Bohus Fästning i dimma sett från ovan
Bohus fästning är inspelningsplats för både populära barnfiguren Sommarskuggan och nya serien om Ronja Rövardotter. Credit: Per Pixel Petersson

Påskutflykter till slott och fästningar

Vill du se något nytt i påsk? Åk på dagsutflykt till ett slott eller en fästning lite utanför Göteborg.

Gunnebo slott kan du vandra runt i de vackra trädgårdarna, njuta av ekologisk lunch och fika i vårsolen på Gunnebo Kaffehus och Krog. 6-16 april är det äggjakt för barn, dessutom kan man delta i en bakkurs 13 april eller gå på dockteater 12 april.

Strax söder om Göteborg ligger Tjolöholms Slott, och de bjuder på ett påskägg fyllt till bredden av aktiviteter, med bland annat sin traditionsenliga påskäggsjakt längs tre olika rundor från 1,2 km till 4,1 km.

Pampiga ruinen Bohus fästning norr om Göteborg säsongsöppnar 8–16 april. Hoppa i hoppborgen, testa bågsskytte eller rid med tornerhäst på räls. Utmana varandra på dragkamp, kubb eller upptäck fängelsehålorna.

Credit: Världskulturmuseerna

Påsklov på Göteborgs museum

Game on! 1 april öppnar Världskulturmuseet i Göteborg en utställning om spel och spelande genom tiderna.  I Världens spel – A World of Games möter 4000 år gamla brädspel dagens spelkultur.

Är du sugen på ännu mer spel? Då håller Lisebergs spelhus öppet under påsklovet 8-16 april.

Det flytande fartygsmuseet Maritiman säsongsöppnar lagom till påsklovet, och har öppet 12 samt 716 april. Gör experiment i havslabbet, pyssla och besök utställningarna.

Flygmuseet Aeroseum i Säve har påsklovsaktiviteter 6–16 april (stängt påskafton) i den underjordiska flyghangaren.

Credit: Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Göteborgs Naturhistoriska museum har fler olika påsklovsaktiviteter. 11-14 april anordnar de en hinderbana i lekplatsen Plikta i Slottsskogen. Alla deltar efter sin egen förmåga och får ett fint diplom att ta med hem! Under hela lovet kan du också delta i en tipspromenad på museet med tema fossil och mineral.

Påsklovet är Konstlovet på Röda Sten konsthall. För dig mellan 13-19 år kan du läsa dig olika trycktekniker och experimentera med färger och format. Gratis och drop-in i mån av plats.

Göteborgs konstmuseum kan du som är 5-12 år göra konst med vårtema. Bli inspirerad av våren i konsten genom en kort visning, sedan går du till Studion och gör dina egna bilder, kanske ett påskkort eller en vårhälsning?

Universeum har tema “ägg” på många olika sätt. Bli en äggsperts i quizzet, gör experiment i Kemilabbet eller leta efter guldägg runt om i huset.

Sätt guldkant på påsken med en hotellvistelse.

Påsk på hotell och restaurang

Många av hotellen i Göteborg erbjuder paket som förvandlar ett par lediga dagar till en fullfjädrad påsksemester. Njut av fluffiga kuddar, room service och en välförtjänt paus från vardagen.

Kajkanten Vrångö

Det mysiga och småskaliga skärgårdsboendet Kajkanten Vrångö har ett familjepaket på påsklovet. I paketet ingår övernattning i sjöbod, frukost, relaxflotte med vedeldad bastu och badtunna, poängpromenad med korvgrillning och traditionell påskeld.

Hôtel Eggers

Hôtel Eggers har satt ihop ett påskpaket med övernattning, påskdrink och sötsaker på rummet samt trerätters påskmiddag under påskhelgen.

Restaurang Tullhuset

Tullhuset Hönö erbjuder skärtorsdagsmiddag med påsksmaker, kryddat med pyssel och trevligheter på tema påsk.

Quality Hotel Winn

Quality Hotel Winn har ett förmånligt övernattningspaket för barnfamiljer under påsklovet – som inleds med påskäggsjakt på rummet!

Credit: Lo Birgersson

Hitta ut i naturen och staden

Hittaut är ett roligt och lärorikt sätt att upptäcka Göteborg, där du letar checkpoints runt om i innerstaden eller i Göteborgs skärgård. Punkterna går att hitta via en app eller fysisk karta, som finns att hämta från 1 april på Gothenburg Visitor Centre och på Stadsbiblioteket vid Götaplatsen.

Läs mer om hur det fungerar och ladda ner appen på hittaut.nu/goteborg.

Konstverk av Ana Maria vid Härlanda fängelse i Göteborg.

