Njut av nyfångade skaldjur och färsk fisk

Västerhavets kalla vatten gör att fisk och skaldjur smakar lite extra bra i Göteborg. Och vilken plats passar väl bättre än skärgården för att njuta av nyfångade läckerheter från havet?

Välj mellan en lång rad restauranger som Seaside på Björkö, Hamnkrogen Lotsen och Fiskeboa på Vrångö, Isbolaget på Donsö och Tullhuset och Skärgårdshotellet på Hönö.

Lär dig baka äkta Hönökaka hos Havskatten. Credit: Beatrice Törnros

Baka Hönökaka hos Havskatten

Hönökaka kanske är Västkustens mest kända bröd? Det klassiska hällbrödet har bakats och ätits av bohuslänska fiskare i generationer och sedan 1934 produceras den i större skala av Åkes, som nu öppnat Hönökakans hus i familjeföretagets ursprungliga lokaler på Hönö.

Hos Havskatten hotell och vandrarhem på Hönö kan du lära dig det klassiska hantverket och baka äkta hönökaka över öppen vedeldad bakugn. En rolig aktivitet för familjen eller kompisgänget som tar ungefär två timmar.

På Café Öbergska på Styrsö kan du fika i deras grönskande trädgård.

Fika i skärgården

Café Öbergska ligger vid färjeläget Styrsö Bratten på Styrsö, och bjuder in till somrigt häng i sin grönskande trädgård där du kan njuta av mat, fika och svalkande drycker. I kaféet finns en gårdsbutik där öborna fyller den “lokala hyllan” med allt från hantverk till säsongens råvaror.

På grannön Donsö ligger Popsicle, där du hittar hemgjord glass, hembakat fikabröd och havsutsikt. Popsicle satsar också på att gynna den “blå maten” – framtidens hållbara mat från havet, med både fika och bröd med tång och strandväxter och bokningsbara aktiviteter som guidad tångskördning.

Hästens badplats på Hönö är en av många härliga badplatser i Göteborgs skärgård. Credit: Steampipe Production Studio

Njut av salta bad och soliga klippor

Göteborgs skärgård bjuder på nästan oändliga möjligheter till bad – oavsett vilken ö du befinner dig på är det aldrig långt till klippor, stränder och vikar.

I den södra delen av skärgården hittar du guldkorn som Vrångös barnvänliga långgrunda sandstrand, Utterviksbadet med en egen liten holme på Styrsö och rymliga Ramsdalsbadet på Brännö.

På de norra öarna finns Hästens badplats på promenadavstånd från Hönö Klåva, populära Hjälviks badplats med volleybollplan och ramp på Öckerö och Viviks badplats med trampolin och hopptorn på Fotö.

Lär dig mer om djur och natur

Walkers naturturer erbjuder allt från guidade vandringar och kajakturer, till fågelskådning, skogsbad och gökotta i Göteborgs skärgård. Hållbarhet är viktigt för Walkers, som vill att fler ska lära känna – och därmed börja bry sig om – naturen. Maten är så långt det går närproducerad, vegetarisk och fairtrade och en soppåse för att plocka skräp följer alltid med på de olika utfärderna.

Vill du utforska det havsnära naturlivet på egen hand finns det flera aktörer som hyr ut kajaker, till exempel Kajkanten på Vrångö, Styrsö Kajak, Donsö Havskajak och Björkö kajak & äventyr.

Se skärgården till fots

Vandringssugen? Göteborgs Skärgårdsled är nästan 3 mil lång och sträcker sig över fyra öar i den norra delen av Göteborgs skärgård, från Hälsö till Fotö. Start- och slutpunkterna ligger vid hållplatserna för bussarna 290 och 291. Tänk på att vissa sträckor går i svårtillgänglig terräng, som inte passar för barnvagnar och liknande.

Rörö, Vrångö, Styrsö och Galterö är andra öar som passar bra för en vandringstur. Glöm inte att packa ner ordentligt med vatten i ryggsäcken, välj bekväma skor och följ friluftslivets gyllene regel – ta inget annat än minnen, lämna inget annat än fotspår!

Hälsa på sälarna i deras naturliga miljö. Credit: Happy Visuals

Följ med på sälsafari eller fisketur

Om du vill få en känsla för skärgårdens kultur och historia finns det inte mycket som slår en guidad båttur med skummande vågor, friska vindar och vänliga öbor.

Kliv ombord och spana efter sälar på sälsafari, besök Evert Taubes Vinga, eller fiska krabba och makrill! Kastor Boat Trips, Marine Events, Källö-Knippla båtcharter, Hönö båtturer, Björkö Marin & Fiske och Circle of Fishing är några av arrangörerna du kan åka med.

Svalka dig med en lokalbryggd öl

Göteborg har etablerat sig som Sveriges ölhuvudstad med flera hantverksbryggerier i världsklass – och självklart hittar du även lokalbryggd öl ute i skärgården! Barlind Beer satsar på hållbarhet genom att lämna den förbrukade malten (drav) från bryggningarna till öns grisar och genom att sköta alla transporter fossilfritt med en eldriven flakmoped. Hönöbryggeriet vill förmedla en känsla av sol, hav och måsar och Rörö öl tillägnar sin öl till alla som älskar Rörös karga klippor, stora stenfält, sandstränder och närhet till havet.