Människor på en solig uteservering vid en gul husvägg.
Vinbaren och pizzarestaurangen Oizo på Munkebäcksgatan 30 Credit: Oizo

En hållplats bort från Redbergsplatsen tar dig till Stockholmsgatan och det landshövdingehustäta Bagaregården. Reser du några hållplatser till hittar du snart till Munkebäckstorget och hjärtat av Kålltorp. I dessa områden har nya restauranger och butiker öppnat upp med jämna mellanrum det senaste åren. I denna guide tipsar vi om allt från var du kan äta, fika och shoppa i Bagaregården och Kålltorp!

Enoteca Roma

I början av Bagaregårdens paradgata, på Stockholmsgatan 3, finner du den italienska vinbaren och restaurangen Enoteca Roma. Här har du möjlighet att besöka Rom för en stund. Den korta men genomtänkta menyn bjuder på klassiker från den italienska huvudstaden, som är kockens och tillika ägarens gamla hemstad.

Oizo

Är du sugen på pizza behöver du inte leta längre än till Munkebäcksgatan 30 i Kålltorp. Här hittar du restaurangen och vinbaren Oizo, som specialiserar sig på pizza, naturliga viner och lokalt bryggda öler. Här är det drop-in och först till kvarn, så det gäller att vara ute i god tid!

Intill

En kort promenad från ovan restaurang tar dig till restaurang Intill. De beskriver sig själva som ”Ett extra vardagsum, en plats att mötas, ett inslag i Kålltorp och en restaurang för er som bor runt omkring, i kvarteret bredvid eller långt bort”. Här kan du välja allt mellan råraka, biff tataki och hälleflundrasashimi på menyn.

Cykelfiket

På väg upp till Strömensberg, i början av Sofiagatan, kan du både laga din trasiga cykel och ta en god fika samtidigt. Under tiden som ditt hjul lagas eller bromsar fixas kan du njuta av gott kvalitetskaffe och bulle. En väldigt bra kombo, tycker vi!

Onkel Enkel

Några steg upp på Sofiagatan 6 tar dig till Onkel Enkel, en vintage och second hand-affär inriktade på inredning, porslin och fina detaljer till hemmet. Har du tur kan du fynda något riktigt unikt då butiken inte sällan erbjuder prylar signerat erkända formgivare.

Ölstugan 1892 Tullen

Gastropuben Ölstugan 1892 Tullen hittar du i många kvarter i Göteborg, och så även i Kålltorp. Här kan du njuta av god öl och husmanskost i goda vänners lag, och under våren och sommaren kan du välja att sitta utomhus på pubens stora terrass.

Lilla Sur

Hantverks- och surdegsbageriet Lilla Sur, som du hittar på Solrosgatan 11 i Kålltorp, är en av Göteborgs kanske mest eftertraktade bagerier. Här är det inte sällan kö, men misströsta inte, det går oftast snabbt och är värt väntan! Det lilla hålet i väggen har plats för en gäst åt gången, och man köper sitt bröd för att sedan lämna plats till nästa gäst. Under semmelsäsongen bakar bageriet sin välkända Kremla – en korsning mellan kanelbullen och semlan. Här kan du även köpa pizzadeg till din hemmagjorda pizza!

East Kitchen

Restaurangen East Kitchen hittar du på Munkebäcks Allé 36, och här serveras det mesta från det asiatiska köket. Lokalerna är nya och fräscha och ligger i nära anslutning till spårvagnshållplatsen Munkebäckstorget. Här kan du beställa allt mellan beef ramen, bibimbap och bao bun med anka.

Vinarium

På Munkebäcks Allé 10 ligger vinbaren och restaurangen Vinarium. Fokus är, precis som namnet antyder, på vin, men restaurangen arbetar också med att para ihop vin med mat på säsongens råvaror.

Mountainbiking i Skatås

Skatås

Som en del av Delsjöområdets naturreservat är Skatås en perfekt plats för dig som älskar att löpträna, gå långpromenader eller som bara önskar en nypa frisk luft. Här finns nämligen mängder av härliga motionsslingor, promenadstråk och vandringsleder. Bland annat ett elljusspår som sträcker sig mellan 2,5, 5 och 8 kilometer och ett terrängspår på 10 till 18 kilometer. Du hittar dessutom två styrketräningsplatser i anslutning till spåren.

SAW utställningsrum och ateljé

På Sofiagatan 6 hittar du ateljén och konstgalleriet SAW. Här kan du bland annat hitta unika och handgjorda smycken som studion står bakom. Då och då arrangeras även vernissage och konstutställningar i studions galleri. Väl värt ett besök!

Wærnet

Wærnet på Waernsgatan 1 i Bagaregården är lika delar café, inredningsbutik och showroom för Kulladal Kitchen, som har platsbyggt stora delar av cafét. Här serveras frukost, matiga smörgåsar, hantverkskaffe från Balck Coffee och hembakade kakor. Hållbarhet och kvalitet är ledorden och därför används oftast ekologiska råvaror som är i säsong.