Vill du kombinera din motionstur med fantastisk gatukonst, finns det många alternativ. Den tryckta kartan Göteborgskonst på cykel guidar dig till ett 23 km långt stråk av gatukonst, som går från Blå stället i Angered till Röda sten konsthall i Majorna. Stråket, som heter 23 km konst, är en jubileumssatsning i samband med att Göteborg firar 400 år 2023 – läs mer om det på goteborg2023.com

Hemsidan WSSAT.se (West Sweden Street Art Trail) guidar till Västsveriges världsledande samling av gatukonst. PÅ hemsidan kan du läsa mer om verken och konstnärerna, få en överblick över regionen och tips om hur du kan åka på din egen personliga gatukonstsafari!

Föreställningen Coronamysteriet spelas på Teater Jaguar 16 april.

Föreställningar för hela familjen

Alfons Åbergs Kulturhus fylls påsklovet med massor av aktiviteter 1-16 april: se teaterföreställningar, dansa loss till påsklovsdisco eller slå dig ner för mysig högläsning.

Teater Sesam visar familjeföreställning Blue från 8 april. Här får du uppleva det myllrande och fantastiska liv som existerar i haven. Genom dans och skuggor skapas en visuellt omslutande och starkt interaktiv upplevelse för barn 6-10 år.

Teater Jaguar spelas den spännande föreställningen Coronamysteriet 16 april. En massa frågor, rädslor och funderingar tas upp i denna känsloladdade komedi om barnens upplevelse av ett plötsligt samhälle i en pandemi.

Koppla av med en härlig spaupplevelse i påsk, kanske på Arken Hotel & Art Garden Spa?

Koppla av på spa

Jobbat mycket hemma? Vabbat en del kanske? Låter som att ni behöver en spavistelse!  

Arken Hotel & Art Garden Spa bor granne med havet och klipporna ute vid Göteborgs hamn. Under skolloven bjuder de in till familjespa och det gäller även i påsk. Paketet går att boka med eller utan övernattning.

Upplev klassisk musik på nya sätt

Testa något annorlunda på påsklovet och ta med familjen på en klassisk konsert på det anrika Konserthuset. Familjekonserten Hux flux är en allsångsföreställning barn och vuxna, där man tillsammans sjunger svängiga låtar till tonerna av en harpa. Vill du öva texterna i förväg, finns sånghäftet på gso.se.

På Göteborgs Symfonikers Relaxed Performance 15 april är alla, oavsett temperament, ålder och funktionsvariation välkomna att ta till sig musiken på sitt eget sätt. Perfekt om man vill ha en lite friare konsertupplevelse.

Ett foto av en våffla med blåbär och grädde.
Credit: Lo Birgersson

Restauranger och kaféer för hela familjen 

Credit: Lo Birgersson

Möt våren i Göteborgs parker

Tycker ni om blommor och växter? parkerna Trädgårdsföreningen och Botaniska trädgården bjuder på fantastisk prakt. Trädgårdsföreningen ligger ett stenkast från centralstationen och här hittar ni bland annat en populär lekplats, Rosenkaféet med fika och lunch och Palmhuset där man kan uppleva tropisk värme och olika exotiska växter.

Göteborgs Botaniska Trädgård fyller i år 100 år och firar tillsammans med Göteborgs 400-årsjubileum. Parken ligger i anslutning till naturreservatet Änggårdsbergen och här kan man ströva i timmar. Se våren spira och njut av vårsolen på restaurangens uteservering. 11-13 april kan skollovslediga pimpa vackra gamla krukor och plantera spännande växter som kan bli upp till 100 år gamla.

Credit: Happy Visuals

Kom nära skärgården och havet

Göteborgs skärgård är ett självklart besöksmål året om, och det finns många aktörer som hjälper dig att upptäcka vår underbara övärld. Kastor Boat Trips på Hönö har under påsken sightseeingturen Sälsafari som är bokningsbar varje dag 7-16 april.

Under lovet kan du hänga med på krabbfiske med Hönö Båtturer. Den tre timmar långa turen från Fotö är bokningsbar mån, ons och lördag 1-15 april. En halvtimmes fikapaus på Vinga ingår!

På Hönö Klåva inleds påskfirandet med vårfesten den 1–2 april. Du tar dig enkelt dit med M/S Kungsö från Stenpiren.

Sightseeingbussen Ocean Bus kör ner i vattnet vid Röda Sten

Sigthseeing från vattnet

Vill du upptäcka Göteborg från vattnet? Med Ocean Bus får du se Göteborg från både land och vatten – och får uppleva ett spännande plask ner i Göta Älv när bussen förvandlas till båt. Turerna kan bokas 1-2, 6-16 april.

Let’s Boat erbjuder elektriska hyrbåtar som du bokar online och låser upp med telefonen. Båtarna hittar du vid Lejontrappan bredvid Brunnsparken och de rymmer 12 personer. Kolla öppettiderna som kan påverkas av väder och vind innan du beger dig, letsboat.se.

För dig som hellre följer med på en guidad tur drar klassiska Paddan igång sin verksamhet den 6 april.