Äventyr och klurigheter på Universeum

Påsklovet i Göteborg passar perfekt för ett besök på vetenskapscentret Universeum. Här kan du gå på regnskogssafari, resa ut i rymden, göra spännande experiment, lösa kluriga mattegåtor och lära dig om människokroppen. I Wisdome, Sveriges största visualiseringsdom, visas spännande 3D-filmer för alla i familjen.

Bohus Fästning i dimma sett från ovan
Bohus fästning är inspelningsplats för både populära barnfiguren Sommarskuggan och nya serien om Ronja Rövardotter. Credit: Per Pixel Petersson

Påskutflykter till slott och fästningar

Vill du se något nytt i påsk? Åk på dagsutflykt till ett slott eller en fästning lite utanför Göteborg. Pampiga ruinen Bohus fästning norr om Göteborg är ett populärt besöksmål för barnfamiljer. Fästningen känns bland annat igen från den populära barn-tv-figuren Sommarskuggan och tv-serien om Ronja Rövardotter. På Gunnebo slott kan du vandra runt i de vackra trädgårdarna, njuta av ekologisk lunch och fika i vårsolen på Gunnebo Kaffehus och Krog.

Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Påsklov på Göteborgs museum

Göteborgs många museum har roliga och kreativa aktiviteter under skolloven, ofta inspirerade av museernas pågående utställningar. Upptäck populära Sjöfartsmuseet Akvariet! Här finns saltstänkta berättelser, fantastiska föremål och utställningar för stora och små. Det nya akvarierna bjuder på spännande undervattensvärldar med tångskogar, fiskar och levande koraller. Världskulturmuseet har flera permanenta utställningar, bland annat barnutställningen Tillsammans. Här utforskar, leker och lär barn mellan 0–12 år med alla sina sinnen. Vill du vara pilot för en dag i påsk? Då ska ni besöka Aeroseum där en av Skandinaviens största simulatorhallar finns och där man kan få känna på känslan av att lyfta och landa ett flygplan.

Göteborgs Naturhistoriska museum kan du se världens enda monterade blåval, den mäktiga afrikanska elefanten och en myllrande mångfald av små och stora djur från hela världen. Missa inte heller dinosaurieskelettet, fossilerna eller de vackra korallerna!

Koppla av med en härlig spaupplevelse i påsk, kanske på Arken Hotel & Art Garden Spa?

Koppla av på familjespa

Jobbat mycket hemma? Vabbat en del kanske? Låter som att ni behöver en spavistelse!  Arken Hotel & Art Garden Spa bor granne med havet och klipporna ute vid Göteborgs hamn. Under skolloven bjuder de in till familjespa och det gäller även i påsk. Paketet går att boka med eller utan övernattning.

Restauranger och kaféer för hela familjen 

Vissa restauranger i Göteborg är lite extra populära bland de yngsta besökarna. I vår guide till barnvänliga restauranger hittar du allt från barnmenyer och ritpapper till karaoke och vänt-popcorn. 

Det finns också gott om barnvänliga kaféer i Göteborg! Kolla in vår stora fikaguide för att se var ni vill inta era sötsaker. Är det specifikt våfflor eller kanelbullar ni är sugna på, har vi självklart guider även till det!

Credit: Lo Birgersson

Hitta ut i naturen och staden

Hittaut är ett roligt och lärorikt sätt att upptäcka Göteborg, där du letar checkpoints runt om i innerstaden eller i Göteborgs skärgård. Punkterna går att hitta via en app eller fysisk karta, som finns att hämta från 1 april på Gothenburg Visitor Centre och på Stadsbiblioteket vid Götaplatsen. Läs mer om hur det fungerar och ladda ner appen på hittaut.nu/goteborg.

Konstverk av Ana Maria vid Härlanda fängelse i Göteborg.

Vill du kombinera din motionstur med fantastisk gatukonst, finns det många alternativ. Den tryckta kartan Göteborgskonst på cykel guidar dig till ett 23 km långt stråk av gatukonst, som går från Blå stället i Angered till Röda sten konsthall i Majorna. Hemsidan WSSAT.se (West Sweden Street Art Trail) guidar till Västsveriges världsledande samling av gatukonst. PÅ hemsidan kan du läsa mer om verken och konstnärerna, få en överblick över regionen och tips om hur du kan åka på din egen personliga gatukonstsafari!

Credit: Lo Birgersson

Möt våren i Göteborgs parker

Tycker ni om blommor och växter? parkerna Trädgårdsföreningen och Botaniska trädgården bjuder på fantastisk prakt. Trädgårdsföreningen ligger ett stenkast från centralstationen och här hittar ni bland annat en populär lekplats, Rosenkaféet med fika och lunch och Palmhuset där man kan uppleva tropisk värme och olika exotiska växter. Göteborgs Botaniska Trädgård ligger i anslutning till naturreservatet Änggårdsbergen och här kan man ströva i timmar. Se våren spira och njut av vårsolen på restaurangens uteservering.

Credit: Happy Visuals

Kom nära skärgården och havet

Göteborgs skärgård är ett självklart besöksmål året om, och det finns många aktörer som hjälper dig att upptäcka vår underbara övärld, bland annat Kastor Boat Trips och Hönö båtturer.

Sigthseeing från vattnet

Vill du upptäcka Göteborg från vattnet? Med Ocean Bus får du se Göteborg från både land och vatten – och får uppleva ett spännande plask ner i Göta Älv när bussen förvandlas till båt. Let’s Boat erbjuder elektriska hyrbåtar som du bokar online och låser upp med telefonen. Båtarna hittar du vid Lejontrappan bredvid Brunnsparken och de rymmer 12 personer. För dig som hellre följer med på en guidad tur brukar klassiska Paddan starta igång sin verksamhet runt påsklovet.