besökare med sin läckra, helvegetariska meny. Man driver också det lokala och populära bryggeriet Stigbergets Bryggeri och erbjuder därför alltid minst nio stycken av bryggeriets goda öl på fat.

Haket Pub

Ett av Göteborgs största ölutbud hittar du på Haket Pub, belägen nära Masthuggstorget. Den kunniga personalen guidar dig gärna rätt bland över 350 sorters olika öl. Haket har öl från de flesta av de lokala bryggerierna men också ett digert utubud spännande internationella producenter. Är du hungrig erbjuder Haket klassisk pubmat alla dagar i veckan och dessutom mat från det japanska köket onsdagar-lördagar.

O/O Bar

Här dricker du hantverksöl från ett av Göteborgs mest hypade bryggerier. Baren ligger i en liten lokal på Bangatan 22, ett stenkast från Stigbergstorget, ett spännande område som växer med flera restauranger, barer och konsertställen.

Servera lite öl på Tullen.
Ölstugan Tullen

Ölstugan Tullen

Ölstugan Tullen öppnade på Andra Långgatan 2010, namnet är en blinkning till en ölstuga med samma namn som öppnades i området i slutet av 1800-talet. Med den nya Ölstugan Tullen ville man, precis som sin förlaga, erbjuda lokal öl och husmanskost till en billig peng. Konceptet blev en succé och det finns nu sju stycken Tullar runt om i Göteborg. Tullen lockar med ett riktigt stort sortiment av svensk öl, och självklart finns de många Göteborgsbryggerierna representerade.

Ölrepubliken

Bara ett stenkast från Nordstan och Göteborgs Centralstation ligger Ölrepubliken. Stället har varit ett självklart val för ölkonnässörer och livsnjutare sedan 2009. I den stora lokalen erbjuder man utöver ohyggligt många sorters öl (runt 30 på fat och över 200 i kylen) även god mat och lite starkare drycker. Den kunniga personalen hjälper dig gärna att hitta rätt i djungeln bland kranar och flaskor.

Ölhallen 7:an  

Välkommen till Göteborgs äldsta ölhall. Här serverar man enbart öl, tack vare ett specialtillstånd från gamle landshövdingen Kjell A Mattson behöver man inte servera mat. Ölhallen grundades 1900 och är idag till stor del inredd med bevarade originalmöbler. Med sitt centrala läge alldeles intill Stora Saluhallen är Ölhallen 7:an ett populärt vattenhål för både stammisar och besökare. 

Kungstorget 7