Kantareller, soppar och kremlor – i skogarna runt Göteborg finns mycket ätbart för den som orkar leta. Enligt experterna hör blandskog, alltså där det finns både löv- och barrträd, till de bästa jaktmarkerna. Att hålla koll på var det regnat senast är också smart, någon vecka senare brukar svamparna nämligen ploppa upp där. Så ta med en korg, svampkniv, kaffetermos och ge dig ut på jakt!

Änggårdsbergen

Stans närmaste vildmark som är populär för vandring, löpning och mountainbike. Här finns den eftertraktade blandskogen där svampen trivs, och även om området är välbesökt brukar det finnas så det räcker åt alla.

Slottsskogen

Svamp mitt i Göteborg? Jadå, här kan den som vågar sig utanför de upptrampade stigarna hitta såväl kantareller som ostronskivling. Och om du glömt fikakorgen hemma finns ett gäng kaféer att välja mellan.

Mölnlycke/Mölndal

Gunnebo slott, den välbevarade 1700-talsvillan i nyantik stil, är värd ett besök i sig. Men när du strosat färdigt bland kristallkronor och orangeriväxter kan en tur ut i skogen ge rejäl påfyllning i svampkorgen.

Delsjön

Här växer ädellövskog där blodsoppen trivs, men även kantareller och andra soppar är vanliga fynd. Varför inte kombinera med en paddeltur i kanot eller kajak på de vackra sjöarna?

Vättlefjäll

Vildmarkskänslan är på topp i detta storslagna naturreservat strax norr om Angered. Hit tar du dig lätt med kollektivtrafiken och det finns väl utmärkta vandringsleder att utgå ifrån. Förutom svamp kan du se sällsynta växtarter och fåglar.

Landvetter

Nuförtiden förknippas Landvetter kanske främst med flygplatsen (som trots namnet faktiskt ligger i Härryda) men här finns även vidsträckta barrskogar där svamparna frodas. Även områdena längre norrut runt Bollebygd och Töllsjö är värda resan.

Risveden

Öster om Lödöse, ett par mil utanför Göteborg, ligger Västsveriges största sammanhängande skogsområde. Soppar, trattkantareller och blodriskor är några av svamparna du kan träffa på här.

Lär dig mer om svamp

Osäker på skillnaden mellan skivling, sopp och ticka? Håll utkik efter Botaniska trädgårdens svampbestämning och svamputställning.

På svampguiden.com rapporterar ett hängivet community om hur svampläget ser ut just nu i olika områden. Guiden finns även som app där du bland annat får hjälp att artbestämma det du plockat.

Har vi missat ditt favoritställe? Maila redaktionen@goteborg.com och tipsa oss!